Covid Pass για να λειτουργήσει ασφαλέστερα η εστίαση (video)

Δραματική έκκληση απηύθυνε μέσω της ΕΡΤ στους ανεμβολίαστους ο υπουργός Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας τους κάλεσε να αναλογιστούν τις συνέπειες για τους ίδιους και την κοινωνία και να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Με φόντο την εκθετική μορφή της μετάλλαξης Δέλτα οι επιστήμονες αναζητούν νέους τρόπους προσέγγισης των πολιτών ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει covid pass για να λειτουργήσει ασφαλέστερα η εστίαση.

Αλματώδη αύξηση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι μολύνσεις λόγω του στελέχους της μετάλλαξης Δέλτα. Στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παραλιακό μέτωπο της Αττικής όπου παρατηρείται έντονη ψυχαγωγική δραστηριότητα, δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος αλλά και περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως το Ρέθυμνο και τα Ιωάννινα.

Οι περιοχές αυτές δεν έχουν ακόμα «κοκκινίσει» αλλά η αύξηση είναι εκθετική.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι» ο υπουργός υγείας απηύθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό.

«Μακάρι να μπορούσα να πάρω κάθε Έλληνα από το χέρι και να τον πάω να δει σε μία ΜΕΘ τι σημαίνει να διασωληνώνεται ένας συνάνθρωπός μας, να μην μπορεί να αναπνεύσει, να μην μπορεί να δει την οικογένειά του, να μην ξέρει αν θα τα καταφέρει τελικά».

«Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, ούτε πιέζουμε κανέναν, πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε πρώτα για το δικό μας καλό και μετά για όλων των άλλων» δήλωσε ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης.

«Δεν πρέπει να σταματήσουμε ειδικά εμείς οι υγειονομικοί πρέπει να είμαστε σε συνεχή προσπάθεια, να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη προσέλκυση σε κόσμο ο οποίος δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί» σημείωσε ο πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 59.903 διαγνωστικά τεστ και 1.820 νέα κρούσματα. 159 συνάνθρωποί μας παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ενώ 9 έχασαν τη μάχη με τη ζωή. Από τις νέες διαγνώσεις 1.061 εντοπίζονται σε Αττική και 172 στην Κρήτη.

«Είναι πατριωτικό καθήκον ο εμβολιασμός εδώ που έχουμε φτάσει. Θέλω να το πω ξεκάθαρα, διακυβεύεται και η οικονομία, διακυβεύονται και οι εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ο τουρισμός, πολύ μεγάλες κοινωνικές ομάδες περιμένουν να ζήσουν, να κινηθούν με μονάδες ελευθερίας, νομίζω ότι όλοι αγαπάμε τη χώρα μας και όλοι θέλουμε να δούμε να ευημερεί η μέση ελληνική οικογένεια αλλά και να στηρίζεται η οικονομία, γι’ αυτό πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Βασίλης Κικίλιας και Σωτήρης Τσιόδρας, θα βρεθούν την Τρίτη στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου όπου θα στείλουν μήνυμα στην Εκκλησία να συμβάλει στην προσπάθεια για εμβολιασμό των πολιτών.

«Θα μας καλέσει η Ιερά Σύνοδος θα είμαστε παρόντες Τρίτη πρωί έτσι ώστε να περάσει και ένα πιο δυνατό μήνυμα αν θέλετε και στις χαμηλές κλίμακες της ιεραρχίας έτσι ώστε να εντείνουμε την προσπάθειά μας όλοι μαζί και να πείσουμε τους συμπολίτες μας που ενδεχομένως διστάζουν, ενδεχομένως είναι δύσπιστοι ή φοβούνται ή περίμεναν να εμβολιαστούν αργότερα» είπε ο υπ. Υγείας.

Με βασικό στόχο να συνεχίζουν να λειτουργούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας η ανάγκη εμβολιασμού παραμένει επιτακτική και η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να λειτουργούν τα νυχτερινά κέντρα αλλά και τα καταστήματα εστίασης με ασφάλεια.

«Στην Αυστρία, στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στη Γερμανία, στην Κύπρο εφαρμόζεται το λεγόμενο covid pass, μια παραλλαγή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού το οποίο ξέρουμε ήδη πως λειτουργεί, κατά τον ίδιο τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία της εστίασης κατά την είσοδο πως είτε έχω κάνει το εμβόλιο είτε είμαι ανεμβολίαστος αλλά έχω κάνει τεστ» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο Mega.

Η μετάλλαξη Δ – η οποία έχει θέσει σε συναγερμό πολιτεία και υγειονομικούς – είναι ανιχνεύσιμη με αυξητικές τάσεις και στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αντιπαράθεση υπήρξε στη Βουλή και για το θέμα της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τεστ σε κλειστούς χώρους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι «μετά την ψήφιση της τροπολογίας τον ελεγκτικό ρόλο για το αν φέρει κάποιος πιστοποιητικό δεν θα το ασκούν δημόσιοι λειτουργοί, κρατικά όργανα, αλλά θα το ασκούν οι απανταχού ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης.

Καμία ελεγκτική αρμοδιότητα δεν έχει ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Συμπλήρωσε ότι το μόνο που ελέγχει με τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική εφαρμογή είναι η γνησιότητα και η εγκυρότητα του πιστοποιητικού.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος