Δ. Κουτσούμπας: Η κοροϊδία με τα επιδόματα ψίχουλα πρέπει να τελειώσει

Array

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ερωτηθείς αν το «σκάνδαλο των υποκλοπών είναι εκτροπή» και αν «μπορούν τα κόμματα της δημοκρατικης αντιπολίτευσης να βρουν κοινό βηματισμό στο ζήτημα αυτό» απάντησε: «Αν μιλήσουμε μόνο για “εκτροπή” είναι σαν να βγάζουμε “λάδι” το σκοτεινό κι αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο νομιμοποιεί πρακτικές παρακολούθησης, ανοίγει το δρόμο και για παράνομες υποκλοπές».

Πρόσθεσε ότι το θεσμικό αυτό πλαίσιο «διαμορφώθηκε με ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν» και τόνισε ότι αυτό το πλαίσιο «μόνο καταργείται, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ και κανένα άλλο κόμμα από αυτά που αποκαλείτε “κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης”».

Εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, επισημαίνοντας ότι «αλλιώς, η τόση ανεπάρκεια, ανικανότητα, αγγίζει τα όρια της εγκληματικής ευθύνης. Αν δεν ήξερε, έπρεπε να ρωτήσει, να ζητήσει να μάθει. Πάντως, στη λαϊκή συνείδηση είναι πλέον σίγουρα καταγεγραμμένο ότι και ήξερε και την έγκρισή του είχε δώσει».

Ως προς το αν πρέπει να παραιτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε πως «με την παραίτηση ενός και την αντικατάστασή του με άλλον αντίστοιχο, δεν σώζεται η κατάσταση. Το ζητούμενο είναι τους καρεκλοκένταυρους όλων των αποχρώσεων του καπιταλιστικού συστήματος να τους κλείσει ο λαός οριστικά και δια παντός στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Ως προς το ενδεχόμενο σκοπιμότητας στη μη ύπαρξη αποτελεσμάτων σχετικά με τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, έκανε λόγο για καταγγελίες του ΚΚΕ «που δεν απασχόλησαν καθόλου τις αρχές» και για άλλες για τις οποίες «η διαχρονική προσπάθεια είναι να “θαφτεί” η αλήθεια».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “φρόντισε” να οδηγείται η υπόθεση στο αρχείο, πράγμα που θα συνέβαινε εάν δεν παρεμβαίναμε αποφασιστικά ως κόμμα, αναδεικνύοντας στοιχεία ικανά για να συνεχιστεί η διερεύνηση. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πήρε και σε αυτό το ζήτημα τη “σκυτάλη” από την προηγούμενη και έχει βαριές ευθύνες για τη συγκάλυψη της αλήθειας. Μετά από αυτά καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη σκοπιμότητα των κυβερνήσεων διαχρονικά» σημείωσε.

Απαντώντας στην ερώτηση «για ποιο λόγο σήμερα κάποιος ή κάποιοι να θέλουν να μαθαίνουν τι συζητάτε στο κόμμα;» ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Κόβεται το χούι; Ο ρόλος των υπηρεσιών αυτός είναι, όσο υπάρχει κράτος και ταξική πάλη. Η άρχουσα τάξη οργανώνει τη δικτατορία του κράτους της για να υπερασπιστεί το σύστημα του οποίου ηγείται. Το πρόβλημα είναι εάν το σύστημα και η τάξη που το εκπροσωπεί υπηρετούν το λαό ή όχι, δηλαδή εάν είναι με τους εκμεταλλευόμενους ή με τους εκμεταλλευτές. Γι’ αυτό σήμερα οι διάφορες κορώνες περί δημοκρατίας από όλους αυτούς που ψήφισαν το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων των πάντων, είναι για γέλια και για κλάματα μαζί!».

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για προετοιμασία του εδάφους για μια ακόμα αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση επίτευξης «της αναγκαίας για την άρχουσα τάξη, “πολιτικής σταθερότητας”. Μόνο που αυτή μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αστάθεια και ανασφάλεια στη ζωή του λαού. Με αυτή την έννοια το κρίσιμο για το λαό δεν είναι τι επιλογές θα κάνει το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, αλλά πώς ο ίδιος θα καθορίσει τις εξελίξεις με τη δράση του και τις δικές του πολιτικές επιλογές».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αναμενόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ενόψει ενεργειακής κρίσης, απάντησε ότι «η κοροϊδία με τα επιδόματα-ψίχουλα που έχουν “φαγωθεί” πριν καν τα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να τελειώσει».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται αν δεν στηριχτεί το εισόδημα με αυξήσεις στους μισθούς, με μειώσεις και πλαφόν στις τιμές, αν δεν καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη. Η ενεργειακή φτώχεια θα συνεχίζει όσο δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την “πράσινη ανάπτυξη” και το εμπόριο ρύπων, όσο δεν καταργείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας και όλες οι συμβάσεις που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής, όσο δεν αποσύρεται η χώρα από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, όσο δεν καταργούνται οι φόροι στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια και άλλα μέτρα τα οποία προτείνει το ΚΚΕ».

Αναφορικά με την «ησυχία» στην Ελλάδα, ενώ «σε άλλες χώρες υπάρχουν μαζικές διαμαρτυρίες και μεγάλες συγκεντρώσεις για την ακρίβεια» επισήμανε ότι θεωρεί αυτή την εκτίμηση «ισοπεδωτική, διότι το τελευταίο διάστημα υπήρχαν και υπάρχουν σημαντικοί, ελπιδοφόροι, αλλά και νικηφόροι αγώνες».

Σημείωσε ότι «αυτοί οι αγώνες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παραμένουν ακόμη αναντίστοιχοι της μεγάλης επίθεσης που δέχονται οι λαοί», προσθέτοντας: «Αυτό προσπαθούμε να αντιστρέψουμε, γι’ αυτό και οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, άλλοι αγωνιστές που συμπορευόμαστε μέσα στο κίνημα, είναι παρόντες σε κάθε μάχη, για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και να συνενωθούν σε έναν ενιαίο πανελλαδικό αγώνα. Σε αντίθεση με τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη άλλων κομμάτων». «Τελικά αυτό που μπορεί να δώσει περιεχόμενο, προοπτική, μαζικότητα σε έναν αγώνα είναι η στόχευση των αιτιών και του δρόμου για όσα ζούμε σήμερα κι όχι η κυβερνητική αναμονή, που διαχρονικά λειτουργεί ως δηλητήριο παράλυσης ακόμη και των πιο ζωντανών δυνάμεων» πρόσθεσε.

Κληθείς σε μια αποτίμηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανέφερε, καταρχήν, ότι τα πολιτικά πρόσωπα κρίνονται «από τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών, στοχεύσεων και πράξεών τους».

«Αναμφίβολα, για κάθε άνθρωπο που δεν έχει παρωπίδες, οι πολιτικές επιλογές και πρακτικές του Γκορμπατσόφ επιτάχυναν τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Μια ανατροπή η οποία δεν οφείλεται μόνο στα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Γκορμπατσόφ, αλλά προετοιμάστηκε σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες ύπαρξης της ΕΣΣΔ, κυρίως λόγω σοβαρών λαθών, παραλείψεων και προβληματικών επιλογών στην οικονομία, στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα, στις διεθνείς σχέσεις κλπ. Έτσι, η πολιτική Γκορμπατσόφ έδωσε τη χαριστική βολή στο σοσιαλιστικό σύστημα που -παρά τις μεγάλες αδυναμίες του- είχε προσφέρει σημαντικά στους εργαζόμενους όλου του κόσμου και στους λαούς όπου οικοδομήθηκε, αλλά και με παγκόσμια συμβολή στο τσάκισμα του φασισμού, της αποικιοκρατίας, την προσπάθεια για ειρηνική επίλυση των διαφορών» κατέληξε στη συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος