Διαδικτυακά σεμινάρια ιδρύματος Ωνάση: Ενημέρωση για τις μεταμοσχεύσεις και κατάρριψη των μύθων

Array

Το ίδρυμα Ωνάση προσφέρει διαδικτυακά σεμινάρια με επίκεντρο τη σωστή πληροφόρηση σχετικά με τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων. Τα σεμινάρια “Organmeetings” καταρρίπτουν τα στερεότυπα και τους μύθους που εξακολουθούν να προβληματίζουν την κοινή γνώμη αναφορικά με την μεταμόσχευση των οργάνων.

Κάθε μία ώρα, 6 νέοι ασθενείς προστίθενται στις εθνικές λίστες υποψήφιων ληπτών οργάνων στην Ευρώπη, ενώ περισσότεροι από 6.500 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο περιμένοντας το πολυπόθητο μόσχευμα. Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνάει τα 8 χρόνια.

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι διατροφικές μας συνήθειες, το άγχος, το κάπνισμα, καθώς και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία μας αυξάνουν ολοένα περισσότερο την ανάγκη για μεταμόσχευση, λόγω λειτουργικής ανεπάρκειας ενός ζωτικού οργάνου», εξηγούν οι επιστήμονες, οι οποίοι συμμετέχουν, δυναμικά, σε ένα πρόγραμμα διαδικτυακών σεμιναρίων από το Ίδρυμα Ωνάση, με στόχο τη σωστή πληροφόρηση των πολιτών για τη δωρεά οργάνων. Οι βασικές λεπτομέρειες του προγράμματος παρουσιάστηκαν αναλυτικά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η πιο συγκινητική στιγμή, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος, προήλθε από την παρουσία της κας Ιωάννας Σαρρή-Μπαλάση, της μητέρας που βρήκε το σθένος στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της να δωρίσει τα όργανα της 16χρονης κόρης της, Νεκταρίας, όταν εκείνη διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρή. Η κα Μπαλάση συγκλόνισε με τη δύναμη της ψυχής της, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων. «Τα “Organmeetings” αποτελούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο να προσφέρει τη σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καταρρίπτοντας παράλληλα μύθους και στερεότυπα του παρελθόντος, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινή γνώμη», ανέφεραν, κατά την παρουσίασή του, οι επιστήμονες.

Το Ίδρυμα Ωνάση, με την υποστήριξη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), προχώρησε στη δημιουργία και του πρώτου Οδηγού στην Ελλάδα για τη Δωρεά και τη Μεταμόσχευση Οργάνων.

Σημαντικές ερωτήσεις, σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, μπορούν να απαντηθούν είτε μέσα από αυτόν τον πρώτο πλήρη οδηγό, για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, είτε με τη συμμετοχή στα διαδικτυακά σεμινάρια, που θα διοργανώνονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα.

Οι ερωτήσεις αυτές συνήθως είναι: «Ποιος θα μπορούσε να χρειαστεί μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου; Τι είναι ο εγκεφαλικός θάνατος και γιατί διαφέρει εντελώς από το κώμα και τη φυτική κατάσταση; Πώς επιλέγονται οι κατάλληλοι λήπτες για κάθε όργανο και πώς αυτό γίνεται με τρόπο δίκαιο; Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα δωρητή οργάνων; Τι είναι το εμπόριο οργάνων; Συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη;»

«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Organmeetings φιλοδοξεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διαλύσει κάθε μύθο, στερεότυπο ή παρανόηση, σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα», ανέφεραν οι ομιλητές.

Εγκαινιάζεται, έτσι, από τον Ιανουάριο του 2023, μια σταθερή επαφή με τους πολίτες μέσα από τα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), τα οποία θα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εκπροσώπους και συνεργάτες του ΕΟΜ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρικός στόχος είναι η ορθή και η υπεύθυνη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και φορέων, ώστε να καταστεί σαφές ότι η δωρεά οργάνων πραγματικά μας αφορά όλους.

Στην εκδήλωση, κατά την οποία παρουσιάστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα, έστειλαν το δικό τους μήνυμα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, και ο πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Ιωάννης Ν. Μπολέτης.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια αν κάποιος ενήλικος πολίτης εκπροσωπεί έναν φορέα, οργανισμό, μέσο ενημέρωσης, σύλλογο, εταιρεία ή επιχείρηση, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση και να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα. Τη φόρμα, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που μπορούν να εκπροσωπήσουν τους παραπάνω οργανισμούς και να οργανώσουν δράσεις όπως είναι η ενεργοποίηση για συλλογική συμμετοχή εργαζομένων/μελών.

Όσοι θα συμμετέχουν στα Organmeetings, θα πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και θα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών και συμμάχων αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης.

Τόσο ο οδηγός, όσο και η φόρμα συμμετοχής είναι αναρτημένα στα Organmeetings. Οι εγγραφές έχουν ανοίξει και οι πρώτες 3 ημερομηνίες για το 2023 είναι: 25 Ιανουαρίου, 22 Μαρτίου και 24 Μαΐου (στις 15.00). Οι ημερομηνίες για την περίοδο 2023-24 θα ανακοινωθούν από το Ίδρυμα Ωνάση και τον ΕΟΜ το καλοκαίρι του 2023.

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το πρόγραμμα:

Υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο εργαζομένων ή μελών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς τον ελάχιστο ούτε ως προς τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων. Μπορεί, για παράδειγμα, μια εταιρεία να συμμετάσχει με 100 ή με 10 εργαζομένους – ή ένας σύλλογος με 3 ή 40 μέλη. Ωστόσο, η συμμετοχή στη δράση θα πρέπει να είναι συλλογική και όχι ατομική, από ένα και μόνο πρόσωπο.

Τα σεμινάρια είναι μόνο διαδικτυακά ή μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην έδρα ενός φορέα, μιας εταιρείας κ.λπ.;

Είναι μόνο διαδικτυακά. Στόχος είναι οι φορείς, οι σύλλογοι, οι εταιρείες κ.λπ., να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από το διαδίκτυο, δημιουργώντας μια μεγάλη αλυσίδα ελπίδας και αλληλεγγύης.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος