Χρ. Σταϊκούρας: Οι έξι στόχοι της οικονομικής πολιτικής

Έξι» είναι οι μεγάλοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη διετία, όπως τους ανέλυσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας σε δύο συνέδρια: την 1η Διάσκεψη «The Greeks are Back» και το 4th Athens Investment Forum.

Οι στόχοι αυτοί είναι:

-Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το τρέχον έτος.

-Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, από φέτος.

-Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.

-Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός του 2022.

-Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023, και:

-Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023.

Όπως είπε ο υπουργός «η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και αντιμετωπίζει με σχέδιο, μεθοδικότητα, διορατικότητα και αποφασιστικότητα τις πολλαπλές προκλήσεις – υγειονομικές, κλιματικές, οικονομικές, ενεργειακές, γεωπολιτικές».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι:

«Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, υποχρεωθήκαμε να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής μας.

Πρώτα απ’ όλα, στηρίξαμε γενναία και αποτελεσματικά – όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων – την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, με μέτρα συνολικού ύψους 42,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, ώστε να απορροφηθούν – στον μέγιστο δυνατό βαθμό – οι κραδασμοί που προκάλεσε η πανδημία και να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Παράλληλα όμως, δεν απωλέσαμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων».

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά σε μεταρρυθμίσεις, όπως «τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίστηκαν για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο – κίνητρα τα οποία επιτυγχάνουν, ήδη, σημαντικά αποτελέσματα –, καθώς και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης και της Κεφαλαιαγοράς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην 1η Διάσκεψη «The Greeks are Back», ο υπουργός, συνεχάρη την Public Affairs and Networks για την πρωτοβουλία να φέρει κοντά δεκάδες Έλληνες που διαπρέπουν σε κορυφαίες θέσεις πολυεθνικών εταιρειών και επιθυμούν να συνεισφέρουν στη μεγάλη κοινή προσπάθεια, ώστε η χώρα μας να εξελιχθεί, να προοδεύσει και να ισχυροποιηθεί.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος