Φωτιά στα Βίλια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Μεγάλη αναζωπύρωση

Ολονύχτιες προσπάθειες καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο που κατακαίει παρθένο πευκοδάσος στο όρος Πατέρα κοντά στα Βίλια Αττικής. Μεγάλη αναζωπύρωση εκδηλώθηκε ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Γεώργιος και Κρύο Πηγάδι. Οι πυροσβέστες δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την εξάπλωση της φωτιάς προς Βίλια, Αγ. Γεώργιο και Παλαιοχώρι. Συνολικά έχουν εκκενωθεί, μέσω του 112, έξι οικισμοί. Νέα εστία πυρκαγιάς έχει ξεσπάσει προς το Πόρτο Γερμενό.

Η φωτιά καίει σε δύσβατα σημεία, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης, στο όρος Πατέρας. Το 1989 είχε σημειωθεί μεγάλη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή.

Στα Βίλια, οι κάτοικοι αγωνιούν και εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή.

Μήνυμα εστάλη από το 112 για την εκκένωση του οικισμού Βενίζα νωρίς το βράδυ της Δευτέρας. Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν προς Μέγαρα. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ‘Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους οι κάτοικοι να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Eπιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Οι ρίψεις νερού από αέρος έχουν σταματήσει και θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της μέρας. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούσαν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Διακοπές κυκλοφορίας λόγω της δασικής πυρκαγιάς ανακοίνωσε η  Τροχαία.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε:

  • Στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο
  • και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Με μήνυμα  στο 112 ειδοποιήθηκαν αρχικά οι κάτοικοι του Αγ. Γεωργίου  και  Παλαιοχωρίου να εκκενώσουν προληπτικά τους οικισμούς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι διερευνώνται τα αίτια της εκδήλωσης των πυρκαγιών στα Βίλια αλλά και στη Λαυρεωτική.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος  είπε στην ΕΡΤ  ότι εκδηλώθηκε  σε πυκνή δασική βλάστηση  και γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες  να ελεγχθεί το μέτωπο  της πυρκαγιάς.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Δήμητρα Σέκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος