Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Στη Μονή Πετράκη και όχι στην Μητρόπολη η Κυριακή της Ορθοδοξίας – Δεν θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο γεύμα με την ΠτΔ

Με φόντο την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σπάει μια παράδοση ετών. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στις 24 Μαρτίου, να μην πραγματοποιηθεί με επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά στη Μονή Πετράκη.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επίσκεψη και το γεύμα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η Εκκλησία δεν αντιδρά, αγαπάει», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καλώντας τους να κάνουν βαφτίσεις, αλλά όχι γάμους τέτοιου είδους. 

Ο Αρχιεπίσκοπος, προσερχόμενος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ενώ σχολιάζοντας τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, ανέφερε ότι «έχουμε ελευθερία».

Σε ότι αφορά τους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφέρουν στο ΕΡΤNews «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν συζήτησε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης για την 25η Μαρτίου. Η εκκλησία θα τελέσει Θεία Λειτουργία για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και δοξολογία για να τιμήσει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ως είθισται Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παραστούν και στις παρελάσεις».

Την ίδια ώρα και μετά τη συνεδρίαση της Γενικής Ιερατικής Σύναξης η Μητρόπολη Κέρκυρας αποφάσισε για τους βουλευτές του νησιού: «Τους καλούμε λοιπόν να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, δεν θεωρούμε ότι τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων και τους προτρέπουμε σε μετάνοια για το ατόπημά τους.  Δηλώνουμε, πάντως, ότι δεν θα τους αποδώσουμε στο εξής καμία τιμή που απορρέει από τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στις επίσημες εκδηλώσεις».

Η στάση της εκκλησίας έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις, ενώ η Διαρκής Ιερά σύνοδος θα συνεδριάσει και πάλι τον επόμενο μήνα.

Σχετική είδηση

Κ. Σακελλαροπούλου σε Ιερώνυμο: Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο – Σεβαστό αν δεν αποδεχτείτε την πρόσκληση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος