Δ. Μιχαηλίδου: «Επιδίωξή μας είναι τα παιδιά να μην μεγαλώνουν άλλο σε ιδρύματα, αλλά σε μια οικογένεια»

Σήμερα, Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ως ύψιστο δικαίωμα, για πολλά παιδιά, αναδεικνύεται το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Για το θέμα μίλησε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Παιδικά Χωριά SOS, το 80% των παιδιών τα οποία για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να ζήσουν με τις οικογένειές τους, καταλήγουν σε ιδρύματα. Η Ελλάδα μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγγύηση για το Παιδί (Child Guarantee) προωθεί την αναδοχή και την αποϊδρυματοποίηση.

Tα δικαιώματα του παιδιού

«Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, των Παιδικών Χωριών SOS, Στέργιος Σιφνιός και συμπληρώνει:

«Ο ανάδοχος που παίρνει ένα παιδί δεν παίρνει νομικά την ευθύνη ενός παιδιού. Η ευθύνη παραμένει στη δομή, στην οποία ήταν το παιδί. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να πάνε σε υιοθεσία είτε γιατί έχουν νομικές εκκρεμότητες, είτε για θέματα υγείας, ή γιατί η βιολογική οικογένεια θέλει χρόνο ώστε να μπορέσει να πάρει πίσω το παιδί. Κατά τη γνώμη μου ο ανάδοχος είναι πολύ πιο πολύτιμος από τον θετό, με την έννοια ότι είναι πλήρως συνειδητοποιημένος πως διαθέτει την οικογένειά του για να βοηθήσει ένα παιδί. Ακόμα και, στην περίπτωση που αυτό το παιδί δεν παραμείνει στην οικογένεια μόνιμα».

Δ. Μιχαηλίδου: «Επιδίωξή μας είναι τα παιδιά να μην μεγαλώνουν άλλο σε ιδρύματα, αλλά σε μια οικογένεια»

Στοιχεία σοκ: 2.200 παιδιά ζουν σε δομές φιλοξενίας

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στις 82 δομές που υπάρχουν καταγράφηκαν δυο χιλιάδες διακόσια παιδιά. Σήμερα, τουλάχιστον επτακόσια έχουν υιοθετηθεί ή βρήκαν ανάδοχες οικογένειες. ‘

Άλλα χίλια πεντακόσια παιδιά, που τα περισσότερα έχουν βιολογική οικογένεια και δεν μπορούν να υιοθετηθούν είναι κατάλληλα μόνο για αναδοχή. «Επιδίωξή μας είναι τα παιδιά να μην μεγαλώνουν άλλο σε ιδρύματα, αλλά σε μια οικογένεια. Στην κατάλληλη για αυτά οικογένεια. Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε απλοποιήσει και ψηφιοποιήσει το θεσμό της Αναδοχής. Του έχουμε δώσει διαφάνεια και αποτελεί πλέον τον κυριότερο τρόπο αποϊδρυματοποίησης των παιδιών. Βγάζουμε τα παιδιά από τα Ιδρύματα. Αλλάζουμε τη ζωή τους και μαζί και τη δική μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Δ. Μιχαηλίδου: «Επιδίωξή μας είναι τα παιδιά να μην μεγαλώνουν άλλο σε ιδρύματα, αλλά σε μια οικογένεια»

Οι προϋποθέσεις για την αναδοχή

Τα ηλικιακά όρια διευρύνθηκαν και έτσι, τώρα, μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης που είναι από 25 έως και 75 ετών (από 30-60 που ήταν μέχρι πρόσφατα). Απαλείφθηκαν οι διακρίσεις ώστε ανάδοχος να μπορεί να γίνει κάθε κάτοικος της Ελλάδας, είτε ζει μόνος του, είτε είναι παντρεμένο ζευγάρι ή ζευγάρι με σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να λαμβάνεται υπ΄όψιν το φύλο, η θρησκεία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Επιπλέον, καθιερώθηκε το επίδομα αναδοχής. Οι ανάδοχοι λαμβάνουν μηνιαία οικονομική ενίσχυση η οποία ξεκινά από τα 325 ευρώ και φτάνει τις 2.000 για παιδιά με κάποια αναπηρία, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

«Η βασική ενίσχυση στον ανάδοχο είναι το αίσθημα ότι προσφέρει το πολύτιμο αυτό πράγμα που ονομάζεται οικογένεια, για ένα παιδί. Οι οικονομικές ενισχύσεις είναι κάποια επιδόματα που καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού. Δεν είναι αμoιβή προς τον ανάδοχο. Το βασικό είναι η ενίσχυση αυτού του συναισθήματος και παράλληλα η πλαισίωσή τους από ειδικούς, καθόλη τη διάρκεια που έχουν την αναδοχή για να μπορούν μαζί με αυτούς να αντιμετωπίζουν τα θέματα που αφορούν το παιδί που έχουν πάρει», επισημαίνει ο Στ. Σιφνιός.

Από το 2021, οι ανάδοχοι γονείς ενημερώνονται από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα paidi.gov.gr. Η χρονική διάρκεια της Αναδοχής, καθορίζεται με βάση το βέλτιστο συμφέρον και τις ανάγκες κάθε παιδιού. Μπορεί να διαρκέσει κάποιους μήνες, χρόνια ή και έως την ενηλικίωση των παιδιών. Κάποιες φορές μάλιστα η αναδοχή μπορεί να οδηγήσει και στην υιοθεσία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ζήτησε να οριστεί το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Η Στρατηγική της Ε.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες των υφιστάμενων ανισοτήτων και της φτώχειας, προτείνοντας συγκεκριμένες ενέργειες για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας, με την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των παιδιών και την εκπλήρωση, την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων τους, στην Ε.Ε. και παγκοσμίως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος