Δίκη Μάτι – Κατάθεση «κόλαφος» πραγματογνώμονα: Δεν υπήρχε έγκαιρη εντολή για εναέρια επιτήρηση στην Αττική

Κατάθεση - κόλαφος από τον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής που διορίστηκε από τις δικαστικές αρχές, προκειμένου να «ρίξει φως» στα αιτία της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι - Δεν υπήρχε έγκαιρη εντολή για εναέρια επιτήρηση στην Αττική

Κατάθεση – «κόλαφος» από τον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διορίστηκε από τις δικαστικές αρχές, προκειμένου να «ρίξει φως» στα αιτία της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι. Ο μάρτυρας, διαβάζοντας τις σημειώσεις του, αναφέρθηκε καρέ – καρέ, λεπτό προς λεπτό στα όσα έλαβαν χώρα την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018 και συντέλεσαν στον τραγικό χαμό 104 ανθρώπων.

Τα όσα κατέθεσε ο κ. Λιότσιος στο δικαστήριο καταδεικνύουν ολιγωρία από την κρατική μηχανή, παραλείψεις και λανθασμένες αποφάσεις από όσους κλήθηκαν να διαχειριστούν την έκτακτη κατάσταση.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, η αναγγελία της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την οδό Ανδρούτσου στην περιοχή Νταού Πεντέλης έγινε στις 16.41 και τουλάχιστον μέχρι τις 16.55 έκαιγε ανενόχλητη. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, ο οποίος έλεγξε όλες τις καταγεγραμμένες συνομιλίες μέσω ασυρμάτων, τα ημερολόγια καταγραφής ενεργειών και τις τηλεφωνικές κλήσεις, δεν υπήρξε επικοινωνία του Δήμου Πεντέλης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ στις 16.45 υπάρχει επικοινωνία αξιωματικού της Πυροσβεστικής με το ΕΣΚΕ, το οποίο ενημερώνεται ότι η φωτιά είναι ορατή από το Μαρκόπουλο.

Το πρώτο όχημα πυρόσβεσης σύμφωνα με το πόρισμα, έφτασε στις 17.04. Μέχρι τις 17.15 είχαν φτάσει και είχαν ξεκινήσει την κατάσβεση 8 υδροφόρα οχήματα, 3 βοηθητικά και 6 εθελοντικά, ενώ συνδράμει μόνο ένα ελικόπτερο. Ήδη, η πυρκαγιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα, το ένα προς την Καλλιτεχνούπολη και το άλλο προς Νέο Βουτζά. «Σε φωτογραφία πολίτη βλέπουμε το ελικόπτερο, η βλάστηση είναι χαμηλή και η πυρκαγιά δεν είναι πολύ έντονη. Αν επιχειρούσαν άλλα δύο εναέρια είναι πιθανό να είχε περιοριστεί η εξέλιξή της», τόνισε ο κ. Λιότσιος και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα τα μέλη του ΕΣΚΕ γνώριζαν για την ύπαρξη της πυρκαγιάς και για την επικινδυνότητά της».

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, στις 17.20 δίνεται εντολή να απογειωθούν δύο εναέρια, αλλά πριν τις 18.00 κανένα δεν έχει φτάσει στο σημείο της πυρκαγιάς.

«Ο πιλότος του μόνου εναέριου μέσου στις 17.15 ζητά ενισχύσεις και η τηλεφωνήτρια του λέει ότι μπορεί να είναι δύσκολη η επιχείρηση λόγω της κατοικημένης περιοχής κι εκείνος ζητά ενίσχυση από κάτω, εννοώντας επίγεια μέσα», ανέφερε ο κ. Λιότσιος, ενώ στις 17.30 ο χειριστής του ελικοπτέρου ενημερώνει το ΕΣΚΕ ότι η φωτιά στην περιοχή του Νέου Βουτζά μπαίνει σε σπίτια. «Η συνδρομή μόνο ενός πτητικού μέσου μέχρι τις 18.20 κρίνεται επιχειρησιακά ανεπαρκής. Στις 17.30, πενήντα λεπτά από την αναγγελία της πυρκαγιάς, η πυρκαγιά είναι κοντά σε σπίτια και τα απειλεί και μόνο ένα εναέριο μέσο επιχειρεί. Αν είχαν στείλει τρία εναέρια μέσα η πυρκαγιά ίσως να ήταν ελεγχόμενη και δίνοντας εντολή εκκένωσης των οικισμών πολιτών θα ήταν πιθανό να μην είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα».

Στο τέλος της διαδικασίας προκλήθηκε ένταση αναφορικά με την ιδιότητα, με την οποία καταθέτει ο κ, Λιίτσιος. Αφορμή για τις αντιδράσεις της πλευράς της υπεράσπισης, στάθηκε η κατάθεση νέων στοιχείων από πλευράς του κ. Λιότσιου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην πραγματογνωμοσύνη που έχει υποβάλλει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος