Χ. Γώγος: Επικρατεί η παραλλαγή Δέλτα σε ποσοστό 79,1% (video)

Σημαντικό επιδημιολογικό στοιχείο αποτελεί η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, σε ποσοστό 79,1%, ενώ τα δεδομένα δείχνουν πως σύντομα θα επικρατήσει σε ποσοστό που θα φτάσει το 90%, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι η υγειονομική κρίση είναι εδώ και ο αγώνας διαρκής και επίμονος.

Όπως επισήμανε, το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ μεταδοτικό και οι εμβολιασμένοι θετικοί, «αν και σαφώς λιγότεροι από τους ανεμβολίαστους, μπορούν σε ένα βαθμό να μεταδώσουν τον ιό, έχοντας μερικές φορές και σημαντικό ιικό φορτίο».

Ο Χαράλαμπος Γώγος έδωσε έμφαση στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και σωστής, συχνής χρήσης της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παρουσιάζει μια σχετική αύξηση με μέσο κυλιόμενο όρο τα 2.942 κρούσματα ημερησίως, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περαιτέρω τάσεις αύξησης τις τελευταίες δύο μέρες.

Ο δείκτης θετικότητας σε δομές υγείας παραμένει σταθερά υψηλός στο 3,3%, στην επικράτεια, με σημαντικές αυξομειώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τα τεστ την εβδομάδα από 4-11 Αυγούστου. Οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στο επίπεδο 3 και κάποιες στο επίπεδο 4, ενώ ο δείκτης θετικότητας ανήλθε σημαντικά σε κάποια από τα νησιά.

Η τάση στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας είναι ελαφρώς αυξητική, είπε ο κ. Γώγος, σημειώνοντας ότι τα εισαγόμενα κρούσματα μέσω του τουρισμού εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, γύρω στο 0,59% που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας όσο και στον αποτελεσματικό διαγνωστικό έλεγχο.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, με τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να παραμένει χαμηλή, γύρω στα 29 έτη, ενώ το 56% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 34 ετών. Πρόσθεσε ότι «αρχίζει όμως διστακτικά και μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

«Σε λίγο καιρό ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης» προειδοποίησε ο κ. Γώγος.

Κάλεσε τους νέους να τηρούν τα μέτρα, τόσο στις διακοπές, όσο και επιστρέφοντας από αυτές, ενώ τόνισε ότι συνιστάται στη νεολαία άνω των 12 ετών ο εμβολιασμός.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας και στις διασωληνώσεις σε ΜΕΘ.  Ο κ. Γώγος έκανε λόγο για «μεγαλύτερη δυσκολία» σε περιοχές όπως η Κρήτη.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι η αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. 

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού κατά της Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι το 99% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ  είναι ανεμβολίαστοι. Απηύθυνε έκκληση για άμεσο εμβολιασμό ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, τόνισε πως παραμένει σημαντική και η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-tests).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος