Δ. Μαρκόπουλος στο Πρώτο: Οι Εξεταστικές είναι όργανα διερεύνησης ευθυνών πολιτικών – Δεν υποκαθιστούν τη δικαιοσύνη (audio)

Απαντήσεις στις κατηγορίες που εξαπολύονται προς την κυβέρνηση, μετά το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τις ευθύνες και ειδικά σε ό,τι αφορά στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή, έδωσε στον Βασίλη Αδαμόπουλο και στην Μαρία Γεωργίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Ο κύριος Καραμανλής από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Από την πρώτη στιγμή. Ο κύριος Καραμανλής είναι ένας από τους ελάχιστους υπουργούς που παραιτήθηκαν. (…) Ακούμε κάποια πράγματα τα οποία δεν στέκονται. Για άρση βουλευτικής ασυλίας. Μιλάμε για μια πλήρη σύγχυση. Άλλο το άρθρο 61 και 62 του Συντάγματος για τη βουλευτική ασυλία και άλλο το άρθρο 86 του Συντάγματος σε ό,τι αφορά τις ευθύνες υπουργών. Ο κύριος Καραμανλής ήταν υπουργός κατά την τέλεση των υποθέσεων όλων αυτών. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Να κρίνουμε τους ανθρώπους, προφανώς. Όμως γιατί εξαιρείτε το ανθρώπινο λάθος έτσι απλά; Μήπως δεν συμφέρει; Το ότι υπήρχε μηχανοδηγός με δύο εγκεφαλικά το έχετε ξεπεράσει έτσι απλά; Εγώ σας ρωτάω, εσείς θα πετάγατε με έναν πιλότο που είχε πάθει δύο εγκεφαλικά; Γιατί το προσπερνάτε λες και είναι μια λεπτομέρεια; Η Hellenic Train θα μας εξηγήσει, γιατί αυτό δεν απαντήθηκε στην επιτροπή μας, αν έχει control, αν έχει έλεγχο της υγείας των μηχανοδηγών που είναι πάνω στην αμαξοστοιχία;» επισήμανε ο κ. Μαρκόπουλος.
Ειδικά σε σχέση με τον κ. Καραμανλή, επανέλαβε αφενός ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη από την πρώτη στιγμή, ότι η διερεύνηση από την Εξεταστική για την πολιτική κατάσταση υπάρχει και υπάρχει και από τη Δικαιοσύνη παράλληλα.
«Ποια η συγκάλυψη; Άλλο όμως να λειτουργούμε, και δεν το λέω ούτε για εσάς ούτε για τους γονείς, μιλάω για το γενικό κλίμα το οποίο διαμορφώνεται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, με λογική αρένας και άλλο να θέλουμε να φωτίσουμε» τόνισε.

«Οι Εξεταστικές είναι όργανα διερεύνησης ευθυνών πολιτικών. Δεν υποκαθιστούν τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και προφανώς θα αποφανθεί στην ώρα της» επισήμανε ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ ξεκαθάρισε τι έχει συμβεί με την μαρτυρία του κ. Γενηδούνια για την οποία έχει πολύς λόγος.

«Την μαρτυρία Γενηδούνια την είχαμε από την Εισαγγελία Εφετών της Λάρισας. Η δε μαρτυρία έλεγε συγκεκριμένα πράγματα. (…) Κάποιοι αδαείς, επειδή δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες των εξεταστικών επιτροπών, έγραψαν πρόσφατα, με κατηγόρησαν προσωπικά ότι εγώ έκοβα τους μάρτυρες. Αυτά είναι αστειότητες και πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι είναι άσχετοι με τον κοινοβουλευτικό τρόπο λειτουργίας. (…) Ο Πρόεδρος δεν ασκεί προσωπικές πολιτικές. Ασκεί πολιτικές του σώματος. Δεν αποφασίζει ένας πρόεδρος ποιοι θα έρθουν, γιατί κάποιοι είναι άσχετοι και έχουν γράψει ένα σωρό άσχετα πράγματα. Όμως πολύ σωστά η πλειοψηφία αποφάσισε, γιατί ο κύριος Γενηδουνιάς καταρχάς έχει τοποθετηθεί με κατάθεσή του, την οποία την έχουμε στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Το δεύτερο είναι ότι ο κύριος Γενηδούνιας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει παρατήσει τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα, είναι στέλεχος της Hellenic Train, υπόλογος του κυρίου Capotorto που έχει παραπεμφθεί για ψευδομαρτυρία, για ψευδορκία, στον εισαγγελέα. Άρα ο κύριος Γενηδούνιας θα ερχόταν να κάνει τι. Να έρθει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα ενός ανθρώπου που ήδη έχει ψευδορκήσει κατά τη γνώμη του σώματος, όχι της πλειοψηφίας, του συνόλου της εξεταστικής μας; Ο κύριος Γενηδούνιας ήταν πρόεδρος, δεν είναι, ήταν πρόεδρος πρωτοβάθμιου οργάνου συνδικαλιστικού. Κλήθηκαν από το Σώμα δύο πρόεδροι δευτεροβάθμιων. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα δευτεροβάθμια είναι μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ισχύος και πιο έγκυρα σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των μηχανοδηγών και των εργαζομένων. Επομένως φτιάχτηκε ένας μύθος γύρω και από αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Μαρκόπουλος.


Σε σχέση με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, που καταλήγουν ότι, αν είχε ολοκληρωθεί, θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε τα εξής.

«Καταρχάς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν προχωρεί σε κάτι κατά του κυρίου Καραμανλή. Δεύτερον, γιατί κάποιοι μύθοι πρέπει να απαντηθούν σε ένα ψύχραιμο περιβάλλον, ακούμε γιατί δεν δώσαμε παράταση. Εξετάσαμε 40 μάρτυρες σε πάνω από 30 συνεδριάσεις, οι περισσότερες από αυτές 11ωρες και 12ωρες. Είναι από τα ρεκόρ τα οποία έχουνε γίνει Εξεταστικές. (…) Το ανακριτικό υλικό του Εφετείου της Λάρισας που μας ήρθε είναι πολύ λιγότερο από το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει εμείς. Προφανώς κάνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους, θα συνεχίσουν να την κάνουν και καλά θα κάνουν. Όμως η Εξεταστική μας σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες της είναι πιο μπροστά από την Εισαγγελία Εφετών. Άρα ποια παράταση να δοθεί;».

Ερωτηθείς σε σχέση με τα όσα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση εχθές με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ο κ. Μαρκόπουλος έκανε λόγο για αντικοινοβουλευτικές ενέργειες της κυρίας Κωνσταντοπούλου. «Δεν έδειξε κανέναν σεβασμό. Όλα αυτά ήταν προσχηματικά, τα οποία έλεγε όλο αυτό το διάστημα. Κανέναν σεβασμό στη μνήμη των οικογενειών και των ανθρώπων αυτών που θέλανε να ακούσουν, να δουν τα πορίσματα, να πληροφορηθούν τις θέσεις των κομμάτων. Με παροξυσμική και εχθροπαθή προσέγγιση, η κυρία Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να μπαχαλοποιήσει την Επιτροπή και είναι θλιβερό αυτό το πράγμα, κάτι το οποίο, επειδή το είδαμε μέσα, έφερε τη δυσφορία σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς. Είναι κρίμα, γιατί, το να λες ότι είσαι με τις οικογένειες είναι κάτι εύκολο. Το θέμα είναι και να το αποδεικνύεις. Εχθές η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε πραγματικά ένα σόου τυμβωρυχίας και εμπορίου πόνου. Είναι κρίμα αυτό το οποίο έγινε, επαναλαμβάνω και δυστυχώς δεν περιποιεί τιμή και για την ίδια και ως άνθρωπο και ως πολιτικό. Και επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, οι συνάδελφοι έδειξαν μεγάλη υπομονή σε αυτή την χουλιγκανικού τύπου παρέμβαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν ανεπίτρεπτη και δεν έδειξε σεβασμό στην μνήμη των ανθρώπων αυτών» είπε καταλήγοντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος