Επίθεση με βιτριόλι – Σ. Κεχαγιόγλου: Η υπεράσπιση  δε θα ζητήσει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας

Ο χρόνος για την ανακοίνωση της κρίσης των επτά μελών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι που δέχθηκε τον Μάιο του 2020 η Ιωάννα Παλιοσπύρου από την 37χρονη κατηγορούμενη, Έφης Κακαράνζτουλα μετρά πλέον αντίστροφα. Η διαδικασία ξεκίνησε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορούμενης, η οποία σήμερα είναι παρούσα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Έφης Κακαράνζτουλα, Σ. Κεχαγιόγλου, ζήτησε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου και όχι της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Οπως είπε, «ο νόμος απαιτεί η κατηγορούμενη να έχει προσπαθήσει να άρει τις συνέπειες της πράξης της. Και η κατηγορούμενη δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, είναι από φτωχή οικογένεια».

Ο Σ. Κεχαγιόγλου, έβαλε κατά των εισαγγελέων για την λανθασμένη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της, γιατί όπως είπε έπρεπε να δικάζεται για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κι έφερε ως παράδειγμα την επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη, όπου και ασκήθηκε δίωξη κατά ιερέα για βαριά σκοπουμενη σωματική βλάβη.

Χαρακτήρισε την Ιωάννα αξιόλογη, μετρημένη και πολύ αξιοπρεπή. Έχω δε θα μουν το ίδιο, επεσήμανε.

Κλείνοντας την αγόρευσή του ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε πως η εντολέας της έπεσε θύμα της εμμονής της, και ανέφερε στο δικαστήριο: «Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η κατηγορούμενη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της καστέστρεψε την υγεία και ο προσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στο ευατό της της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».

Όπως ανέφερε ο συνήγορός της 36χρονης, ο νόμος απαιτεί ο κατηγορούμενος να έχει προσπαθήσει να άρει τις συνέπειες της πράξης τους. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η εντολέας του, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορούσε να κάνει και πάρα πολλά πράγματα προς αυτή τη κατεύθυνση. «Τι θα μπορούσε να κάνει; Να βοηθήσει οικονομικά για την αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας. Προέρχεται όμως από φτωχή οικογένεια, που δεν διαθέτει χρήματα. Η ίδια ζούσε μόνο με το μισθό της. Για το λόγο αυτό η υπεράσπιση  δε θα ζητήσει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου.

«Υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα» είπε ο συνήγορος της Έφης Κακαράντζουλα, προκαλώντας από το ακροατήριο την αντίδραση της Ιωάννας.

Τότε ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε: «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ανέχομαι ούτε μπούλινγκ από κανένα. Σέβομαι το θύμα να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα το ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης».

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ο κ.Κεχαγιόγλου ανέφερε ότι η εντολέας του πολλές φορές ζήτησε συγνώμη για την πράξη της, πλην όμως ακόμη μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως αμετανόητη. Ο συνήγορος ζήτησε ακόμη από δικαστές και ενόρκους να μην επηρεαστούν από τον Τύπο και την κοινή γνώμη και να κρίνουν την εντολέα του με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και της αποδεικτικής διαδικασίας .

Η απάντηση του εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στον συνήγορο της Έφης Κακαράντζουλα και σε σχετικά επιχειρήματα που εκείνος προέβαλλε για να καταδείξει τη μη ανθρωποκτόνο πρόθεση της εντολέας του.

«Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει» είπε ο εισαγγελέας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».

Αν οι δικαστές υιοθετήσουν την πρόταση του εισαγγελέα έδρας, τότε θα κηρυχθεί ένοχη για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, όπως της απαγγέλθηκε εξαρχής. Αν υιοθετηθεί η θέση που διατυπώνει η υπεράσπισή της, τότε η δράστης της επίθεσης θα ακούσει το δικαστήριο να την κρίνει ένοχη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Η κατηγορούμενη όπως εισάγεται η υπόθεση, είναι αντιμέτωπη με ποινή που ως ανώτατο όριο έχει τα 15 χρόνια κάθειρξης. Σε περίπτωση όμως που η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη τότε το ανώτατο όριο ποινής κατεβαίνει στα δέκα χρόνια.

Την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος