Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Η Αθήνα θέτει τις “κόκκινες” γραμμές (video)

Δεν εφησυχάζει η Αθήνα ενόψει της συνάντησης της Κωνσταντινούπολης στις 25 Ιανουαρίου για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο, καθώς και το πλάνο αμυντικής θωράκισης της χώρας. Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού για τις “κόκκινες” γραμμές αλλά και τις συνέπειες που θα έχει μια νέα πρόκληση από την Άγκυρα.

Με την Άγκυρα να κινείται μια στο καρφί και μια στο πέταλο, και την άμμο στην κλεψύδρα για τις διερευνητικές συνομιλίες να αδειάζει, η Αθήνα με τα μηνύματα της φρεσκάρει στην τουρκική μνήμη τις ελληνικές κόκκινες γραμμές, και ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τον διπλωματικό και αμυντικό σχεδιασμό της.

“Η Τουρκία θα γνωρίζει πάντα πια ότι σε περίπτωση που εξακολουθεί να κάνει τα γνωστά -από το παρελθόν τουλάχιστον- ζιγκ-ζαγκ ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του ANT1.

Η ελληνική “ασπίδα”

Ανοίγοντας έναν νέο κύκλο διπλωματικών επαφών η Αθήνα επιχειρεί να διευρύνει την απήχηση των ελληνικών θέσεων για τα ευρωπαϊκά χέρια που πρέπει να κρατάνε το “μαστίγιο” των κυρώσεων ενάντια στις τουρκικές παρεκτροπές. Ζήτημα που ο Νίκος Δένδιας έθιξε με διακριτό τρόπο στην συνάντηση του με τον Ιταλό ομόλογό του, καθώς η Ρώμη δεν στήριξε το ευρωπαϊκό μπλοκ για κυρώσεις.

“Παρότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους, η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων” τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών.

Στο μίνι roadshow που πραγματοποιεί στον ευρωπαϊκό νότο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να βάλει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και στο τραπέζι της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας. Στις ελληνικές κεραίες πάντως καταγράφεται με ενδιαφέρον το σήμα του Βερολίνου για την επανέναρξη των διερευνητικών.

Η εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Άντεμπαρ ανέφερε: Είναι ζήτημα των δύο πλευρών, ελληνικής και τουρκικής, να αλληλοενημερωθούν και να προσδιορίσουν τα θέματα του διαλόγου. Δεν θα ήταν βοηθητικό εκ μέρους μας να διατυπώσουμε προσδοκίες.

Διπλή “θωράκιση”

Ταυτόχρονα η Αθήνα προχωρά με ταχύτητα στα επόμενα βήματα διπλωματικής και αμυντικής θωράκισης.

“Δεν θα διαπραγματευτούμε γι’ αυτό (σ.σ. επέκταση χωρικών υδάτων) με την Τουρκία. Και επιτρέψτε μου να σας πω πόσο απαράδεκτη είναι η απειλή πολέμου της Τουρκίας, εάν ασκήσουμε ένα κυριαρχικό δικαίωμα που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο” δήλωσε από την Πορτογαλία ο Νίκος Δένδιας.

Η θεμελιώδης προϋπόθεση για την Τουρκία είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Μετά την έγκριση από την κοινοβουλευτική επιτροπή, αυτήν την Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την προμήθεια των Rafale. Από την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιανουαρίου η Βουλή προσθέτει στη διπλωματική φαρέτρα τον νόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. 

Την ίδια στιγμή μήνυμα υψηλού συμβολισμού εκπέμπει το άνοιγμα της αυλαίας στην τριμερή συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, της Ελλάδας, των Η.Π.Α. και της Κύπρου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος