Χ. Γώγος: Πλήρης επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, ξεπερνά το 85% (video)

Έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως, ενώ έχει επικρατήσει παντού η μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ο Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Έκανε λόγο για πλήρη επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα και στη χώρα μας, καθώς εντοπίζεται σε ποσοστό άνω του 85% στα δείγματα που ελέγχονται.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού είναι πολύ μεταδοτικό και πως το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα μη εμβολιασμένα άτομα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης αφορά σε ανεμβολίαστους» υπογράμμισε ο καθηγητής, διαβεβαιώνοντας ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε σχέση με τη σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή Δέλτα.

O Χαράλαμπος Γώγος απηύθυνε έκκληση στους υγειονομικούς και στις ευπαθείς ομάδες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αλλά και σε όσους επιστρέφουν από διακοπές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να κάνουν self-test.

Η ευρύτερη εμβολιαστική κάλυψη είναι το εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ο κ. Γώγος.

Επανέλαβε ότι η Covid-19 στην Ελλάδα είναι τώρα νόσος των νέων, με στροφή όμως σταδιακά σε μεγαλύτερες ηλικίες σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην ελληνική επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται από 3% έως 4%, με κάποιες περιοχές να παρουσιάζουν αυξομειώσεις, κυρίως νησιά, όπως η Νάξος, η Μύκονος, η Ρόδος κ.ά.

Επίσης, εμφανίζεται πίεση στο σύστημα υγείας.  Στις ΜΕΘ η πληρότητα είναι στο 60% στην επικράτεια. Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ αντιμετωπίζει η Κρήτη, με πληρότητα 96,5% στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ στην Αττική η κάλυψη αγγίζει το 76% και στη Θεσσαλονίκη το 57%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος