Δίχως τέλος είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη τις τελευταίες ημέρες, όπου οι διαδικασίες καταγραφής προχωρούν κανονικά σε Καρά Τεπέ. Με τα δρομολόγια των ειδικά ναυλωμένων πλοίων συνεχίζεται η μεταφορά των προσφύγων στον Πειραιά. Στη δημοσιότητα η πρόταση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για τη διαχείριση των ροών, «παραλήρημα» χαρακτηρίζει το ΥΠΕΞ την επίθεση Ούγγρων κατά της Ελλάδας.
«Συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε κράτος μέλος της Ε.Ε.»
«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας, αλλά, κυρίως, την απαράδεκτη -σύμφωνα με τον γγ του ΟΗΕ- συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, o εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε πως η χρήση βίας, οι περιπολίες με πυροβόλα όπλα και η εξώθηση αθώων θυμάτων πολέμου στα βαλκανικά ναρκοπέδια, δεν συνιστούν συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Ο κ. Κούτρας επισήμανε ότι «είναι προφανές ότι το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να επωμιστεί μία μόνο χώρα, στην προκειμένου περίπτωση η Ελλάδα που κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».
Τέλος, τόνισε ότι η έκτακτη αυτή περίσταση απαιτεί ανθρωπιά, συνεργασία, αλληλεγγύη και συντονισμό με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, και όχι αποτρόπαιο κυνισμό, προκλητικές δηλώσεις, χρήση βίας και επιστροφή σε ψυχροπολεμικά τείχη.
Συνωστισμός στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Το τελευταίο τριήμερο μπήκαν στη Λέσβο περισσότεροι από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι περισσότεροι με εκατοντάδες πλαστικές βάρκες που έφτασαν στις βόρεια ακτογραμμή του νησιού μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου – όλοι τους προερχόμενοι από την περιοχή της Αρχαίας Άσσου (σημερινό Μπεχράμκαλε) στη βόρεια ακτή του Αδραμυτινού κόλπου της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, από τους αποβιβαζόμενους, οι Σύροι οδηγούνται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τρία χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης. Εκεί καταγράφονται από συνεργεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αλλά και υπαλλήλων της περιφέρειας βορείου Αιγαίου και της γγ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής. Αμέσως μετά την καταγραφή τους, αφήνονται ελεύθεροι να φύγουν από το νησί.
Αντίθετα, οι μετανάστες στο σύνολο τους οδηγούνται στους χώρους του πρώην στρατοπέδου της Μόριας (περί τα 6 χλμ βόρεια της Μυτιλήνης). Εκεί περιμένουν στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις μέχρι που να εκκενωθούν θέσεις μέσα σε αυτό. Μετά από διαδικασία λίγων ημερών, οι μετανάστες αφήνονται και αυτοί ελεύθεροι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.
Την Τετάρτη αναχώρησαν με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια για Πειραιά και Καβάλα περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν περί τα 3.400 άτομα. Για αύριο έχει προγραμματισθεί η αναχώρηση περίπου 5.000 ανθρώπων.
Παρά τις αναχωρήσεις, πολλοί είναι αυτοί που μένουν σε δημόσιους χώρους μέσα στο λιμάνι και στους γύρω δρόμους. Χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να φύγουν από το νησί, ενώ πολλοί λίγοι είναι αυτοί που διαμένουν στον χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, αφού μετακινούνται προς την πόλη για να βγάλουν εισιτήριο.
Πρόταση του δημάρχου Λέσβου – Τρεις άξονες
Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη Λέσβο, η οποία ήδη εστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραδόθηκε στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λέσβο.
Σε αυτήν ο κ. Γαληνός -και δεδομένου ότι «το νησί της Λέσβου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και είναι ένα από τα κύρια σημεία εισδοχής μεταναστευτικών εισροών προς την Ευρώπη»- προτείνει μια σειρά από ενέργειες που στοχεύουν «στην αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη και με ανθρωπιστικούς όρους διαχείριση των μεταναστευτικών εισροών».
Η πρόταση, επίσης, στάλθηκε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ, στον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, στους ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστα Χρυσόγονο, Μιλτιάδη Κύρκο, Νίκο Ανδρουλάκη, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Σοφία Σακοράφα, στο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, στους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακρυδημήτρη, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γεώργιο Πατούλη, καθώς και στους δημάρχους Σμύρνης, Κόνακ, Καρσίγιακα και στο Επιμελητήριο Σμύρνης.
«Πρόκειται για μια πρόταση δομημένη σε τρεις διαφορετικούς άξονες δράσεις (τοπικός, εθνικός και ευρωπαϊκός), πρόταση που έχει απώτερο σκοπό να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κρίσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Το πρώτο επίπεδο διαχείρισης είναι το τοπικό. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα επίπεδα τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς καθώς και εθελοντικές οργανώσεις.
Με στόχο τον ισοβαρή καταμερισμό αφίξεων και την ταχύτερη διεκπεραίωση προτείνεται:
– Η Δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Καταγραφής πλησίον των σημείων όπου επιλέγουν οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες να αφιχθούν, δηλαδή κατά μήκος των Βόρειων και Ανατολικών ακτών της Λέσβου.
– Η παροχή πρώτων βοηθειών, καταγραφή καθώς και έκδοση εισιτηρίου, εντός του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αναχώρησης προς τον επόμενο προορισμό.
– Η κατανομή των νεοαφιχθέντων στα Κέντρα Καταγραφής με βάση την απόσταση του σημείου άφιξης από το Κέντρο καθώς και τη διαθεσιμότητα του Κέντρου τη δεδομένη χρονική στιγμή.
– Η μεταφορά με λεωφορεία από τα Κέντρα προς τα δυο διαθέσιμα λιμάνια είτε του Σιγρίου είτε της Μυτιλήνης, μετά το πέρας της παραπάνω διαδικασίας. Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς ή αν υπάρξει πρόβλεψη για πτήσεις τσάρτερ, θα μεταφέρονται στον Διεθνή Αερολιμένα Μυτιλήνης.
Ο χρόνος παραμονής τονίζεται πως θα πρέπει να είναι περιορισμένος, με στόχο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η ροή από και προς τα κέντρα, αλλά και να μην υπάρξουν φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης, τα οποία έχουν πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα τόσο στον τοπικό πληθυσμό όσο και στους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την πρόταση, την επιμελητεία και διαχείριση του κάθε κέντρου θα αναλάβουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπό την γενική εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε συνεργασία με τον δήμο Λέσβου και άλλους τοπικούς φορείς και εθελοντές.
Με τον σχεδιασμό αυτό ο κ. Γαληνός υποστηρίζει ότι εξασφαλίζεται:
– η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στους μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά
– η αποφυγή πεζής μετακίνησής τους από τα σημεία άφιξης προς την Μυτιλήνη
– η αποφυγή υπερσυγκέντρωσης τεράστιου πληθυσμού σε ένα Κέντρο
– η οργανωμένη μετακίνησή καταγραφή και αναχώρηση όλων των μεταναστών και προσφύγων
– η αποφυγή όχλησης του τοπικού πληθυσμού και η εξασφάλιση της
κανονικότητας και της ομαλής ζωής της τοπικής κοινωνίας
Επίσης προτείνεται σειρά ενεργειών σε εθνικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί:
– η άμεση αναχώρηση όλων των καταγεγραμμένων μεταναστών και Προσφύγων
– η αποσυμφόρηση του Λιμένα Μυτιλήνης
– η επιτάχυνση της διαδικασίας πρώτης καταγραφής
– η αποσυμφόρηση, σε μεγάλο βαθμό, των κέντρων καταγραφής στην Αθήνα
– η συνεχής και απρόσκοπτη ροή των πληθυσμών
– η ασφάλεια από παρείσφρηση δυνητικών τρομοκρατικών στοιχείων
Τέλος, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προτείνεται σειρά ενεργειών με στόχο την ασφαλή είσοδο στην Ε.Ε. των μεταναστών και των προσφύγων, την εξασφάλιση ασφάλειας της Ε.Ε. και διαλογή όσων έχουν πραγματική ανάγκη διεθνούς προστασίας, την ισοβαρή κατανομή των πληθυσμών στις ευρωπαϊκές χώρες, την καλύτερη, ταχύτερη και πιο ανθρώπινη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών εισροών, την καταπολέμηση δικτύου λαθρεμπορίας και trafficking, την ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών μελών, και, τέλος, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Καθημερινά ταυτοποιούνται 3.000 άνθρωποι
«Η κατάσταση στο μεταναστευτικό είναι ελεγχόμενη από την Αστυνομία και το Λιμενικό, ενώ δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί η συνδρομή του στρατού, ακόμα και αν αυξηθεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ταυτοποιούνται καθημερινά 3.000 άτομα στα νησιά, ενώ θεωρεί ως κυριότερο πρόβλημα την έλλειψη χώρων πρώτης υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.
Πηγές: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας
Σχετικές ειδήσεις:
Συγκέντρωση βοήθειας για τους πρόσφυγες από φορείς της Σάμου
Διαδήλωση στην Αθήνα υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος