Βίλια: Συνεχής η μάχη από πυροσβέστες, κατοίκους κι εθελοντές (video)

Είναι η δεύτερη δύσκολη νύχτα για τα Βίλια. Το μέτωπο παραμένει μεγάλο και μέχρι αργά εξακολουθούσαν να υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις. Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατεβεί προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην επιχείρηση πυρόσβεσης ρίχτηκε μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων, ανάμεσά τους τα ρωσικά Ιλιούσιν και Beriev αλλά και ελικόπτερα από την Αυστραλία, που έσπευσαν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Όλη τη νύχτα της Δευτέρας 16/8 προς Τρίτη 17/8 πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έκαναν ότι ήταν δυνατόν ώστε να τιθασεύσουν τις φλόγες που τελικά έκαψαν σπίτια στο χωριό Άγιος Γεώργιος. Συνολικά τη Δευτέρα εκκενώθηκαν επτά οικισμοί αλλά και ένα γηροκομείο, ενώ το πυκνό δάσος τους όρους Πατέρα.

Ολονύχτια ήταν η μάχη των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής με τις πύρινες φλόγες που έκαιγαν το παρθένο δάσος στο όρος Πατέρας. Μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση των κατοίκων. Νεαροί από τα Βίλια, προσπαθούσαν με κάθε μέσο να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο. Πολλοί από τους εθελοντές με πριόνια στα χέρια, έκοβαν δέντρα για να μην περάσει η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό.

Βίλια: Συνεχής η μάχη από πυροσβέστες, κατοίκους κι εθελοντές (video)
ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Όπως δήλωσε ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής: «Η κατάσταση συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη δεν κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή οικισμοί και όσοι κινδυνεύουνε έχουν ήδη εκκενωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες με εντολή της Πολιτικής Προστασίας το μέτωπο είναι πάρα πολύ μεγάλο κατευθύνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, επιχειρούν εναέριες δυνάμεις, επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν οι Πολωνικές δυνάμεις που τους ευχαριστούμε πολύ. Βέβαια είναι μια δασική πυρκαγιά μια τεράστια δασική πυρκαγιά που αυτή τη στιγμή μαίνεται ανεξέλεγκτη

Εχθές το βράδυ πήγε να περάσει η φωτιά, κόπηκε και εδώ να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες εθελοντές κατοίκους των Βιλίων και ξένους που έτρεξαν να βοηθήσουν σε αυτή τη κατάσταση που ανακόπηκε το μεγάλο αυτό μέτωπο.

Είναι τέσσερα ίσως μέτωπα μπορούμε να πούμε είναι ένα που κατευθύνεται προς Παλιοκουντουρα ένα που κατευθύνεται προς Μέγαρα ένα προς Βίλια και το Πόρτο Γερμενό που είναι καλύτερα ελεγχόμενο».

Οι κάτοικοι των Βιλίων παρακολουθούσαν με αγωνία την εξέλιξη του πύρινου μετώπου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας του Ιδρύματος «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ», βοηθώντας στην εκκένωση του γηροκομείου.

Με το πρώτο φως της ημέρας, το πρωί της Τρίτης 17/8, άρχισαν οι ρίψεις από 24 εναέρια μέσα πάνω από το όρος Πατέρας. Συμμετείχαν Beriev, Καναντέρ και ελικόπτερα καθώς και δύο Ιλιούσιν Ilyushin, χωρητικότητας 40 τόνων.

Βίλια: Συνεχής η μάχη από πυροσβέστες, κατοίκους κι εθελοντές (video)
ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΙΛΙΑ EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη φωτιά των Βιλίων έχουν αναπτυχθεί και οι δυνάμεις 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Ο Πολωνός πυροσβέστης Tomasz Grelak αναπληρωτής αρχηγός της Πολωνικής ομάδας διάσωσης, δήλωσε: «Η υψηλή θερμοκρασία ήταν το πιο δύσκολο πράγμα αλλά και η περιοχή που είναι ορεινή έκανε την πρόσβαση πολύ δύσκολη».

Σε μήνυμά της η Πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει: «Μετά από αίτημα των Ελληνικών αρχών και στο όνομα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αποφασίστηκε να παραταθεί η αποστολή των Πολωνών πυροσβεστών στην Eλλάδα. Οι Πολωνοί πυροσβέστες δεν θα αφήσουν κανέναν αβοήθητο. Καλή τύχη Ελλάδα!».

Επικαλούμενος δημοσίευμα που αναφέρει ότι δεν είχε επεκταθεί η σύμβαση για το ρωσικό Beriev o ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί.

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις γιατί την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική δεν επιχείρησε το Beriev», αναφέρει ο Χρήστος Σπίρτζης, Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Προκύπτουν ερωτήματα γύρω από τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν, για τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει», αναφέρει ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Βίλια: Συνεχής η μάχη από πυροσβέστες, κατοίκους κι εθελοντές (video)
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Κωνσταντίνος Μακρινόρης, πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, δήλωσε: «Η κατάσταση από εχθές το μεσημέρι στις 12 η ώρα έπιασε η φωτιά είχαμε φοβερούς αέρες ευτυχώς σήμερα έχουν σταματήσει έχουμε υποστεί ζημιά, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα και δεν είχαμε να καούν σπίτια, αυτό που έχω πει και το λέω και σε εσάς και δεν θα κουράζομαι να το λέω είναι ότι ενώ εχθές το βράδυ ήμασταν 100 εδώ 150 μπορεί και παραπάνω δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση στη φωτιά γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι οι οποίοι πρέπει οι αντιπυρικές ζώνες να είναι δρόμοι για να μπορεί ο άλλος να είναι προσπελάσιμη η φωτιά για να μπορείς να πας, δεν έγινε αυτό εξακολουθούν να το κάνουν 30 χρόνια το λέω 20 χρόνια ήμουν δήμαρχος, έφυγα ήρθα τα ίδια πράγματα ξανασυμβαίνουν αυτό που θα ήθελα να παρακαλέσω είναι ότι τέλος πάντων αυτή την υπηρεσία πρέπει να τη διοικεί ένας υπεύθυνος και να μην είναι 10 και να κάνουν όλοι το κουμάντο τους.

Ευτυχώς σας λέω που ήταν Βόρειος ο άνεμος άμα ήταν Δυτικός θα έκαιγαν τα Βίλια είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται 50 χιλιόμετρα από την Αθήνα να μην υπάρχει πρόσβαση, είναι απαράδεκτο δεν μπορεί να συνεχιστεί πρέπει να το καταλάβουν ότι δεν έμεινε τίποτα άλλο κάηκαν 40000-50000 στρέμματα από τα 100000 που έχουμε, με άλλη μια φωτιά θα κάψουν και τα υπόλοιπα και τελειώσαμε.

Μόνο τα εναέρια μέσα συγχαρητήρια να έχουν πολλά διότι έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες και σήμερα από τις 6 η ώρα το πρωί εμείς δεν κοιμηθήκαμε καθόλου και εχθές αλλά εδώ πρέπει να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά τους συμπολίτες μου που όλη νύχτα αγωνίστηκαν έκαναν αντιπυρικές ζώνες, έκοψαν δέντρα, περίμεναν τη φωτιά τη καθήλωσαν και γλύτωσε η περιοχή του Πόρτο Γερμενού εξαιτίας αυτών».

Στα Βίλια μέχρι αργά το απόγευμα εξακολουθούσαν να υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις. Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατεβεί προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Δήμητρα Σέκη, Κάτια Νιάκαρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος