Διαγραφές αιωνίων φοιτητών: Τι λένε Υπ. Παιδείας και Πρυτάνεις στο ΕΡΤnews Radio 105,8 (audio)

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι μία πάγια άποψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε όλες τις εκφάνσεις αυτών των νομοθετικών πρωτοβουλιών, ο στόχος πάντα ήταν και εκπορεύεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ότι οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται» επισήμανε ο Υφυπουργός, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, σχετικά με την εφαρμογή της διαγραφή των αιώνιων φοιτητών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Όταν οι νόμοι ψηφίζονται, ψηφίζονται για να εφαρμόζονται» υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η απόφαση είναι καθαρά ακαδημαϊκά και ως εκ τούτου τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας οφείλουν να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία.

«Η εκκαθάριση των φοιτητικών καταλόγων είναι κάτι το οποίο δεν έχει ούτε τιμωρητικό χαρακτήρα ούτε χαρακτήρα ενάντια στις φοιτήτριες και τους φοιτητές. Υπάρχει εγγεγραμμένος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το λέω προς χάριν ευθυμίας και είναι πραγματικότητα, από το 1935, που σημαίνει ότι ο συμπολίτης μας αυτός πρέπει να έχει γεννηθεί το 1917-18 και εύχομαι να είναι ακόμη εν ζωή.

Από κει και πέρα, υπάρχει και μια πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στα δύο μεγάλα πανεπιστήμια, στο ΕΚΠΑ και στο Αριστοτέλειο, ένα σύνολο περίπου 40.000- 45.000 τη δεκαετία του 70-80, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους έχουν πάλι μία άλλη ρότα στη ζωή τους και ενδεχομένως και οι ίδιοι έχουν ξεχάσει ότι είναι εγγεγραμμένοι.

Επομένως, οποιαδήποτε άποψη ή παρατήρηση ότι τι σας φταίνε, τι σας κάνουν, τι σας δείχνουν, η απάντηση είναι ότι ναι, μπορεί να μην φταίει σε τίποτα, βέβαια έμμεσα, αλλά δεν είναι ώρα να τα πούμε, όλος αυτός ο αριθμός επηρεάζει τους δείκτες της παρουσίας των πανεπιστημίων στις διεθνείς κατατάξεις.

Υπάρχουν όμως και όλες εκείνες οι ακαδημαϊκές και κοινωνικές δικλίδες που αυτός που ήθελε να τελειώσει, του δίνεται η ευκαιρία. Μην ξεχνάτε ότι ο νόμος περί διαγραφών ήταν από το 2021. Απλώς, η τροπολογία, οι ρυθμίσεις που πέρασαν τέλος Ιουλίου είναι επί το ευνοϊκότερο για όλα εκείνα τα παιδιά που έχουν επανέλθει μέσα στη ζωή τους την κοινωνική, την προσωπική, την εργασιακή και θέλουν να τελειώσουν.

Και λέμε ότι όλα αυτά τα παιδιά, τα οποία έχουν κάνει την προσπάθειά τους και μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου έχουν περάσει το 70% των πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν σε μαθήματα, τους δίνεται η δυνατότητα για άλλη μία χρονιά, άλλες τρεις εξεταστικές περίοδοι. Κι αν πραγματικά έχουν και πτυχιακή ή πρακτική άσκηση, άλλο ένα εξάμηνο. Και για να γίνουμε ακόμα πιο σαφείς, θα το πω πολύ απλά. Για ποιους εγγεγραμμένους λοιπόν πρόκειται και έχουν κάνει την προσπάθειά τους; Για όσους είχαν εγγραφεί σε τετραετούς διάρκειας σπουδών σχολές πριν το 2017 και μέχρι το 2035, αν θέλετε, σε πενταετούς διάρκειας σπουδών σχολές πριν το 2016 και σε εξαετούς διάρκειας σπουδών σχολές, πριν το 2015. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δίνεται και αυτή η κοινωνική διάσταση, έτσι ώστε κάποιοι για τους δικούς τους λόγους, συναισθηματικούς, κοινωνικούς, να ολοκληρώσουν» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Επιπλέον, τόνισε ότι δίνεται η δυνατότητα με εγκύκλιο που έχει αποσταλεί, «δίνεται ένα δεκαήμερο και κάνω έκκληση και μέσω του σταθμού σας σε όλους εκείνους, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που είναι σε αυτή την κατάσταση, να βλέπουν τα προσωποποιημένα μηνύματα, διότι άνθρωποι είμαστε, μηχανήματα, μπορεί να έγινε ένα λάθος, να ξεχάστηκε να περαστεί μια βαθμολογία, ένα δεκαήμερο για την ασφάλεια δικαίου, έτσι ώστε αν ο τάδε πιστεύει ότι το έχει το 70, η γραμματεία του λέει, δεν το έχεις, να αποδείξω, να πάω να πω ότι πέρασα το μάθημα, να πάρει τις πιστωτικές μονάδες. Και αφού λοιπόν γίνουν αυτά όλα, υπάρχει και η άλλη δυνατότητα. Ότι αν έχω μέχρι δύο μαθήματα για να πάρω πτυχίο και δεν τα πέρασα τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνω τις σπουδές, τότε μου δίνεται η δυνατότητα εμβόλιμης εξεταστικής, να ζητήσω από το τμήμα μου μία εμβόλιμη μέσα στο Νοέμβριο, να εξεταστώ στον κύριο τάδε έτσι ώστε να ολοκληρώσω τις σπουδές. Και αφού αυτά όλα γίνουν και στο τέλος έχουν και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ότι όντως αυτοί είναι οι φοιτητές, τυπικό είναι βέβαια, θα αποσταλούν μέχρι τέλους Δεκεμβρίου στο υπουργείο» συμπλήρωσε.

Ως προς το θέμα που συζητείται στον δημόσιο διάλογο με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της Υπ. Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη για το μέλλον του θεσμού των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπαϊωάννου, τόνισε «είμαι σίγουρος ότι επειδή τα συγκεκριμένα θέματα η υπουργός Παιδείας, η Σοφία Ζαχαράκη τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά και τα χειρίζεται, προφανώς και δεν έχει ποτέ εννοήσει ότι θα καταργηθούν ή ότι όλοι θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις ή με το λεγόμενο εθνικό απολυτήριο, οτιδήποτε».

«Το τι έχει λεχθεί μέχρι τώρα είναι ότι έχει ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος, μια συζήτηση γίνεται έτσι ώστε να δούμε όλες εκείνες τις διαδικασίες για να καταλήξουμε στο Εθνικό Απολυτήριο, να αποφύγουμε την εξεταστικοκεντρική λογική των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες ναι μεν είναι πλήρως αδιάβλητες, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι το μέλλον των παιδιών κρίνεται από τέσσερα τρίωρα. Λίγο να μην ξυπνήσεις καλά το πρωί, λίγο να έχεις μια ατυχία, λίγο, άρα θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η παρουσία μέσα στο Λύκειο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η δευτέρα και η τρίτη Λυκείου, ιδιαίτερα η τρίτη Λυκείου, τα παιδιά όλα είναι κατευθυνόμενα στο να διαβάζουν μόνο τα μαθήματα των κατευθύνσεων τους. Όμως αυτό δεν προάγει αυτό που λέμε λυκειακή παιδεία, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αυτά λοιπόν όλα τα ζητήματα είναι ανοικτά στο διάλογο, ηγείται αυτής της προσπάθειας η υπουργός Παιδείας, η κυρία Ζαχαράκη η οποία ποτέ δεν είπε αυτό το πράγμα, αλλά τουλάχιστον στις συζητήσεις που υπάρχουν, υπάρχει μέσα και το θέμα και των πανελλαδικών εξετάσεων πιθανόν θα είναι με άλλη μορφή, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν εξετάσεις. Δεν μπορεί να μην δεν υπάρχουν».

Υπάρχει στο τραπέζι κουβέντα που μιλάει για πανελλαδικά θέματα, σε εξετάσεις στις τρεις τάξεις του Λυκείου, τα οποία θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, τα οποία θα είναι κοινά για όλη την Ελλάδα, τα οποία θα δίδονται από τράπεζα θεμάτων. Δηλαδή, διαδικασίες οι οποίες πρώτα και πάνω από όλα, κρατάμε το αδιάβλητο, αλλά εισφέρουμε στην όλη συζήτηση και τις υπόλοιπες δεξιότητες των παιδιών, έτσι ώστε όλη η εισαγωγή στα πανεπιστήμια να δίνει και μια άλλη εικόνα των μαθητών» είπε ολοκληρώνοντας ο υφυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση ακροατή, για την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για ίδρυση ΑΕΙ Παραστατικών Τεχνών, σημείωσε ότι εντός Νοεμβρίου θα βγει σε διαβούλευση και μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr


«Εμείς, σε νεκρό χρόνο που δεν υπήρχε η ένταση αυτή που υπάρχει, εντοπίσαμε ότι αυτοί που θα διαγράφονταν τον Σεπτέμβριο ήταν 20.000» ανέφερε ο πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, στην εκπομπή «Σεμνά και Ταπεινά» με τον Γιώργο Κακούση και τον Δημήτρη Πετρόπουλο.

«15.000 κληρονομήσαμε το 2019 από τα ΤΕΙ που μας συγχώνευσαν και 5.000 είναι από ιδρύσεως του Πανεπιστημίου, το 66. Με ό,τι διευθύνσεις είχαμε, επικοινωνήσαμε με αυτούς, απάντησαν περίπου 850 και δια μαγείας κοιτώντας ποιοι προσπαθούσαν τα τελευταία τρία χρόνια το ίδιο νούμερο, 850. Εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια γι’ αυτούς τους 850 στο μέτρο που μπορούν, να πάρουν πτυχίο. Οι υπόλοιποι δεν ενδιαφέρονται και μάλλον τσακώνονται για αυτούς άλλοι» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της συγγραφής πτυχιακών εργασιών επί πληρωμή από εταιρείες που αναλαμβάνουν την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, ο κ. Μπούρας τόνισε ότι

πρόκειται για ένα πρόβλημα ετών.

«Εμείς πριν δύο χρόνια κάναμε και μία αγωγή γιατί χρησιμοποιούσαν και το όνομα του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα εξώδικο δηλαδή. Αλλά κοιτάξτε να δείτε. Οι διδάσκοντες πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες, να μπορούν να καταλάβουν  και θα σας πω πώς, ότι ο κύριος Μπούρας όταν φέρνει μία εργασία είναι δική του. Γιατί ξέρετε, δεν αρκεί να πληρώσω να πάρω εγώ μία εργασία. Πρέπει κατά τη διάρκεια της εξέτασης να μπορώ να την υποστηρίξω την δική μου. Και αυτό ένας καλός διδάσκων και ξέρει και μπορεί να το κάνει και αν αποδειχθεί τότε έχουμε ένα βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα της λογοκλοπής που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και την διαγραφή του φοιτητή. (..)

Υπάρχει δικαιοσύνη να κινηθεί αυτεπάγγελτα σε αυτά τα πράγματα. Εμείς φροντίζουμε εντός του Πανεπιστημίου οι εξετάσεις ειδικά υποστήριξης των μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών να γίνονται με τέτοιους όρους και κριτήρια που ο άλλος να μπορεί να υποστηρίξει απαντώντας τις κατάλληλες ερωτήσεις και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ότι είναι δικό του.

Είναι άλλο πράγμα το φροντιστήριο, άλλο πράγμα η παραγωγή των εργασιών. Εκεί νομίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα έπρεπε να έχει παρέμβει. (…)

Λέω ότι, άλλο πράγμα, αν και αυτό κατά τη δική μου ούτε αυτό είναι σωστό να σου κάνει φροντιστήριο για να περάσεις ένα μάθημα, αλλά αυτή είναι η κατάρα της ελληνικής Παιδείας, τα φροντιστήρια και άλλο πράγμα να σου ετοιμάζει το διδακτορικό και να πας. Και τα δύο είναι καταδικαστέα. Το δεύτερο επειδή έχει φαινόμενα λογοκλοπής και λοιπά, είναι και ποινικό αδίκημα και νομίζω ότι με τέτοιες διαφημίσεις πρέπει να παρέμβει αυτεπάγγελτα ο Εισαγγελέας» συμπλήρωσε ο κ. Μπούρας.

«Υπάρχει αυτή η παθογένεια. Τα παιδιά μας από το νηπιαγωγείο ξεκινούν φροντιστήρια. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να το δούμε. Είμαστε μια υποβοηθούμενη εκπαίδευση. Χαλάει δισεκατομμύρια η πολιτεία, Χαλάνε και δισεκατομμύρια οι οικογένειες και το αποτέλεσμα είναι μια διαρκής υποχώρηση και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει» επισήμανε καταλήγοντας.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος