Δοκιμάστηκαν από τον πύρινο εφιάλτη Αττική και Εύβοια

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης των πυρκαγιών στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι. Παρά τις περιπολίες και την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα δυνάμεων και πυροσβεστικών μέσων λόγω των μποφόρ στην Αττική και την Εύβοια, η περιοχή των Βιλίων, ήδη βαριά λαβωμένη από την προηγούμενη μεγάλη φωτιά στο όρος Πατέρας, τυλίχθηκε και πάλι στις φλόγες.

Το νέο επίκεντρο εντοπίζεται στην Κάζα κοντά στο μοναστήρι και τον οικισμό του Προφήτη Ηλία, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, όπου κάηκαν σπίτια.

Τα Βίλια που είχαν απειληθεί από δυτικά, τώρα απειλούνται από τα ανατολικά.

Νωρίτερα, τις πρώτες πρωινές ώρες είχε ξεσπάσει άλλη πυρκαγιά, στην νότια Εύβοια αυτή τη φορά, στην Κάρυστο, όπου εκκενώθηκαν οικισμοί και απειλήθηκε το Μαρμάρι.Με στοχευμένες ρίψεις τα πυροσβεστικά ελικόπτερα προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά σε ένα από τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες στον οικισμό Προφήτη Ηλία στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων.

Δοκιμάστηκαν από τον πύρινο εφιάλτη Αττική και Εύβοια
Πυρκαγιά στα Βίλια – EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στον οικισμό κάηκαν ολοσχερώς και τα υπόλοιπα σώθηκαν μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατοίκων, εθελοντών, και πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το δεύτερο μέτωπο έφτασε και στα πρώτα σπίτια των Βιλίων. Δίνοντας πραγματική μάχη με τις τεράστιες φλόγες, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, γλίτωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες την κωμόπολη από τον πύρινο όλεθρο και να σταματήσουν το μέτωπο να μη φτάσει στον Κιθαιρώνα.

Προληπτικά με μήνυμα στο 112 οι κάτοικοι των Βιλίων και του οικισμού Προφήτης Ηλίας ενημερώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η νέα πυρκαγιά ξέσπασε στις έντεκα και μισή το πρωί στην περιοχή Κάζα, δίπλα στην παλαιά εθνική οδό και εξαιτίας των δυνατών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις και απλώθηκε στο δάσος.

Φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και κάτοικοι της περιοχής, καταγγέλλουν ότι η φωτιά προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι.

Μετά από αρκετές ώρες η φωτιά οριοθετήθηκε, αλλά στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Στην Κάρυστo

Tις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/8 ξέσπασε η πυρκαγιά και αργά το μεσημέρι η φωτιά αναζωπυρώθηκε στην περιοχή Φυγιάς μια ανάσα από τα σπίτια του οικισμού.

Στον οικισμό Κοκκίνη Ευβοίας οι φλόγες κατάφεραν στην κυριολεξία να φτάσουν στις πόρτες των σπιτιών προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές.

Εναέρια και πυροσβεστικά μέσα, έδιναν από τα ξημερώματα, μάχη με τις φλόγες, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έπνεαν κατά διαστήματα από 7-8 μποφόρ.

Ο Λευτέρης Ραβιόλος, Δήμαρχος Καρύστου αναφέρει ότι: «Γύρω στη 1 το πρωί ξέσπασε φωτιά στη περιοχή Βιλιά Μαρμαρίου, οι άνεμοι έπνεαν γύρω στα 7-8 μποφόρ καταλαβαίνεται ότι η ταχύτητα αυτή βοήθησε πάρα πολύ γρήγορα να κινηθεί η φωτιά στον οικισμό Βιλιά που εκκενώσαμε και προς τον συνεταιρισμό των ιατρών Μαρμαρίου και αυτός εκκενώθηκε».

Νωρίς το πρωί μέσω του 112 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση στο Μαρμάρι και στους οικισμούς Κοκκίνη και στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ιατρών.

Υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ, έσπευσαν για την αποκατάσταση των βλαβών στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν, αλλά ξαναγύρισαν μόλις είδαν τη φωτιά να απομακρύνεται από τα σπίτια τους.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων. Συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, το Λιμενικό Σώμα και ο Ερυθρός Σταυρός.

Ρεπορτάζ: Mάριος Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Ελίνα Κολύβα, Γιώργος Γεραφέντης, Μαίρη Σκανδάλη, Δήμητρα Σέκη

Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος