Δ. Παρασκευής στο Πρώτο: Ο κόβιντ συνεχίζει να είναι υπολογίσιμη απειλή για τους ευπαθείς- Τι είναι η νόσος Χ (audio)

Η λοίμωξη της covid-19 αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά όχι μηδενικό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Όπως ανέφερε, συνεχίζει να αποτελεί υπολογίσιμη απειλή για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσο η λοίμωξη αποτελεί μικρότερη απειλή για τη δημόσια υγεία σε σχέση με το παρελθόν.

Πράγματι ο ιός είναι εδώ μαζί μας και συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ώστε έχουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων αλλά σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς όμως να σημαίνει ότι έχει μηδενιστεί, σημείωσε ο κ. Παρασκευής, γεγονός που συνάδει και με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι το επίπεδο διεθνούς συναγερμού αναφορικά με την πανδημία δεν είναι στα επίπεδα που ήταν κατά την έναρξη της πανδημίας τα προηγούμενα δύο έτη.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως μπορεί να ληφθούν εκ νέου μέτρα το ερχόμενο φθινόπωρο, ο κ. Παρασκευής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρχουν καθολικά ή υποχρεωτικά μέτρα παρόμοια με αυτά που υπήρχαν στο παρελθόν, αλλά δεδομένου ότι ο ιός συνεχίζει να αποτελεί υπολογίσιμη απειλή ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τα μέτρα συστήνονται σε αυτές τις περιπτώσεις και επίσης συστήνονται για όλους τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης και τον κίνδυνο να μολυνθούν. «Σε κάθε περίπτωση είμαστε στην μετα-πανδημική περίοδο, κάτι το οποίο είχε ανακοινωθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που σημαίνει ότι δεν αποτελεί απειλή του μεγέθους που ήταν στην αρχική της φάση, αλλά δεν είναι μηδενική απειλή και αυτό φαίνεται και από τα παγκόσμια δεδομένα, όπως επίσης και από τα ελληνικά δεδομένα. Δεν έπαψε να μας απειλεί, να μας απειλεί σημαντικά λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς τι ακριβώς συμβαίνει με τη νόσο Χ, η οποία, σύμφωνα με την κ. Παγώνη θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο θανατηφόρα από τη λοίμωξη της covid-19,  ο κ. Παρασκευής, ξεκαθάρισε πως αναφορικά με κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή του και τα χαρακτηριστικά του, προφανώς και δε μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ή σε τι ποσοστό θα προκαλεί το θάνατο ή αν θα προκαλεί σοβαρή νόσο. «Δεν μπορεί να γίνει καμία τέτοια υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά.

«Μιλάμε για κάτι που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει πανδημία αλλά δε γνωρίζουμε πού θα οφείλεται, δεν γνωρίζουμε την αιτία της και δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε την προέλευσή της ή τα χαρακτηριστικά της, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια για το ποια θα είναι η θνητότητα, δηλαδή σε τι ποσοστό θα προκαλεί θάνατο» τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευής, δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό σε σχέση με την νόσο Χ και είναι καθαρά στη σφαίρα του υποθετικού.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει ο ΠΟΥ, υπάρχουν κάποια παθογόνα τα οποία δεν ανακοινώνονται για πρώτη φορά. Είναι γνωστό το ποια είναι αυτά τα παθογόνα και στο παρελθόν. Σχετίζονται με υψηλότερη πιθανότητα να προκαλέσουν πανδημία, όπως οι ιοί του αναπνευστικού, ο κορονοϊός και άλλα τέτοια παθογόνα. Επίσης, εκτός από τα γνωστά ύποπτα παθογόνα υπάρχει και η άγνωστη παράμετρος, η άγνωστη νόσος, την οποία δεν τη γνωρίζουμε, κανένας μας δεν τη γνωρίζει και αυτό δεν είναι τωρινό δεδομένο, αφορά ένα γενικότερο δεδομένο και από το παρελθόν που θα μπορούσε εν δυνάμει να προκαλέσει μια παγκόσμια απειλή. Ο ΠΟΥ, τη στιγμή που δημοσιοποιεί τους πιθανούς γνωστούς κινδύνους, κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά αναφέρει και μία άγνωστη νόσο που θα μπορούσε να προκαλέσει απειλή, περιγράφοντάς την έτσι ώστε να εφησυχάσει και όχι να ανησυχήσει την κοινότητα και με αυτόν τον τρόπο να καραστήσει σαφές ότι μπορεί να υπάρξει και κάτι άγνωστο για τον οποίο οι ειδικοί όμως το έχουν υπόψιν τους ως πιθανή απειλή και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να λάβουν τα μέτρα προστασίας έτσι ώστε η διεθνής επιστημονική κοινότητα να απαντήσει σε αυτή την άγνωστη απειλή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργήσουμε ανησυχίες ή υποθέσεις ότι υπάρχει κάτι και δεν το γνωρίζουμε. Είναι καθαρά έτσι όπως προαναφέρθηκε, ότι μπορεί να συμβεί κάτι από μία αιτία η οποία προς το παρόν είναι άγνωστη» είπε καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος