Δενδροφύτευση στο μνημείο του ναυαγίου του ORIA

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, εκδήλωση μνήμης για τα 4.100 θύματα του ναυαγίου ORIA, που βυθίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1944 πλησίον της νησίδας Πάτροκλος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Σαρωνικού: «Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας, τιμήθηκε η μνήμη των 4.100 αιχμάλωτων Ιταλών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατο π. Θεόδωρο Κοντίδη.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων του ναυαγίου, στο 60ο χλμ της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου (στα όρια της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας), ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με σύντομες ομιλίες από τον Δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου, την Πρέσβη της Ιταλίας Patrizia  Falcinelli, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας «Χρυσή Τομή» Κερατέας Σταμάτη Παπαθανασίου και από τον δύτη που ανακάλυψε και ταυτοποίησε το ναυάγιο του ORIA Αριστοτέλη Ζερβούδη ο οποίος και μετέφερε μήνυμα από το Δίκτυο Συγγενών Θυμάτων του ORIA.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική  αναφορά στο ναυάγιο από το χώρο του μνημείου που έχει φτιάξει ο Δήμος Σαρωνικού και έχει φιλοτεχνήσει με έργο του ο γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς, εστίασε στο μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης που στέλνει η σημερινή κοινή εκδήλωση μνήμης των θυμάτων του ΟΡΙΑ:  «Το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι λέμε συλλογικά όχι στον φασισμό και στον ναζισμό. Σήμερα ειδικά που ο κίνδυνος και τα σύννεφα του πολέμου είναι ορατά πάνω από την Ευρώπη και με αγωνία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, πρέπει κάθε στιγμή να στέλνουμε το μήνυμα της ειρήνης προς κάθε κατεύθυνση. Ένα μήνυμα για να είναι το Αιγαίο και κυρίως η Μεσόγειος,  θάλασσα ειρήνης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών, ιδιαίτερα δε αυτή την περίοδο που  οι θάλασσες μας είναι εστίες διαρκών εντάσεων».

Από την πλευρά της η Πρέσβης της Ιταλίας Patrizia  Falcinelli αναφέρθηκε σε όσα έκαναν οι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής, τη στιγμή της τραγωδίας: «Μπροστά στη φρίκη αυτής της τόσο τρομακτικής τραγωδίας, οι άνθρωποι αυτοί αντέδρασαν ως ανθρώπινα όντα, προβάλλοντας το «έλεος» πάνω από κάθε άλλο αίσθημα (ή λογικό επιχείρημα), αποδεικνύοντας κατά κάποιο τρόπο πως η αξιοπρέπεια του ανθρώπου έχει- ή τουλάχιστον μπορεί να έχει- μεγαλύτερη δύναμη από κάθε βαρβαρότητα. Παρόλου που για τους ίδιους εκείνη τη στιγμή η Ιταλία αποτελούσε τον εχθρό, τον κατακτητή, οι κάτοικοι αυτής της γωνιάς της Αττικής περιέθαλψαν όσους λίγους μπόρεσαν να περιθάλψουν, προσπάθησαν να κηδεύσουν τα νεκρά σώματα όσων η θάλασσα ξέβρασε, και κάθε χρόνο συγκεντρώνονταν απέναντι από τη νησίδα Πάτροκλος την ίδια ημέρα για να προσευχηθούν και με τη σκέψη τους να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα».

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας «Χρυσή Τομή» Κερατέας, Σταμάτης Παπαθανασίου, σημείωσε: «Σε μια περίοδο που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά πάνω από την Ευρώπη,  δεν θα υπήρχε πιο επίκαιρο μήνυμα από αυτό που σήμερα μεταδίδουμε με αυτή τη σεμνή επιμνημόσυνη δέηση και τελετή σε αυτό το νότιο άκρο της Αττικής Γης. Ένα μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των κρατών και των λαών.                                                                Αυτό το μήνυμα τα τελευταία χρόνια το κοινωνούμε με την παρουσία μας  στο σημείο του ναυαγίου, το κάναμε ντοκιμαντέρ ΜΕΜΟRΙΑ του Γιώργου Ιατρού και το ταξιδέψαμε σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, και το αποτυπώσαμε  σε βιβλίο με την έκδοση του βιβλίου του Πάολο Τσιάμπι «Η καραβάνα στον βυθό της θάλασσάς».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αριστοτέλης Ζερβούδης, ο δύτης που ανακάλυψε και ταυτοποίησε το ναυάγιο του ORIA εκπροσωπώντας τις οικογένειες των αγνοουμένων του ORIA υπογράμμισε: «Οι τραγωδίες κάποτε χώριζαν τους ανθρώπους. Αυτοί που σήμερα αφιερώνουν τη σκέψη τους στο ναυάγιο, με την παρουσία τους εδώ μας κάνουν να νιώθουμε ενωμένοι παρά τις σύγχρονες και αρχαίες τραγωδίες. Ευχαριστούμε όλους όσοι εργάζονται κάθε χρόνο για να συμβεί αυτό».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πάνος Σκουρολιάκος, ο εκπρόσωπος του δήμου Λαυρεωτικής δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μώρογλου, από το Λιμενικό Ταμείο Π. Φώκαιας ο σημαιοφόρος Μικές Μπινίκος, εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Θανάση Αυγερινού ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Κατσιγιάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και π. Αντιπεριφερειάρχης Παν. Χατζηπέρος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Π. Φώκαιας Αθ. Παπουτσής, οι αντιδήμαρχοι δήμου Σαρωνικού Γ. Κυριακόπουλος, Χρ. Γκίνης, Βασ. Μπούτσης, Ηλ. Πατσιαούρας, Χαρ. Γαλάνης, Κων. Γκίκας, Δ. Παπαχρήστου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χρ. Τσιγαρίδας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση έληξε με τη συμβολική δεντροφύτευση γύρω από το χώρο του μνημείου σε συνεργασία με το «Όλοι μαζί μπορούμε».

φωτο: Νάσος Μπράτσος

Σχετική είδηση: Το τραγικό ναυάγιο του “‘Ορια” στις 12 Φεβρουαρίου 1944

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος