Μάχη με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαρίας (Live)

Ύφεση παρουσιάζουν σήμερα τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια ωστόσο συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει και πάλι διαστάσεις από Γαλατσώνα προς Αβγαριά, αλλα και στο χωριό Γερακιού ενώ πολύ ανησυχητικό είναι και το μέτωπο που απειλεί το χωριό Καματριάδες, ενώ η φωτιά ξέφυγε στην Ιστιαία. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ενώ ο πυκνός καπνός δυσκολεύει το έργο των ενάεριων μέσων σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαρίας (Live)
Το σημείο στο οποίο βρίσκεται η Γαλατσώνα

Κάτοικοι τόσο από τους Καματριάδες όσο και από διπλανά χωριά προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη φωτιά και να μην κατευθυνθεί προς την Ιστιαία. Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, εδώ και 7 ημέρες με δική τους πρωτοβουλία και μέσα (πεζοπότες, τρακτέρ, βυτία) προσπαθούν να τη σταματήσουν. Επίσης καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη βοήθεια από την πυροσβεστική.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαρίας (Live)

Την τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί προσπαθούν και επίγεια και εναέρια μέσα. Ακόμα σημειώνονται ισχυρές αναζωπυρώσεις και στα Ελληνικά.

 

Στο Πευκί η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Στάχτες και καμμένα δέντρα παντού που ακόμα σιγοκαίνε.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι κατήγγειλαν στην ΕΡΤ ότι χθες όταν το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν προς την Ιστιαία ακούστηκαν εκρήξεις λίγα χιλιόμετρα μακριά από εκεί και στη συνέχεια προκλήθηκε φωτιά. Επίσης δόθηκαν σήματα σε περιπολικά που βρίσκονται σε χωριά της βόρειας Εύβοιας για ύποπτα οχήματα.

Η φωτιά τη νύχτα κύκλωνε με τις φλόγες το ένα πίσω από το άλλο τα χωριά. Από τις Αγδίνες ξέφυγε προς Γερακιού, Γούβες, Αρτεμίσιο, Πευκί, με κατεύθυνση προς Ιστιαία.
Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός και συγκεκριμένα σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Άγιο Νικόλαο, Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, ωστόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους. Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός “ταξιδεύει” χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την ανατολική Φθιώτιδα αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαρίας (Live)
Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Πευκί.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Υπεράνθρωπες προσπάθειες για απομάκρυνση κατοίκων

Την ίδια ώρα υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες απομάκρυνσης των κατοίκων από τις περιοχές που πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα.
Μια δραματική νύχτα πέρασαν μέσα στο οχηματαγωγό “Αιδηψός” στην παραλία στο Πευκί, οι κάτοικοι των γύρω χωριών. Άνθρωποι κατάκοιτοι, γυναίκες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και κατοικίδια, μεταφέρθηκαν την Κυριακή το απόγευμα για να διανυκτερεύσουν και αν χρειαστεί να μεταφερθούν σε ασφαλέστερο λιμάνι. Νέα παιδιά απομάκρυναν αδέσποτα και κατοικίδια από αυλές και τα συγκέντρωσαν στην παραλία.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Υπολιμενάρχης Αιδηψού Χάρης Καραπαναγιώτης 300 άτομα φιλοξενήθηκαν και 30 απεγκλώβισαν ενώ σύμφωνα με τον Διοικητή της 4ης περιφερειακής Ενότητας Λιμενικού Σώματος Χρήστο Κανάκη μεταφέρθηκαν 2.600 άτομα σε ασφαλείς λιμένες τις τελευταίες μέρες.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ ότι εντός της ημέρας θα ξεκινήσει επιχείρηση μεταφοράς περίπου 200 κατοίκων κυρίως ηλικιωμένων στα Λουτρά Αιδηψού. Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για εικόνες ξεριζωμού, ενώ σημείωσε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Για ολοκληρωτική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Σταμούλος τονίζοντας πως στον συγκεκριμένο Δήμο έχουν καεί 1.000 σπίτια.

Χωρίς ρεύμα και νερό

Οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνεργεία από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει και αποκαθιστούν τις ζημιές από την πρώτη μέρα. Οι περισσότερες περιοχές της βόρειας Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Εύβοια.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Μαρίνα Δερμετζιάν, Γιώργος Γεραφέντης, Κώστας Παπαδόπουλος, Νίκος Κουντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος