Χάπι «ασπίδα» στην πανδημία – Πότε θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας (video)

Στη μάχη κατά του κορονοϊού, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα στο πεδίο της θεραπείας. Δύο νέα φάρμακα -το ένα ήδη εγκρίθηκε στη Βρετανία- αναμένεται να έρθουν και στην Ελλάδα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη χορήγησή τους περιορίζει σημαντικά τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Μετά το πολλά υποσχόμενο αντιικό χάπι της Merck κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκε από τη Βρετανική ρυθμιστική αρχή, η Pfizer αναπτύσσει το δικό της χάπι, που σύμφωνα με τις μελέτες μειώνει κατά 89% τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αναφέρει ότι: «Πιστεύω ότι αυτό το φάρμακο θα αλλάξει τον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές. Έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή 500 εκατομμύρια χάπια, το οποίο μεταφράζεται σε 50 εκατομμύρια θεραπείες».

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το νέο χάπι μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Μειώνει τη σοβαρότητα της νόσησης, εξαλείφοντας έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες.

Αισιόδοξα τα μηνύματα και για το χάπι της Merck. Μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, όπως απέδειξαν οι κλινικές δοκιμές.

Όπως τόνισε ο Λάζαρος Πουγγίας, Γενικός Διευθυντής MSD: «Είμαστε περήφανοι, είμαστε αισιόδοξοι. Είναι το πρώτο χάπι, το οποίο πήρε έγκριση. Λέγεται Lagevrio. Χορηγείται δια του στόματος, 800 mgr, δύο φορές τη μέρα πρωί βράδυ για πέντε ημέρες. Η ένδειξή του είναι σε ήπια ή μέτρια νόσο».

Ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δήλωσε πως: «Αυτό είναι ένα φάρμακο το οποίο χορηγείται μετά τη λοίμωξη, τις πρώτες τρεις – τέσσερις ημέρες, εφόσον κάποιος βρεθεί θετικός. Τότε έχει νόημα. Μειώνει κατά το μισό τις πιθανότητες να μπει κάποιος στο νοσοκομείο. Δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του ιού».

Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, καθηγητής Παθολογίας & κλινικής Φαρμακολογίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8, επισήμανε πως: «Προορίζεται για τα άτομα που νοσούν ήπια ή ελαφρώς σοβαρά την νόσο και έχουν τουλάχιστον έναν προδιαθεσικό παράγοντα για να νοσήσουν σοβαρά στην συνέχεια. Είναι παχύσαρκα, έχουν σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα ή είναι άνω των 60 ετών».

Η τιμή κάθε συσκευασίας θα πωλείται στις ανεπτυγμένες χώρες έναντι 712 δολαρίων. Η Ελλάδα έχει παραγγείλει περίπου 10.000 θεραπείες.

Όπως δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8: «Το χάπι της merck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν το τέλος του έτους. Είμαστε σε επαφή, μπορεί και να το έχουμε νωρίτερα, πάντως δεν θα το έχουμε σίγουρα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες».

Το νέο χάπι της Μερκ δεν προορίζεται για γενική χρήση και δεν θα διατίθεται στα φαρμακεία για πρόληψη από τον κορονοϊό.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος