Δωρεάν διανομή φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία

Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης στα σχολεία της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών, μπανάνας και γάλακτος θα “τρέξει” το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη νέα σχολική χρονιά. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται για τα οπωροκηπευτικά και τις μπανάνες στα 150 εκατομμ. ευρώ και για το γάλα στα 80 εκατομμ. ευρώ ανά σχολικό έτος.

Δωρεάν διανομή φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία που αφορά στη συγχώνευση των δύο υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αυτό της δωρεάν διανομής φρούτων-λαχανικών-μπανάνας με αυτό του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία, είναι πολύ σημαντικό. Τα δύο προγράμματα διανομής υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γάλα από το 1977 και τα οπωροκηπευτικά από το 2007.

Δυστυχώς, τα προγράμματα αυτά δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Tο πρόγραμμα του γάλακτος έχει μικρής έκτασης υλοποίηση, ενώ το πρόγραμμα των φρούτων έχει υλοποιηθεί λίγους μόνο μήνες κατά τη διάρκεια τριών μόνο σχολικών ετών. Δεν υπήρχε δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια μια ουσιαστική πολιτική κατεύθυνση για την σωστή εφαρμογή και ανάπτυξη των προγραμμάτων αυτών και την προώθηση της υγιεινής διατροφής των μαθητών μέσα και έξω από τα σχολεία. Είναι πάντως ενθαρρυντικό ότι, παρά τα προβλήματα εφαρμογής του, το πρόγραμμα είχε σημαντική απήχηση στους μαθητές.

Φέτος, όμως έχει σχεδιαστεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε όλα τα δημόσια και στα μειονοτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας με ποικιλία νωπών, αποξηραμένων και μεταποιημένων φρούτων που παράγονται στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται και τα συνοδευτικά μέτρα με μια άλλη φιλοσοφία προσέγγισης των συνηθειών διατροφής και για πρώτη φορά θα δοθεί στους η δυνατότητα υλοποίησης πολλών παράλληλων δράσεων.

Δωρεάν διανομή φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία

Το σκεπτικό της συνένωσης των προγραμμάτων 

Η συνένωση των προηγούμενων προγραμμάτων βασίζεται στην ύπαρξη ενός κοινού δημοσιονομικού και νομικού πλαισίου που:

  1. θα βελτιώσει και θα απλουστεύσει τις διοικητικές απαιτήσεις των δύο υφισταμένων προγραμμάτων,
  2. θα μειώσει το χάσμα μεταξύ του κοινού για τα δύο προγράμματα στόχου -δηλαδή της βιώσιμης βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών των παιδιών- και των δυσκολιών εφαρμογής, και τελικά
  3. θα συμβάλλει στην ενίσχυση του συντονισμού και της συνοχής μεταξύ των δύο προγραμμάτων.
Δωρεάν διανομή φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία

Μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας η νέα πρόταση 

Το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα για τη διανομή φρούτων, λαχανικών, μπανάνας και γάλακτος στα σχολεία βελτιώνει τα υφιστάμενα σχήματα, μέσω:

  • Της νέας ενιαίας προσέγγισης,
  • του αυξημένου εκπαιδευτικού χαρακτήρα που το χαρακτηρίζει,
  • της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητάς τους,
  • της υιοθέτησης ενός νέου τρόπου κατανομής των πόρων και
  • της εξ ολοκλήρου χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η νέα πρόταση για συνένωση των δύο προγραμμάτων αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα και των δύο συστημάτων, αλλά και  στην επανασύνδεση των παιδιών με τα τρόφιμα και τις πηγές τους, ενισχύοντας έτσι τις αντιλήψεις τους για τη γεωργία και τα προϊόντα της, την ΚΑΠ και την ΕΕ”, τονίζει στο ert.gr ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στόχος του προγράμματος

Δωρεάν διανομή φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία

Και τα δύο υφιστάμενα προγράμματα θεσπίστηκαν με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία. Πρόκειται για δύο σημαντικούς τομείς της ευρωπαϊκής γεωργίας που αντιστοιχούν ο καθένας περίπου στο 15% της αξίας της γεωργικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Εκτός από την οικονομική σημασία τους, τα καθεστώτα αυτά είναι επωφελή για τη δημόσια υγεία και τα προϊόντα τους ενδείκνυνται για διανομή στους μαθητές των σχολείων.

Το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η θέσπιση των δύο αυτών προγραμμάτων εξακολουθεί να ισχύει στο σημερινό πλαίσιο συνεχούς μείωσης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Παρά τις διάφορες προσπάθειες προώθησης που καταβλήθηκαν στον τομέα της υγείας και της γεωργίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης, οι πτωτικές αυτές τάσεις δεν έχουν αναστραφεί, ιδίως σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση νωπών οπωροκηπευτικών και γάλακτος. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται μεταξύ άλλων από τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις που ευνοούν τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, ιδιαίτερα από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Προσπάθεια για στροφή της ελληνικής οικογένειας στην υγιεινή διατροφή

Σε ερώτηση που το ert.gr απηύθυνε στον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Αποστόλου, για το αν η  ελληνική οικογένεια έχει στραφεί περισσότερο στην υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής, ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι, ναι μεν η ελληνική οικογένεια υιοθετεί τις σύγχρονες τάσεις στη διατροφή, όπως είναι φυσικό, όμως η εποχή που το γρήγορο φαγητό (fast food) ήταν η λύση για την οικογένεια και κυρίως για τα παιδιά έχει περάσει.

Δωρεάν διανομή φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων & γαλακτοκομικών στα σχολεία

Η προώθηση της υγιεινής διατροφής τα τελευταία χρόνια, που γίνεται συστηματικά και από το Υπουργείο μας μέσα από προγράμματα, συνέδρια και εκδηλώσεις, έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Ειδικότερα, οι γονείς παρακολουθούν τα θέματα διατροφής που αφορούν τα παιδιά τους και τις επιπτώσεις (θετικές ή αρνητικές) που έχουν οι διατροφικές συνήθειες στην υγεία τους. Χάρις στις ενέργειες του Υπουργείου μας, με την προώθηση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, τα παιδιά μαθαίνουν ότι υπάρχει μια άλλη διατροφή, πιο υγιεινή από τα συσκευασμένα προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά, όπως τα πατατάκια και τα προϊόντα fast food. Έτσι, αποδέχονται πιο εύκολα τις συμβουλές των γονέων τους για υγιεινή διατροφή και στο χώρο του σχολείου”.

Η προσπάθεια για στροφή της ελληνικής οικογένειας στην υγιεινή διατροφή δεν περιορίζεται στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης κατανάλωσης οπωροκηπευτικών, μπανάνας και γάλακτος στα σχολεία. Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει την εφαρμογή των προγραμμάτων στα σχολεία, καθώς και άλλες δραστηριότητες που προωθούν μια διατροφή προσαρμοσμένη στις ελληνικές κλιματολογικές και κοινωνικές συνθήκες, αλλά και στα ελληνικά προϊόντα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος