«Χτίζεται» σταθερά το τείχος ανοσίας – Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 35-39 ετών

Ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, με τους πολίτες 35 – 39 ετών να παίρνουν πλέον από αύριο Τετάρτη 26 Μαΐου σειρά για ραντεβού, ώστε να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα τέσσερα διαθέσιμα σκευάσματα.

«3.280.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και από αυτούς, 1.810.000 είναι πια πλήρως εμβολιασμένοι. Συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς προς το στόχο μας: την Ελευθερία» αναφέρει με σχετικό του tweet ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στα τέλη του Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί ένα 50% του πληθυσμού και με τη δεύτερη δόση», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Στέλιος Λουκίδης.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ενδεχομένως και παραπάνω, σημειώνει η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη συμφωνία με την Pfizer για 1,8 δισεκατομμύρια επιπλέον δόσεις, από τα τέλη του 2021, το 2022 και το 2023» έκανε γνωστό.

Ωστόσο, αυξημένος ήταν σήμερα ο αριθμός των νέων μολύνσεων αφού έγιναν περισσότερα τεστ, αλλά οι κρίσιμοι δείκτες παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε:

  • 2433 κρούσματα
  • 556 διασωληνωμένους
  • 50 θανάτους

Στο μεταξύ, η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης ενημερώθηκε για το θάνατο μίας 63χρονης στη Μυτιλήνη που κατέληξε στην εντατική όπου νοσηλευόταν από τις 2 Απριλίου.

Η γυναίκα είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca στις 2 Μαρτίου. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και όχι θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Παράλληλα, στη ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας 17χρονος, που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει υποκείμενα νοσήματα.

Η Ευρώπη «γυρίζει σελίδα» με το ψηφιακό πιστοποιητικό

Την ίδια ώρα, με το πράσινο πιστοποιητικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες «γυρίζουν σελίδα» ελπίζοντας ότι θα αφήσουν οριστικά πίσω τους περιορισμούς της πανδημίας.

Η υποδομή για τη λειτουργία του ψηφιακού εγγράφου θα είναι έτοιμη από την 1η Ιουνίου για να βοηθήσει την επανεκκίνηση του τουρισμού, ο οποίος χάθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου πέρυσι.

«Είναι πολύ σημαντικό, καθώς σημειώνουμε πρόοδο στο άνοιγμα των κοινωνιών μας και κυρίως στη διευκόλυνση της ελευθερίας κίνησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πράγματι, το πιστοποιητικό της Ε.Ε. παίζει ρόλο» επισημαίνει σχετικά η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του πιστοποιητικού είναι η επιτυχής πορεία των εμβολιασμών.

Την ώρα που σχεδόν οι μισοί ενήλικοι σε όλη την Ένωση έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, υπάρχει αισιοδοξία ότι ο στόχος για τον πλήρη εμβολιασμό του 75% των ενηλίκων είναι εφικτός μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

«Η φιλοδοξία μας είναι ότι η πρόταση (για το ψηφιακό πιστοποιητικό) θα έχει υιοθετηθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ταυτόχρονα καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις του ιού» σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πάντως, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους ηγέτες, το Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι θα έχει λάβει συνολικά περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις από τα 4 εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί, υπερκαλύπτοντας τις πληθυσμιακές ανάγκες της.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι στις αρχές Ιουνίου θα ζητήσει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές παγκοσμίως, ώστε το εμβόλιο της να χορηγείται και στους εφήβους 12 έως 17 ετών. Οι έρευνές της έδειξαν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στα παιδιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος