Χανιά: Συγκλονίζει η υπόθεση με τους θανάτους σε οίκο ευγηρίας – Καταγγελίες πρώην εργαζόμενων (video)

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις των πρώην εργαζομένων αλλά και συγγενών ηλικιωμένων γύρω από τις συνθήκες λειτουργίας του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας, που βρίσκεται τον τελευταίο μήνα στο μικροσκόπιο των δικαστικών και αστυνομικών αρχών.

Χανιά: Συγκλονίζει η υπόθεση με τους θανάτους σε οίκο ευγηρίας – Καταγγελίες πρώην εργαζόμενων (video) Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- όλοι τους πέθαναν από ανακοπή καρδιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για το ιστορικό της υγείας τους.

Χανιά: Συγκλονίζει η υπόθεση με τους θανάτους σε οίκο ευγηρίας – Καταγγελίες πρώην εργαζόμενων (video)Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 73 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου τροφίμων της συγκεκριμένης ιδιωτικής δομής, όλες υπογεγραμμένες από τον ίδιο γιατρό.

64 πράξεις εκδόθηκαν το 2000 και 9 το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι που καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, ηλικιωμένων που διέμεναν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας ή και κάποιων, που πέθαναν λίγους μήνες αργότερα. Είναι βέβαιο ότι η έρευνα αναμένεται να διευρυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν προκύψει, ο μέσος όρος θανάτων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων είναι 10-30%. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης δομής ωστόσο, εάν οι θέσεις είναι 48, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 130%.


Αρχίζει η έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία των ηλικιωμένων

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ήδη η έρευνα έχει επεκταθεί και στα περιουσιακά στοιχεία. Ήδη, σε εξέλιξη είναι η υπόθεση ηλικιωμένης γυναίκας, με περιουσιακά στοιχεία, η οποία ήταν διανγωσμένη με άνοια από το 2014 και όταν πέθανε το 2017, βρέθηκε χωρίς περιουσιακό στοιχείο. Όπως αποκαλύφθηκε, ακίνητο υψηλής αντικειμενικής αξίας, πωλήθηκε στο 1/4 της αξίας του σε φιλικό πρόσωπο της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Τέλος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, οτι θα απαγγελθούν καταγγελίες εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ εκτιμάται ότι θα ζητηθεί η διεξαγωγή έρευνας σε βάθος 10ετίας.

Τα ευρήματα του ελέγχου

Ως προς την άποψη που τείνει να επικρατήσει σχετικά με την αυτοψία που διενεργήθηκε στον χώρο για την οποία ο πληρεξούσιος δικηγόρος υποστήριξε ότι ουδέν προέκυψε, αυτή χαρακτηρίζεται ως ανακριβής, αφού διαπιστώθηκε ότι τέσσερις ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι με ιμάντες, ενώ για τους 60 συνολικά τρόφιμους, υπήρχε 1 νοσοκόμος.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας

Επίσης αμφισβητούνται τα όσα ο κ. Σφακιωτάκης υποστήριξε σχετικά με τη μη ύπαρξη ύποπτων ευρημάτων κατά τη νεκροψία, αφού -ναι μεν δεν βρέθηκαν κατάγματα- αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ιστολογικές εξετάσεις. Επιπλέον, ο γιος της εκλιπούσας, έχει καταθέσει, ότι εντόπισε μώλωπες στο πρόσωπο και στα χέρια της.

Και ενώ τόσο ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής όσο και η ιδιοκτήτρια αρνούνται κατηγορηματικά όλες τις καταγγελίες, εκτός από τους επτά πρώην εργαζόμενους που έχουν ήδη καταθέσει, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν εκεί. Οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων αλλά και συγγενών ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στη δομή στην ΕΡΤ, προκαλούν σοκ. Πρώην εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι έπλεναν πέντε τρόφιμους και τους σκούπιζαν με την ίδια πετσέτα, ότι οι τρόφιμοι είχαν ψείρες, ότι υπήρχαν πολλά περιστατικά δερματοπάθειας και ουρολοιμώξεων, αφού δεν αλλάζονταν οι καθετήρες, καταγγέλλουν ακόμα και βιαιοπραγία σε βάρος ανθρώπων με άνοια.

Χανιά: Συγκλονίζει η υπόθεση με τους θανάτους σε οίκο ευγηρίας – Καταγγελίες πρώην εργαζόμενων (video)Επίσης μιλούν για αυταρχική συμπεριφορά της Διεύθυνσης, για αποθάρρυνση εκφράσεων συμπάθειας προς τους τρόφιμους, για ελλιπή σίτιση, αλλά και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς χρήση του αύλειου χώρου, κινησιοθεραπείας κλπ. Συγγενείς ηλικιωμένων καταγγέλλουν ότι υπήρξε δραματική επιδείνωση της κατάστασης των συγγενών τους μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ ελέγχονται και οι συνταγογραφήσεις μέσω ΑΜΚΑ, εξαιτίας της αλλαγής στη φαρμακευτική αγωγή των ηλικιωμένων.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλ. Επεξεργασία: Μ. Λουπασάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος