Δίκη «ψευτογιατρού»: Λύγισαν οι μάρτυρες – συγγενείς καρκινοπαθών

Με τις καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη του αποκαλούμενου «ψευτογιατρού» και είναι ανατριχιαστικά τα όσα περιγράφουν οι συγγενείς θυμάτων για τη δράση του 48χρονου, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο οδήγησε στο θάνατο, 12 καρκινοπαθείς.

Σε λυγμούς ξέσπασαν οι συγγενείς δύο εκ των θυμάτων, καθώς κατέθεταν για το πώς τους έπειθε ο κατηγορούμενος για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών. Ακόμη 16 άτομα κάθονται στο εδώλιο για εμπλοκή στην υπόθεση.

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση της μητέρας 16χρονου αγοριού που έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο με τον “ψευτογιατρό” να τη διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά.

«Μπορούσαμε να πάμε στην Ελβετία, αλλά δε πίστεψα ότι θα μπορούσαν να το κάνουν καλά», είπε η μητέρα που έδωσε 22.000 ευρώ για τα αποστάγματα και τις ενέσεις που έγιναν στο παιδί.

Η μάρτυρας περιέγραψε πως το παιδί της υποτροπίασε τελικά με τον κατηγορούμενο να τους λέει πως «δεν υπάρχει υποτροπή. Αυτά είναι πλασματικά». Γερμανοί και Γάλλοι ήθελαν επανέλεγχο. Ο κατηγορούμενος μας έλεγε ότι δεν υπάρχει υποτροπή, «ξεκινάμε θεραπεία, θα σας δώσουν παιδί παράλυτο, η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει τώρα»».

Ο 6χρονος άρχισε τη θεραπεία του «ψευτογιατρού» ωστόσο όπως περιέγραψε η μάρτυρας άρχισε να αδυνατίζει χάνοντας 20 κιλά σε δύο μήνες.

«Ο γιος μου, μου έλεγε πηγαίνω στο σχολείο μόνο για να μην σας βλέπω με μπουκαλάκια και σταγόνες. Μαράζωνε μέρα με τη μέρα. Το έβλεπα και του είπα του Κόντου «θέλουμε να έρθουμε Αθήνα, να μας βάλετε στο κέντρο Ελβετίας» Εκείνος μου απαντούσε «δε συμβαίνει τίποτα, όλα καλά». Μου παρουσίαζε το παιδί, κακομαθημένο μου. Και πίστευα ό, τι μου έλεγε».

O πρώτος μάρτυρας: ‘Εχασε τον πατέρα του το 2015 

Συστημένος από συγχωριανό της μητέρας τού μάρτυρα, ο «ψευτογιατρός» διαβεβαίωσε την οικογένεια του ασθενούς με καρκίνο στον πνεύμονα, πως με την θεραπεία που θα του κάνει, ακόμη κι αν δεν πάει καλά θα στέκεται στα πόδια του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με την κατάθεση του γιου τού θύματος , ο Dr Kontos με την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τον Ιούνιο του 2015 συνέστησε τη διακοπή των χημειοθεραπειών του ασθενούς λέγοντας πως οι γιατροί κάνουν χημειοθεραπείες για να παίρνουν μίζες από φαρμακευτικές εταιρίες και στο εξωτερικό κάνουν πια άλλες θεραπείες. Όσον αφορά τις άλλες θεραπείες που έναντι 7.200 ευρώ ζήτησε και πήρε ήταν, σύμφωνα με τον μάρτυρα , διατροφή με πολλά υγρά και χυμούς μεταξύ των οποίων χυμός από παντζάρι και σκόρδο που προκαλούσε εμετούς στον ασθενή. Αντιδρά ο οργανισμός και καθαρίζει από τα ξένα κύτταρα, ήταν η απάντηση του κατηγορούμενου, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον «Δόκτορα» σε ένα νοσοκομείο πίσω από το Χίλτον, όπου ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε «με ποδιά γιατρού και μου έδωσε ένα χάπι να το πάω στον πατέρα μου κι ένα μέλι από το ‘Αγιο Όρος».

Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι ο πατέρας του χειροτέρευε συνεχώς και από τα μέσα Ιουλίου 2015 χρειάστηκε συσκευή οξυγόνου.

Αν και χειροτέρευε η κατάσταση, ο Κόντος επέμενε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις δόσεις των βοτάνων για να μικρύνουν οι όγκοι. Όλο και αύξανε ποσότητες υγρών, που στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο πατέρας μου δε γινόταν. Του δημιουργούσε τυμπανισμούς, αυτό πίεζε τον πνεύμονα. Έτσι χρειάστηκε να κάνει παρακεντήσεις για να αφαιρείται το υγρό που συγκεντρώνονταν στον πνεύμονα του. Εμείς του λέγαμε ότι ο ασθενής χειροτερεύει, έλα να τον δεις. Ήρθε γύρω στις αρχές Αυγούστου και μας έδειξε ταυτότητα του Ερυθρού Σταυρού, του Διεθνούς. Αφού είχαμε ξεκινήσει παρακεντήσεις, τον πήραμε και του είπαμε ότι ο ασθενής δε μπορεί να πιει. Και μας είπε να πάρουμε νοσοκόμα που θα του βάζει με ορό τα βότανα. Από ένα σημείο και μετά οι φλέβες του καταστρέφονταν και το υγρό ήταν κάπως καυστικό και του δημιουργούσε σαν εκζέματα. Μια ημέρα πριν πεθάνει μας είπε να του δώσουμε σόδα με νερό για να φύγουν τα φλέγματα», είπε κλαίγοντας ο μάρτυρας.

Κατάθεση πατέρα 16χρονου Θύματος  Ψευτογιατρού

Πεπεισμένος πως ο γιος του εάν δεν είχε συναντήσει τον 48χρονο «ψευτογιατρό» θα ζούσε δήλωσε στο δικαστήριο, ο πατέρας του 16χρονου αγοριού, θύματος του κατηγορούμενου.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που είχε τον τρόπο του να σε πείθει πως έλεγε αλήθεια.

«Τον κατηγορούμενο τον γνώρισα τέλη Ιουνίου του 2016 στο καφέ του ξενοδοχείου Σοφιτέλ στο αεροδρόμιο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, χτυπάει το κινητό του και μας λέει ότι είναι η κυρία Βαρδινογιάννη και τον παρακαλάει να βοηθήσει ένα παιδάκι. Το βλέμμα του, η συμπεριφορά του ήταν τέτοια, που τον πίστευες. Έφυγα από την συνάντηση και είπα «δείτε που υπάρχει θεραπεία για καρκίνο και μας την κρύβουν». Τόσο με έπεισε» περιέγραψε ο μάρτυρας στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις συναντήσεις του ίδιου, της συζύγου του και του γιου τους με το «ψευτογιατρό». «Το επόμενο ραντεβού έγινε σε ιδιωτική κλινική στην Αθήνα για να κάνουν την εξέταση dna, που μας είπε ότι χρειάζεται, για να είναι τα φάρμακα εξειδικευμένα για το παιδί μας. Έγινε η αιμοληψία από τον ίδιον.

Για χρήματα τότε δεν είχε γίνει αναφορά. Μας άφηνε να νοηθεί ότι βοηθάει αφιλοκερδώς τα ελληνόπουλα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έγινε συνάντηση σε εστιατόριο κλινικής, έτρωγε εκεί και μία κυρία που δούλευε τον αποκάλεσε «γιατρό». Εκεί, μας δίνει τα φάρμακα, «μην στεναχωριέστε θα γίνει καλά το παιδί» μας είπε. Μας εγγυήθηκε ότι το παιδί θα έχει πλήρη ίαση».

Η επόμενη συνάντηση, έγινε τέλη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, σε ξενοδοχείο. Εκεί ,έκανε ένεση στο παιδί αρτεμισίνης, τότε, μας είπε για τα χρήματα. Είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα ήταν μικρό ποσό, λέγοντας μας ότι εάν πηγαίναμε στην Ελβετία, θα ήταν εκατομμύριο. Δεν είχα μαζί μου και δυσαρεστήθηκε. Του είπα «Μην στεναχωριέστε. Θα σας τα στείλω σε τραπεζικό λογαριασμό». Τελικά, του είπα ότι θα του τα πάω την επόμενη το πρωί, του έδωσα σε ένα φάκελο 22.000 ευρώ.

Η τελευταία μας συνάντηση έγινε τέλη Νοεμβρίου στην Αθήνα. Μας έκλεισε ραντεβού για μαγνητική. Ήταν μαζί με τον Ζ. Πήγαμε στο γραφείο, του έκανε τη δεύτερη δόση αρτεμισίνης και μετά κάναμε τη μαγνητική.

Πρόεδρος : Το παιδί, εάν δεν είχε γίνει όλο αυτό με τον κατηγορούμενο, θα ζούσε;

Μάρτυρας : 100%. Με το χειρουργείο των Γερμανών, θα ζούσε τρία χρόνια.

Ξέραμε (κλαίγοντας) ότι η περίπτωση ήταν δύσκολη αλλά κερδίζαμε χρόνο. Δυστυχώς επιλέξαμε το δρόμο κατηγορούμενου.

Πρόεδρος : Όταν τον αποκαλούσατε γιατρό πως αντιδρούσε;

Δεν αντιδρούσε. Σε καμία περίπτωση, δε θα πηγαίναμε σε βοτανολόγο, εμείς είχαμε τους καλύτερους γιατρούς.

Το δικαστήριο που χθες αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία θεωρώντας παρόντα τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης , ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, χωρίς να έχει εξουσιοδοτήσει τους δικηγόρους του να παρασταθούν, έχει καλέσει για σήμερα τους πρώτους έξι μάρτυρες.

Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Νοεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος