Δίκη – Μάτι: Καμία απειλή δεν στάθηκε ικανή ώστε να μην προχωρήσω την υπόθεση, λέει ο πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος

«Καμία απειλή δεν στάθηκε ικανή να μην προχωρήσω την υπόθεση. Μιλάω με στοιχεία και αποδείξεις», τόνισε, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο δικαστικός πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος.

«Καμία απειλή, καμία κίνηση δεν στάθηκε ικανή να μην προχωρήσω την υπόθεση. Μιλάω με στοιχεία και αποδείξεις», τόνισε, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο δικαστικός πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, αναφερόμενος στα «εμπόδια» που συνάντησε ακόμη και λίγο πριν παραδώσει την πραγματογνωμοσύνη του.

Ο μάρτυρας που καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο μίλησε για τις παρεμβάσεις και τις απειλές που δέχτηκε, χαρακτήρισε «άρρωστο» το περιβάλλον που υπήρχε στην Πυροσβεστική, εξήρε τη βοήθεια που του πρόσφερε ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος και τόνισε: «Δεν θα είχε φτάσει εδώ αυτή η υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως δεν θα επέτρεπε «σε κανέναν να παίξει με αυτήν την υπόθεση με οποιοδήποτε κόστος και για αυτό το λόγο καθυστέρησαν οι πραγματογνωμοσύνες».

Ο κ. Λιότσιος έβαλε στο «κάδρο» τον πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για τα προσχώματα που του έθετε, λέγοντας: «Όσο ήταν ο Τερζούδης αρχηγός ό, τι ζήτησα το έλαβα… Κάποιοι ανταποκρίθηκαν άμεσα όπως και η περιφέρεια. Τα μόνα προβλήματα που υπήρχαν ήταν από την Πυροσβεστική. Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Τερζούδης δεν πήρα κανένα έγγραφο όπως και ημερολόγιο αεροσκαφών. Ό, τι σας λέω συνοδεύεται από στοιχεία. Είχα γνωριμία με τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδη αστείου, πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για την καριέρα σου. Δεν έδινα σημασία».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον κ. Ματθαιόπουλο, ο μάρτυρας υποστήριξε: «Μου είπε “πάμε να τα πούμε από κοντά”. Η αλήθεια είναι πως ταράχθηκα. Ανησύχησα. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν αναφορές και πριν, με χιούμορ, είτε με καλό τρόπο είτε όχι», είπε εξηγώντας πως ως πραγματογνώμονας θα μπορούσε να αρνηθεί να τον δει αλλά «ως αξιωματικός όχι».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιότσιος επικοινώνησε με τον εισαγγελέα Ζαγοραίο χωρίς ,όμως, να του περιγράψει τι ακριβώς ειπώθηκε. «Είχα πανικοβληθεί και δεν ήθελα να παραδώσω πραγματογνωμοσύνη. Με έπεισε ο Ζαγοραίος να την παραδώσω. Και μου είπε και εγώ να μην είμαι εδώ, θα σε προστατέψω. Και θυμόμουν την κουβέντα του Ζαγοραίου συνέχεια», ανέφερε συναισθηματικά φορτισμένος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα για τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς στο Μάτι, ο μάρτυρας επανέλαβε πως από την έρευνά του προέκυψε πως τη μοιραία ημέρα στις 17.31 οι αρμόδιοι γνώριζαν για την τραγωδία ενώ το γενικό πρόσταγμα το είχε ο διοικητής του ΕΣΚΕ, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος