Νέες διευκρινίσεις για τα rapid test – Αναμένεται υπουργική απόφαση – Τι ισχύει για απουσία από τη δουλειά (video)

Νέες διευκρινίσεις σχετικά με τα rapid test έκανε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξή της, επισημαίνοντας ότι αναμένεται εντός της ημέρας η υπουργική απόφαση, που θα ορίζει ότι με θετικό rapid τεστ μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία από τη δουλειά, για εμβολιασμένα άτομα.

«Με την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι, οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται μοριακό τεστ” ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ η κα Γκάγκα, καθώς τόνισε ότι πιέζονται τα εργαστήρια λόγω των πολλών τεστ. «Οι μη εμβολιασμένοι είναι εκείνοι που πρέπει να υποβληθούν σε PCR έπειτα από θετικό rapid test, αφού το χρειάζονται για το πιστοποιητικό νόσησης», τόνισε.

Χθες Πέμπτη (30/12) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα συνέστησε ότι δεν χρειάζεται pcr test εάν το rapid τεστ βγει θετικό, μόνο για τους εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι θα το χρειαστούν το πιστοποιητικό νόσησης, για να έχουν πρόσβαση στα σημεία που έχουν οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο διευκρίνισε χθες με τις μεγάλες ουρές και την ατελείωτη αναμονή για pcr test μετά από θετικό rapid test να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας και να μην διενεργείται μοριακό. Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 7.000.000 είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα.

Εκείνο που απασχολεί τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι 380 χιλιάδες άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. O πνευμονολόγος του ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνει ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών. «Το εμβόλιο μειώνει έως 20 φόρες τον κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου» τονίζει στο βίντεο από την εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας και ειδικότερα για τον εμβολιασμό ατόμων άνω των 60 ετών, που ανήρτησε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Όπως διευκρινίζεται εκείνος που είναι εμβολιασμένος, έχει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού και συνεπώς για τους επόμενους εννέα μήνες εάν είναι κάτω των 60 ετών, έχει το πιστοποιητικό και πρόσβαση σε όλα τα σημεία, ακόμη και εάν στην πορεία έχει νοσήσει. Το πιστοποιητικό νόσησης θα χρειαστεί σε αυτόν που δεν έχει εμβολιαστεί και θα του επιτρέψει για τρεις μήνες να έχει πρόσβαση σε όλα τα σημεία που έχουν και οι εμβολιασμένοι.

Τι κάνουμε εάν κολλήσουμε την Όμικρον

Με την μετάλλαξη Όμικρον η νόσηση είναι μικρότερης διάρκειας γι΄αυτό και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μειώνονται οι ημέρες της καραντίνας από 10 σε 5 για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Για άλλες πέντε ημέρες όμως συνίσταται να φορούν ενισχυμένη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αλλά και μέσα στο σπίτι τους, προστατεύοντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Όποιος είναι τρεις φορές εμβολιασμένος – έχει κάνει και την αναμνηστική δόση – δεν μπαίνει καθόλου σε καραντίνα ως στενή επαφή κρούσματος. Απλώς για πέντε ημέρες συν ακόμη πέντε, χρησιμοποιεί την ενισχυμένη μάσκα και είναι μέσα στον κόσμο. Στο πενθήμερο επάνω θα δει εάν έχει κολλήσει.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος