Ζακ Κωστόπουλος: Στις 4 Απριλίου η συνέχεια της δίκης – Τι κατέθεσε ο κοσμηματοπώλης

Με τις απολογίες των τεσσάρων εκ των έξι κατηγορουμένων, για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, τον Σεπτέμβριο του 2018, ολοκληρώθηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Απολογήθηκαν ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και δύο αστυνομικοί. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 4 Απριλίου.

Στην κατάθεσή του ο κοσμηματοπώλης, απολογούμενος για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, δήλωσε ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζακ Κωστόπουλου ήταν «ξώφαλτσα» και είχαν μοναδικό σκοπό να μην διαφύγει της σύλληψης ο «δράστης» που βρέθηκε εγκλωβισμένος εντός του καταστήματός του στην οδό Γλάδστωνος. Ο 78χρονος κατηγορούμενος δήλωσε την λύπη του για τον θάνατο του 33χρονου και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ίδιου και της οικογένειάς του στους οικείους του Ζακ Κωστόπουλου.

Με την απολογία του ο κατηγορούμενος επανέλαβε την θέση που διατυπώνει από την αρχή, πως όταν είδε το θύμα μέσα στο κατάστημά του «με ένα μαχαίρι στο χέρι», θεώρησε ότι επρόκειτο περί κλοπής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι έπρεπε να υποθέσω; Ότι μπήκε να πιει καφέ;».

Σύμφωνα με όσα είπε στους δικαστές ο κατηγορούμενος, μοναδική του επιδίωξη σε όσα έκανε το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 βρισκόμενος έξω από το κοσμηματοπωλείο του με τον Κωστόπουλο, τον οποίο αρκετές φορές προσδιόρισε ως «δράστη», εγκλωβισμένο εντός του χώρου, ήταν να «κρατήσω τον Ζαχαρία στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει». Ανέφερε επίσης πως αυτό που ένιωσε αντιμετωπίζοντας αυτήν την ιδιαίτερη κατάσταση, ήταν απειλή. «Ένιωσα ότι με απειλεί να μην μπορώ να μπω στο μαγαζί μου. Αυτό ένιωσα. Και ήταν η πρώτη μου εντύπωση. Αφού βγήκε κατάλαβα ότι δεν έλειπε τίποτα από το μαγαζί».

Κατά τον κατηγορούμενο, ο 33χρονος ακτιβιστής δέχθηκε από τον ίδιο μόνο μία κλωτσιά στο κεφάλι, καθώς οι άλλες δεν ακούμπησαν το θύμα. Ανέφερε μάλιστα ότι οι κλωτσιές που του καταλογίζει η δικογραφία, δεν θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες, καθώς ήταν «ξώφαλτσες».

Απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις από την έδρα, ο κοσμηματοπώλης είπε πολλές φορές πως ο ακτιβιστής τελικά «δεν έκλεψε τίποτε απολύτως», γεγονός για το οποίο, ωστόσο, σε διάλογό του με την πρόεδρο απέδωσε «στον εγκλωβισμό του δράστη». Όπως ανέφερε «Το ότι δεν έκλεψε με κάνει να βγάζω τα συμπεράσματά μου. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να κλέψει. Πήγε στο ταμείο δεν βρήκε λεφτά, εγκλωβίστηκε και φοβήθηκε και σκέφτηκε να μην κλέψει για να μην τον πιάσουν με τα πράγματα πάνω του».

Σε ερωτήσεις των δικαστών, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε πως δεν πέρασε καμία στιγμή από το μυαλό του να προσπαθήσει να ηρεμήσει τον 33χρονο, να του μιλήσει ή ακόμη, όπως του ανέφερε η πρόεδρος, και να τον αφήσει εγκλωβισμένο μέσα στο μαγαζί αφού είχε στόχο μόνο την σύλληψή του από την αστυνομία, όπως ο ίδιος αναφέρει. Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε φόβο, επειδή «ήταν οπλισμένο» το θύμα, ενώ είπε πως δεν ήθελε να διαφύγει καθώς θεωρούσε πως θα έχει μαζί του πράγματα από το μαγαζί.

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε επίσης και για τον τρόπο της επέμβασης που επέλεξε:

Πρόεδρος: Πως ζυγίζετε αυτές τις ενέργειες: πατάω το χέρι κάποιου ή κλωτσάω το κεφάλι; Ποια η διαφορά;

Κατηγορούμενος: Τα χτυπήματα τα δικά μου δεν ήταν σοβαρά. Δεν είναι χτύπημα που κοιτάει να επιφέρει θάνατο.

Πρόεδρος: Και ποιο χτύπημα είναι αυτό που επιφέρει θάνατο;

Κατηγορούμενος: Ήταν ξώφαλτσες οι κλωτσιές. Δεν τον πήραν και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα….

Εισαγγελέας: Σκεφτήκατε να μην τον χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Ήμουν σε κάποια ψυχολογική κατάσταση και ήθελα να τον κρατήσω στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία…

Εισαγγελέας: Σπάζοντας την τζαμαρία πως θα τον σταματούσατε;

Κατηγορούμενος: Με τις κλωτσιές, με το πόδι να τον σταματήσουμε. Να τον φοβερίσουμε. Ίσως να παρασύρθηκα λιγάκι από τις φωνές του κόσμου που έλεγε να μην τον αφήσουμε να φύγει.

Εισαγγελέας: Ο κόσμος έλεγε επίσης και να τον αφήσετε ήσυχο, να μην τον σκοτώσετε..

Κατηγορούμενος: Έκανα λάθος με τον τρόπο που προσπάθησα να τον κρατήσω..

Πάρεδρος: Επιτεθήκατε στο κεφάλι σε ένα ευπαθές σημείο. Αυτό εξετάζουμε…

Κατηγορούμενος: Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω να έρθει η αστυνομία. Γιατί να τον σκοτώσω; Να γίνει τί;

Ο κατηγορούμενος είπε κατά την εξέτασή του από το δικαστήριο, πως δεν είχε ασφαλισμένο το συγκεκριμένο κατάστημα, λόγω μεγάλου κόστους, αλλά και επειδή δεν ασφαλίζουν εύκολα μαγαζιά στην επίμαχη περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης σε κλοπή που είχε γίνει στο κατάστημά του το 2010.

Απολογία μεσίτη

Ο κατηγορούμενος, αρνούμενος την κατηγορία που του έχει αποδοθεί, υποστήριξε ότι ουδέποτε χτύπησε τον Ζακ Κωστόπουλο, αλλά ότι καθώς κλωτσούσε τα τζάμια «το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου».

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Σήμερα πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατος του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν χτύπησα το κεφάλι του. Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα».

«Είδα να κινδυνεύουν οι συνάνθρωποι μου, ήταν ενστικτώδης αντίδραση να το σταματήσω, να μην γίνει κακό. Η αστυνομία δεν είχε έρθει και πήγα να προλάβω το κακό. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική» πρόσθεσε.

Πρόεδρος: Αν ενεργούσαν όλοι ενστικτώδως θα ήμασταν ζούγκλα…

Ωστόσο, ο μεσίτης δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πώς αφού προσπαθούσε να περιορίσει τον Ζακ Κωστόπουλο μέσα στο κοσμηματοπωλείο, θέλησε την ίδια στιγμή να καθαρίσει τα τζάμια (τα οποία προεξείχαν στη βιτρίνα αποτρέποντας την έξοδο του 33χρονου) με αποτέλεσμα να του ανοίξει πέρασμα για να βγει έξω. “Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί…” είπε.

Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;

Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό..

Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλώτσησατε…

Κατηγορούμενος: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.

Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… δεν το καταλαβαίνω…

Κατηγορούμενος: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.

Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;

Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…

Ένορκος: δεν μου απαντάτε όμως…

Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.

Απολογία δυο αστυνομικών

Κατά τη συνεδρίαση απολογήθηκαν και οι δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς, που βρέθηκαν στον οδό Γλάδστωνος για να επιληφθούν του περιστατικού. Ο πρώτος αστυνομικός που εκφράσει στο σημείο, ανέφερε ότι «το άτομο ήταν σε κατάσταση αμόκ και δεν ξέραμε πως θα λειτουργήσει. Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα».

Αναφορικά με το μαχαίρι και την απουσία δακτυλικών αποτυπωμάτων σε αυτό, κατέθεσε ότι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου του ανέφερε πως «στην προσπάθεια του να φύγει ο Ζακ Κωστόπουλος κόπηκε στα τζάμια» ενώ ένας άλλος πολίτης του πλησίασε (σς. ο μεσίτης) και του είπε ότι «τον αφόπλισε από το μαχαίρι το οποίο είχε πετάξει στο κατάστημα». Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να διαφυλάξει το πειστήριο, ωστόσο δεν είχε γάντια μιας χρήσης. «Με τις άκρες των δακτύλων μου το έπιασα από τις εγκοπές που έχει για να μην αλλοιωθούν δακτυλικά αποτυπώματα» ανέφερε όμως, στην παρατήρηση της προέδρου ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο μαχαίρι, απάντησε: «Δεν το ξέρω τι μπορεί να έγινε στα εργαστήρια. Δεν καθαρίστηκε σε καμία περίπτωση. Το κράτησα προσεκτικά και το έβαλα στη σακούλα. Το έπιασα με τον ασφαλέστερο τρόπο».

Ένορκος: Ποιες ήταν οι σωματικές επαφές που είχατε με τον Ζακ Κωστόπουλο;

Κατηγορούμενος: Η σωματική επαφή που είχα με τον θανόντα, ήταν το σπρώξιμο που του έκανα, με το πόδι μου σε μαλακά μόρια κάτω από τη μέση. Δεν ήθελα να του κάνω ζημιά. Ήθελα να χάσει την ισορροπία του. Αυτή η μόνη επαφή που είχα μαζί του.

Ο δεύτερος αστυνομικός υποστήριξε στην απολογία του ότι η μόνη σωματική επαφή που είχε με τον Ζακ Κωστόπουλο ήταν όταν τον ώθησε στο γλουτό προκειμένου να του πέσει το γυαλί που είχε στο χέρι και να τον συλλάβουν με τους συναδέλφους του. Όπως ισχυρίστηκε, απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, δεν παρατήρησε το χρώμα του 33χρονου να αλλάζει, ενώ δεν τους ζητήθηκε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ να τον συνοδεύσουν στο ασθενοφόρο. Ο κατηγορούμενος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και από την πρόεδρο του ΜΟΔ αλλά και από τον εισαγγελέα για το εάν ήταν ενδεδειγμένη ενέργεια να δεσμεύσουν εκείνη τη στιγμή τον Ζακ Κωστόπουλο με τον κατηγορούμενο να απαντά «είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε».

Πρόεδρος: Να τον παραδώσετε ζωντανό.

Κατηγορούμενος: Ζωντανός έφυγε.

Εισαγγελέας: Μήπως έπρεπε να κρίνετε ότι δεν έπρεπε να γίνει σύλληψη εκείνη τη στιγμή;

Κατηγορούμενος: Την ώρα που σηκώθηκε με γυαλί ήταν επικίνδυνος. Από τη στιγμή που είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να τον δεσμεύσουμε.

Ένορκος: Το γυαλί κάνει την επικινδυνότητα σε αυτήν την περίπτωση μας;

Κατηγορούμενος: Στην εκπαίδευση μας ποιο δύσκολο θεωρείται να ανταποκριθείς σε ένα μαχαίρι από ένα όπλο.

Πηγή: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος