B. Παπαευαγγέλου: Επείγει ο εμβολιασμός των άνω των 40 ετών

Αυτό που επείγει είναι ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 40 ετών τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Επίσης ανέφερε ότι «η αύξηση του επιδημικού κύματος στη χώρα μας συνεχίζεται, παρατηρείται όμως μια σημαντική ύφεση της κατακόρυφης αύξησης που είχαμε δει τις δυο προηγούμενες  εβδομάδες».

«Αυτή την εβδομάδα ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν 12% περίπου στην επικράτεια ενώ την προηγούμενη βδομάδα είχαμε υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται στα 2.568 κρούσματα τη μέρα. Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ είναι ότι σε περιοχές που η διάμεση ηλικία είναι κοντά στα 20 έτη η νυχτερινή διασκέδαση αποτελεί την πιο συχνά αναφερόμενη πιθανή έκθεση. Αντίθετα σε περιοχές όπου η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου ξεκίνησε 2-3 βδομάδες νωρίτερα υπάρχουν αρκετοί που πια μολύνονται και από το οικογενειακό και το εργασιακό περιβάλλον».

Εχουμε μετατόπιση σε μεγαλύτερες ηλικίες τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη αλλαγή σκηνικού που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες. Σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 70% ενώ κάθε μέρα γινόταν περίπου 129 εισαγωγές τη μέρα. Συνολικά σε όλη την επικράτεια νοσηλεύονται πάνω από 1.000 άτομα, είπε.

«Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε μια μικρή αύξηση και είναι σήμερα στα 26 έτη. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων εξακολουθεί να αφορά νέους 10 -35 ετών αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών που σήμερα πλέον αποτελούν σχεδόν το 30% των νέων κρουσμάτων».

Συνεπώς το πρώτο σημαντικό μήνυμα είναι ότι αυτό που επείγει σήμερα είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων των ενηλίκων άνω των 40 ετών κατά προτεραιότητα, τόνισε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπογράμμισε ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν από ένα αρνητικό self test κατά την επιστροφή από τις διακοπές, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος