Ρ. Δούρου για φωτιά στο Μάτι: Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς, δεν μας ενημέρωσαν για την επικινδυνότητα

Ολοκληρώθηκε η απολογία της Ρένας Δούρου στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ως πρώην Περιφερειάρχης Αττικής. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε πως υπήρξε ενημέρωση για νεκρούς στον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κρίσιμου Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου. Η κα Δούρου είπε ότι εκείνο το βράδυ που βρισκόταν στο ΕΣΚΕ, από τις 20:00 όλοι της έλεγαν πως τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε νεκρούς.

«Η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του Πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου όπως και έγινε να αποκαλυφθούν» είπε η Ρένα Δούρου στην απολογία της. Η κ. Δούρου επεμεινε πως η Περιφερεια δεν εμεινε απραγη ουτε δευτερόλεπτο αν και σε κανένα από τα τηλέφωνα που έγιναν ο υπαρχηγός Πυροσβεστικής δεν ζήτησε τίποτα.

«Στις 7:21 τηλεφώνησα στον Νίκο Τόσκα. Τον ρωτώ τι συμβαίνει. Μου απαντά ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνεται προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο. Εκφράζω την ανησυχία μου για τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιάς. Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν κάτι από Περιφέρεια. Εγω πήγα στα γραφεία του ΕΣΚΕ για να έχω καλύτερη εικόνα. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη… Φτάνοντας στο ΕΣΚΕ δεν μου επέτρεψαν να μπω στο θάλαμο επιχειρήσεων. Είδα τον κ. Τόσκα και μου είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ότι προσπαθούν να διασώσουν τον κόσμο και μου είπε “δεν θέλω κάτι από εσένα, κάτσε και θα δουμε…”. Υπήρχε φόβος, ανησυχία, παγωμάρα. Και ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό αν δεν είχε ήδη συμβεί επρόκειτο να συμβεί… Η αγωνία μου για ενημέρωση αφορούσε το πλήθος των πληγέντων που θα έπρεπε να φροντίσουμε. Γύρω στις 9.30 παρακολούθησα συνεδρίαση αν και δεν είναι μέλος ο Περιφερειάρχης Αττικής. Ακόμα και εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να γίνει εφικτό ποια ήταν η πραγματική εικόνα και κατάσταση. Αν η φωτιά είχε φτάσει στην θάλασσα και είχε σβήσει στη θάλασσα… Ενημέρωσα για τη φροντίδα των πληγέντων… Δεν μας ενημέρωσαν για την εξέλιξη και την επικινδυνότητα της φωτιάς» είπε η κα Δούρου.

Όσο αφορά το σκέλος της κατηγορίας που της αποδίδεται για την μη οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων, η κυρία Δούρου είπε πως «η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική. Η περιφέρεια έκανε τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν εκτός κάδρου και βρεθήκαμε οι της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορούμενοι. Σε όλα τα στάδια προληπτικό, αυξημένης ετοιμότητας, κατάσβεση φωτιάς η περιφέρεια Αττικής επιτέλεσε το έργο της και σωστά δεν κατηγορήθηκαν άλλα αρκετά μέλη της περιφέρειας».

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος