Χ. Μηλιώνης, παθολόγος: Ακόμα και να πάρει ενδημική μορφή ο ιός θα υπάρχει – Απαραίτητη η 3η δόση (video)

“Επιθυμούμε πολύ να πάρουμε διαζύγιο από τον κορονοϊό αλλά δυστυχώς η ειρηνική συνύπαρξη της ανθρωπότητας με τον ιό δεν πρόκειται να υπάρξει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και το καταγράφουμε καθημερινά στα κρούσματα, με δείκτες που δείχνουν ότι ο ιός είναι παρών στην κοινότητα. Αυτό το δείχνουν και τα λύματα που συνεχώς αυξάνουν σε συγκέντρωση”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Χαράλαμπος Μηλιώνης, καθηγητής παθολογίας.

Μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” ο κ. Μηλιώνης είπε ότι πρόκειται για έναν ιό απρόβλεπτο στις καινούργιες μορφές που παίρνει, έχει μεγάλη δυνατότητα μεταλλάξεων, είναι πολύτροπος. Μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Παρόλα αυτά χρειαζόμαστε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Όταν μιλάμε για το γεγονός ότι θα αποκτήσει ενδημική ισχύ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψει να υπάρχει στην κοινότητα”.

Ο τριπλά εμβολιασμένος έχει πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσει και να νοσηλευτεί

Σύμφωνα με τον επιστήμονα χρειαζόμαστε ένα μακροχρόνιο σχέδιο που θα μας εξασφαλίζει την ανάσχεση της μετάδοσης, μέτρα προστασίας και αυτό αφορά τη συμπεριφορά μας, τα μέτρα υγιεινής, τη δουλειά μας σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό και τον εμβολιασμό, ο οποίος πρέπει να είναι συστηματικός και να μειώνουμε τα ποσοστά θνητότητας, όσο αυτό είναι εφικτό.

Μιλώντας για τους τριπλά εμβολιασμένους ο καθητητής παθολογίας τόνισε ότι “η τρίτη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για να αποκτήσουμε ανοσία. Έχει μικρότερο κίνδυνο έως και 3 φορές να νοσήσει από τον κορονοϊό και 23 φορές μικρότερο κίνδυνο να μπει στο νοσοκομείο και να έχει επιπλοκές”.

Σχολιάζοντας τα οφέλη του εμβολιασμού ο κ. Μηλιώνης αναφέρθηκε στη μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα, λέγοντας ότι κάνουν πολύ καλές αναλύσεις.

“Σε τοπικό επίπεδο και εμείς επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα ώστε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, ιδίως στα Γιάννενα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και να προχωρήσουμε στη δεύτερη δόση, αν είναι μονοδοσικό το εμβόλιο ή την τρίτη δόση για να συνεχίσουμε τη ζωή μας”.

Διαθέσιμα 40.000 νέα ραντεβού για παιδιά

“Ο κορονοϊός προσβάλει και παιδιά. Φανταστείτε κάθε οικογένεια που έχει ένα παιδί νοσηλευόμενο. Τα παιδιά προσέρχονται με χαρά στο εμβολιαστικό κέντρο και πολλές φορές παρασύρουν τους γονείς για να ολοκληρώσουν και αυτά τον εμβολιασμό τους. Είναι απαραίτητος και ο εμβολιασμός στα παιδιά“, πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Μηλιώνης.

Για τις νέες εμβολιαστικές γραμμές, στα Mega εμβολιαστικά κέντρα “Προμηθέας” και Περιστερίου μίλησε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Κατέρινα Μπατζάκη. “Τον Φεβρουάριο ανοίγουν 40.000 νέα ραντεβού για παιδιά στην Αττική. Η διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού είναι γρήγορη και οι γονείς θα πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν ένα από τα διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό.

Δείτε επίσης: 

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος