Δίκη για το Μάτι – Δ. Λιότσιος: Ισχυρό λόγο στη διαχείριση εναέριων μέσων είχε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας

Αποφασιστικό λόγο για τη διαχείριση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων στο Μάτι, είχε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σύμφωνα με το δικαστικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο ο οποίος, καταθέτοντας για 14η μέρα, επικαλέστηκε συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018. Από τις συνομιλίες αυτές, προκύπτει, όπως κατέθεσε ο κ. Λιότσιος ότι ζητήθηκε την άδεια του Ν. Τόσκα για τη διαχείριση των εναέριων μέσων. Στις συνομιλίες αναφέρεται «Θα σου πω τώρα. Θα ρωτήσω τον υπουργό», εξήγησε ο κ. Λιότσιος, ο οποίος αναρωτήθηκε αν «έχει αρμοδιότητα ο υπουργός να παρεμβαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Ο κατηγορούμενος πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης, είπε πως από τη στιγμή που είναι παρούσα η φυσική και η πολιτική ηγεσία εκείνος δεν διατάζει, δεν μπορεί να επέμβει.

Ιω.Φωστιέρης: Όταν είναι παρούσα η φυσική και η πολιτική ηγεσία αναφερόμαστε στον ανώτερο.

Πρόεδρος: Η πολιτική ηγεσία έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο της πυροσβεστικής;

Ιω. Φωστιέρης: Έχει το δικαίωμα. Είναι ο διοικητής.

Πρόεδρος: Γνωρίζει τους κανόνες πυροσβεστικής τέχνης και στρατηγικής για να κάνει ορθή επιλογή;

Ιω.Φωστιέρης: Αν για παράδειγμα πει ότι θα πάνε δυο εναέρια μέσα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχει ένα διαθέσιμο εναέριο. Αν συμφωνήσει και ο αρχηγός δίνω εντολή για απογείωση. Είναι μια αλυσιδωτή κίνηση. Αυτά όλα είναι ένα κλειστό κύκλωμα της πολεμικής αεροπορίας. Τις δικές μου συνομιλίες έδωσα αμέσως στους εισαγγελείς. Το δικό τους κομμάτι όμως, η Πολεμική Αεροπορία για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να έχουμε καμία απολύτως παρέμβαση.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος