Χουλιάρας – σεισμοί: Να μην δημιουργείται πανικός από τους προληπτικούς ελέγχους κτηρίων – Μόνο το 20% ελεγμένο στην επικράτεια από το 1999

Τις διαφορές των περιπτώσεων Αρκαλοχωρίου και Θήβας εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Απο τις 6 ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

“Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες στο Αρκαλοχώρι, Εφόσον δεν έχουμε μεγάλο σεισμό η μετασεισμική ακολουθία είναι σε φθινουσα πορεία και βαίνει κανονικά είπε ο κ. Χουλιάρας προχωρώντας σε σύγκριση με ην περίπτωση της Θήβας: “Εκεί η ακολουθία παράγει μικρούς σεισμούς, είπε εκτιμώντας ότι δεν φαίνεται να οδηγεί σε κάτι μεγαλύτερο. Παράγει 1,5 με 2 Ρίχτερ από τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν έχει ανοδική πορεία όπως είχε συμβεί με το Αρκαλοχώρι που είχαμε αυξανόμενα μεγέθη. Ωστόσο ο σεισμολόγος δεν μπορεί να είναι σίγουρος, οπότε η Πολιτική Προστασία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και η εντολή για έλεγχο των κτηρίων έχει δοθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει σεισμός” τόνισε και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να πανικοβάλλεται η τοπική κοινωνία όταν πρέπει να γίνει έλεγχος προληπτικά.

Σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε να ελεγχθούν τα κτήρια. Από το 1999 μόνο ένα 20% έχει ελεγχθεί, είπε.

Κυνηγάμε την ουρά μας προσπαθώντας να δούμε τι γίνεται στις διάφορες περιοχές και την ίδια στιγμή εδώ και 20 χρόνια δεν έχουμε ελέγξει τα κτήρια μας, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων θα δημιουργήσει μια πολύ χρήσιμη βάση δεδομένων.

Σημείωσε πως σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται σε 2 με 3 περιοχές της Ελλάδας κάθε χρόνο. Ωστόσο τόνισε πως δεν είναι συχνό να υπάρχει προσεισμική ακολουθία πριν από μεγάλο σεισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος