Δ. Παρασκευής: Τι γνωρίζουμε για την ινδική μετάλλαξη – Προσοχή, δεν μας προστατεύει ο εμβολιασμός των άλλων

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής τεκμηρίωση ότι πράγματι το ινδικό στέλεχος έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Υπάρχει μια ανησυχία ότι περιλαμβάνει μια μετάλλαξη που έχει την ικανότητα να μολύνει άτομα με ανοσία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το παρατηρούμε εφεξής». Αυτό είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Απαντώντας σε ερώτηση για μελέτη που δημοσιεύουν οι Times στην οποία καταδεικνύεται ότι το τείχος ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί στην κοινότητα για την περίπτωση της ινδικής παραλλαγής είναι σε ποσοστό 10/12 επί του συνόλου του πληθυσμού, μεγαλύτερο δηλαδή κατά 1/10 από ό,τι χρειάζεται για την περίπτωση της βρετανικής, σημείωσε πως αυτό ενδεχομένως να ισχύει, ωστόσο όταν επιτευχθεί ποσοστό άνω του 60% απομακρύνεται ο κίνδυνος των εξάρσεων.

“Είναι πρώιμο να θεωρούμε αυτά τα συμπεράσματα τελικά. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Είμαστε εδώ και επιτηρούμε το φαινόμενο και εάν χρειαστεί να τροποποιηθεί κάτι σε σχέση με τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, θα γίνει”, είπε.

Ο κ. Παρασκευής διευκρίνισε ότι κάποιος δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του προστατευμένο επειδή εμβολιάζονται οι άλλοι στο περιβάλλον του. Ακόμα κι αν πέτυχουμε 60% με 70% του εμβολιασμού εάν κάποιος κολλήσει και είναι ανεμβολίαστος κινδυνεύει το ίδιο με νόσο ή θάνατο. «Η επιλογή μας σε σχέση με τον αν θα εμβολιαστούμε ή όχι θα πρέπει να είναι πιο ώριμη και συνετή» είπε.

Σε σχέση με τη χαλαρότητα με το άνοιγμα της εστίασης και την απελευθέρωση των μετακινήσεων είπε πως εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός για τους συγχρωτισμούς. «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ο ιικό φορτίο είναι σε υψηλά ποσοστά στην κοινότητα. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί σε κάποιες δραστηριότητες» σημείωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος