Χώροι ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το μεταναστευτικό

Με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα προχωρήσει στη δημιουργία θέσεων σε χώρους ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες και στην ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σύντομα η εκταμίευση

Από τη συνολική χρηματοδότηση των 474 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί για πέντε συν δύο χρόνια, τα 260 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τα υπόλοιπα 215 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αφορούν άλλα υπουργεία.

«Δεν είναι κάποιο σπουδαίο ποσό», αναφέρει η κ. Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι ανάγκες είναι επείγουσες, επιτακτικές και πάρα πολλές. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2014. Δεν το έκανε και υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε εμείς. Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση υποχρεούταν να έχει φτιάξει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014, 2.500 θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, που ούτε αυτό έπραξε. Γι’ αυτό υποσχεθήκαμε εμείς στην πρώτη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ, τον Μάρτιο του 2015, πως θα τις δημιουργήσουμε ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2015», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου συμπλήρωσε πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα εγκρίθηκε πριν από 10 ημέρες και ήδη γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκταμίευσή του. Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα διατεθούν για ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο και για να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες ασύλου, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, εγκρίθηκαν αυτόν τον μήνα 23 πολυετή εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ.

Η συνολική χρηματοδότηση των εγκριθέντων προγραμμάτων ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο 2014-2020.

Θα μπορούν τώρα να δοθούν χρήματα στα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που δέχονται επίσης σημαντικό όγκο μεταναστών.

Η αντιπολίτευση για το μεταναστευτικό

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για το μεταναστευτικό ζήτημα ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το Ποτάμι κάνει λόγο για πρόχειρο «αυτοσχεδιασμό» σημειώνοντας με καυστικό ύφος ότι «οι ιδεοληψίες και η καλοκαιρινή ραστώνη των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης δεν τους επέτρεψαν να ασχοληθούν με το μείζον εθνικό θέμα».

Επίθεση εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ προτρέποντας την κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Σχετικές ειδήσεις:
Ασταμάτητο το προσφυγικό κύμα στην Κω – Δύο διμοιρίες ΜΑΤ στο νησί
Δεκάδες μετανάστες εγκατέλειψαν οι διακινητές στη Θεσσαλονίκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος