Δ. Μιχαηλίδου για τις δομές φιλοξενίας: Βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο – Στ. Προσαλίκας: Εκατοντάδες παράνομα γηροκομεία

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Στέλιος Προσαλίκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων μίλησαν στην ΕΡΤ για το παράνομο γηροκομείο στις Σέρρες και το κύκλωμα συγκάλυψης θανάτων που είχε δημιουργηθεί από γιατρούς, γραφεία τελετών και συγγενείς των τροφίμων.

«Είναι ένα από τα εκατοντάδες παράνομα γηροκομεία» κατήγγειλε ο κ. Προσαλίκας,  λέγοντας ότι παρά τις καταγγελίες πολιτών «δεν έχει κλείσει κανένα παράνομο γηροκομείο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων ευθύνη έχει και η Πολιτεία που δεν κλείνει τις παράνομες δομές. «Τα πρόστιμα δεν είναι αποτρεπτικά. Από την άλλη οι συγγενείς καλύπτουν αυτές τις δομές γιατί είναι πιο οικονομικές» ανέφερε εξηγώντας ότι σε σχέση με τις νόμιμες δεν παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους.

«Η λύση είναι μία: πρέπει να ενισχύσουμε τους φτωχούς ανθρώπους με μια επιδοματική πολιτική ώστε να μπορούν να πάνε σε μια δομή αξιοπρεπούς κατάστασης» είπε και πρόσθεσε: Στο Ηράκλειο αυτή την στιγμή υπάρχει δομή που συστεγάζεται με γραφείο τελετών και βουλανιζατέρ. Οι συγγενείς διαμαρτύρονται γιατί πλένουν τους νεκρούς με λάστιχο. Ο Περιφερειάρχης απαντά ότι έχει κλείσει τη δομή αυτή. Παρόλα αυτά η δομή συνεχίζει να λειτουργεί».

Και όπως επισήμανε δεικτικά ο κ. Προσαλίκας «συμφέρει πάρα πολύ να έχεις μία παράνομη δομή», περιγράφοντας το τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο για την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας

Στο σημαντικό αυτό θέμα που έχει κοινωνική διάσταση αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου επισημαίνοντας ότι η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας είναι το ζητούμενο.

«Βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο όσον αφορά την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας» είπε και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο που πρέπει να γίνει είναι να κλείσει μια δομή. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν μπορεί αυτή η δομή να λειτουργήσει νόμιμα και με σωστή διοίκηση που σέβεται τα δικαιώματα των ωφελούμενων», δήλωσε χαρακτηριστικά .

Η ίδια αναφέρθηκε στα αυστηρά πρόστιμα που επιβάλλει το υπουργείο Εργασίας σε παράνομες δομές που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο.

«Είμαστε σε μία κοινωνία που αναγνωρίζουμε το πρόβλημα αλλά έχουμε πρόβλημα και όταν τα πράγματα μένουν όπως είναι και όταν τα αλλάζουμε με έναν τρόπο που και οι ειδικοί λένε ότι έτσι πρέπει να ισχύει» επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου. Αναφορικά με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Προσαλίκας η ίδια απάντησε ότι το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να βάλει πλαίσιο σε όλο το κομμάτι  της παιδικής προστασίας και άλλα όσον αφορά τους ηλικιωμένους.

«Στην Αττική όλες οι δομές είναι εξουσιοδοτημένες. Σε επικοινωνία με όλους τους περιφερειάρχες μου λένε ότι συνεχίζουν αυτόν τον αγώνα και κάνουν αυτό το πράγμα», τόνισε σχετικά.

Όσον αφορά το κομμάτι των ελέγχων στα γηροκομεία περιέγραψε τα όσα έχουν γίνει για να διασφαλιστεί η όσο καλύτερα δυνατή λειτουργία τους. «Οι νόμιμες δομές πρέπει να ελέγχονται και οι παράνομες να κλείνουν».

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασόα με το Εθνικό ίδρυμα Κωφών, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. «Αντί να χρειάζεται να έχεις πάντοτε έναν διερμηνέα μαζί σου πέρνεις τηλέφωνο το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών και στη νοηματική τους εξηγείς τι θέλεις και πώς μπορούν να σε εξυπηρετήσουν». Η αποδοχή της νέας εφαρμογής που είναι διαθέσιμη σε κινητά και tablets είναι βρήκε μεγάλη απόδοχή. Ήδη έχουν γίνει 125.000 κλήσεις από 15.000 μοναδικούς χρήστες.

Δείτε επίσης

Σέρρες: Εξιχνίαση κυκλώματος για λειτουργία παράνομου γηροκομείου – Συγκάλυπταν θανάτους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος