Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες – Τι πρέπει να προσέχουμε (video)

Ανησυχία προκαλούν τα συνεχή περιστατικά με θανάτους από πυρκαγιές σε σπίτια καθώς σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών θρηνούμε δεκατρείς νεκρούς. Ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος τύπου του πυροσβεστικού σώματος, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» για το τι πρέπει να προσέχουμε.

«Τον Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί ήδη δεκατρία περιστατικά και μάλιστα τα δώδεκα από αυτά, σε χρονικό διάστημα, οκτώ ημερών», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Βαθρακογιάννης.

Και όπως τόνισε, «σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος για φωτιές και σε παρακείμενες κατοικίες. Χάρη στις υπερπροσπάθειες των πυροσβεστών είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός αυτών που διασώζονται».

Με αφορμή στο χθεσινό περιστατικό στο Ηράκλειο Αττικής, όπου ένας ηλικιωμένος με κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή του, η πυροσβεστική διέσωσε πέντε ενοίκους που ήταν σε κίνδυνο».

Αμέλεια η πιο συχνή αιτία

Μιλώντας για τις τραγικές απώλειες ανθρωπίνων ζωών ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι συνήθως οι πυρκαγιές προκαλούνται από αμέλεια ή από κακή χρήση θερμαντικών σωμάτων, τις μέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ενέργειες μας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση των θερμαντικών σωμάτων. Δεν τοποθετούμε τις ηλεκτρικές σόμπες πάνω σε χαλιά και σε καμία περίπτωση δεν στεγνώνουμε πάνω τους ρούχα. Τα τοποθετούμε σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μ. μακριά από υλικά που αναφλέγοντα και σε σημείο που δεν εμποδίζεται η διαφυγή μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του πυροσβεστικού σώματος.

Αναφερόμενος στα τζάκια, κάλεσε τον κόσμο να μην τα υπερφορτώνει με καύσιμη ύλη και να μην αμελεί να τα καθαρίσει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Προσέχουμε επίσης που πετάμε την στάχτη ενώ δεν αμελούμε να βάζουμε μπροστά στη φωτιά το προστατευτικό κάλυμμα.

Αναφορικά με τις ηλεκτρικές συσκευές, μας συμβούλεσε να αφαιρούμε τα λαμπάκια ή τις συσκευές από το ρεύμα όταν πάμε για ύπνο και να μην υπερφορτώνουμε τα πολύμπριζα.

«Η τοποθέτηση ανιχνευτή καπνού θα αποτρέψει δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να προκύψουν στο χώρο μας», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης, καλώντας μας ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος