Διακίνηση μεταναστών: Έξι νεκροί σε νέο δρομολόγιο θανάτου – Η δράση των κυκλωμάτων


Έξι νεκροί και έξι τραυματίες -οι δύο βαριά- είναι ο απολογισμός της σφοδρής, μετωπικής σύγκρουσης δύο Ι.Χ. αυτοκινήτων, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης- Κομοτηνής. Όλα ξεκίνησαν όταν το αυτοκίνητο του διακινητή συγκρούστηκε μετωπικά με το όχημα πολίτη που κινούνταν κανονικά στη λωρίδα του και ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο. Ο 46χρονος γύριζε στην Αλεξανδρούπολη από την εργασία του στην Κομοτηνή. Το ένα όχημα που μετέφερε 10 παράνομους μετανάστες, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα για να ξεφύγει από αστυνομικό μπλόκο και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα. Στο αυτοκίνητο διακινητές μεταναστών δεν δίστασαν να στοιβάξουν -σε συνθήκες ασφυξίας- συνολικά 10 ανθρώπους, οργανώνοντας ένα ακόμα δρομολόγιο θανάτου από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Οι υπηρεσίες της Ασφάλειας και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών έχουν χαρτογραφήσει τη δράση κυκλωμάτων, όπως αυτό που προκάλεσε το μοιραίο δυστύχημα στην Αλεξανδρούπολη.


Οι δουλέμποροι αρχικά κλέβουν αυτοκίνητα πολιτών, επιλέγουν συνήθως οχήματα που να μπορούν να χωρέσουν πολλούς επιβάτες και να έχουν μεγάλο πορτ μπαγκάζ.

Στη συνέχεια βρίσκουν οδηγό, που είναι είτε μέλος του κυκλώματος είτε κάποιος μετανάστης (αδιαφορώντας εάν γνωρίζει να οδηγεί ή εάν έχει δίπλωμα).

Το επόμενο βήμα είναι η παραλαβή των μεταναστών από δασώδεις περιοχές του Έβρου.

Ακολουθεί το ταξίδι από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη σε συνθήκες ασφυξίας για τους μετανάστες που στοιβάζονται ακόμα και στα πορτ μπαγκάζ. Δεκάδες είναι τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί στην Εγνατία Οδό. 

Εάν καταφέρνουν να φτάσουν τελικά στη Θεσσαλονίκη τα κυκλώματα παρέχουν χώρους προσωρινής διαμονής στους μετανάστες αλλά και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, για τη μεταφορά από την Τουρκία στην Ελλάδα, μαζί με το προσωρινό κατάλυμα, οι διακινητές ζητούν από τους μετανάστες από 3.000-6.000 ευρώ, ενώ για το πλαστό διαβατήριο από 800-1.600 ευρώ.

«Οι διακινητές γνωρίζουν ότι τις μέρες του Πάσχα η Αστυνομία ασχολείται με αλλότρια καθήκοντα και ξέρουν πολύ καλά ότι μπορούν να βρουν διόδους για να μπορέσουν να μεταφέρουν όσους περισσότερους μετανάστες γίνεται», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρελάς.

Η Αστυνομία διενεργεί έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος που βρίσκεται πίσω από το δρομολόγιο θανάτου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης -Αλέξανδρος Καλαφάτης
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος