Δίκαιο και αναπτυξιακό μέτρο η μηδενική φορολόγηση δωρεάς και γονικής παροχής χρηματικών ποσών

Η χρηματική γονική παροχή ή δωρεά μέχρι σήμερα είχε συντελεστή 10% . Δηλαδή, αν ο γονέας έκανε δωρεά στο παιδί του το ποσό των 30.000€ σήμερα έχει φόρο 3.000€, πλέον από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο έως τις 800.000€ χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς ανά γονέα.

Ανάλυση του Θεμιστοκλή Μπάκα, Προέδρου Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Ο συντελεστής φορολόγησης 10% σε περίπτωση χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς του γονέα στο παιδί, αποτελούσε την μεγαλύτερη φορολογική αδικία, διότι τα χρήματα που ο γονέας παρείχε ή και δώριζε στο παιδί του, είναι φορολογημένα χρήματα μέσω της φορολογίας εισοδήματος του γονέα.

Ο μηδενικός φόρος χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς από 1/10/2021 ως το ποσό των 800.000€ ανά γονέα, αποτελεί δίκαιο και αναπτυξιακό μέτρο για τα ήδη φορολογημένα εισοδήματα. Αρχικά, οι γονείς θα μπορούν να δωρίσουν κεφάλαια στα παιδία τους, εξασφαλίζοντας τους σε πολλές περιπτώσεις την ιδία συμμετοχή ύψους 20%-30% της αξίας του ακινήτου που ζητούν οι Τράπεζες για την χορήγηση στεγαστικού δανείου. Κατανοούμε όλοι μας ότι ελάχιστοι νέοι εν μέσω μνημονιακών χρόνων διαθέτουν σήμερα ιδία κεφάλαια,  με αποτέλεσμα ενώ μπορεί να πληρούν τα τραπεζικά – εισοδηματικά κριτήρια, λόγω της έλλειψης των ιδίων κεφαλαίων, να μην πληρούν τις προϋποθέσεις ανάληψης στεγαστικού δανείου για αγορά κατοικίας.

Παράλληλα, οι γονείς θα μπορούν πλέον να βοηθήσουν μέσω χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς, άνευ φορολογικής παράβασης ή/και φορολόγησης τα επιχειρηματικά σχέδια των παιδιών τους.

“Σωτήριο” μέτρο  η στήριξη των νέων με δωρεάν παραχώρηση ακινήτων σε νεαρά ζευγάρια

Μπορεί το άνωθεν μέτρο να μην ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά εφόσον εφαρμοστεί η παροχή δωρεάν στέγης σε νέα ζευγάρια με την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο που θα χαρακτηριστεί «σωτήριο» τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενδεχόμενα, μπορεί να συντελέσει και στην αποκλιμάκωση των ραγδαίων αυξήσεων των μισθωμάτων.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών, έχουν αυξηθεί από το 2017 έως και σήμερα κατά 20%- 30% στο κέντρο της Αθήνας και 10%-15% στους περιφερειακούς δήμους.

Σύμφωνα με την Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ-27 το κόστος στέγασης για τους ενοικιαστές με ενοίκιο σε τιμές αγοράς το 2018 ήταν το υψηλότερο στην Ελλάδα, όπου το 83,1 % των ενοικιαστών δαπάνησε πάνω από το 40 % του εισοδήματός τους για στέγαση, όταν το μέσο όρο δαπάνης στην ΕΕ-27 δεν ξεπερνά το 25,1%.  Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση.

Επισήμανση για την αύξηση των ενοικίων στη χώρα μας έκανε και το ΔΝΤ, αναφέροντας  ότι, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες που  οι περισσότεροι από τους μισούς ενοικιαστές με χαμηλό εισόδημα πλήρωναν ως μίσθωμα ποσό που ήταν πολύ κοντά στο όριο του 40% του εισοδήματός τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τοπική κυβέρνηση στο Βερολίνο, αγοράζει περίπου 14.750 διαμερίσματα από δύο μεγάλες εταιρείες ακινήτων έναντι 2,46 δισ. Ευρώ για να λύσει το θέμα των υψηλών τιμών των ακινήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος