Αύξηση εισαγωγών & διασωληνωμένων — Μείωση της μέσης ηλικίας των νοσούντων

Τα στοιχεία των επιστημόνων δείχνουν αύξηση εισαγωγών και διασωληνωμένων καθώς και μείωση της μέσης ηλικίας των νοσούντων από κορονοϊό ωθώντας την Πολιτεία να διευρύνει κι άλλο το πρόγραμμα «Ελευθερία». Έτσι, ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό και των παιδιών από 12 έως 15 ετών.

«Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και την εξάπλωση της μετάλλαξης “Δέλτα” και λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα εμβόλια που είναι ασφαλή ανοσογόνα η Εθνική Επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά» ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 πάρθηκε με το εξής σκεπτικό:

– προστασία της υγείας των παιδιών

– διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων

– προστασία ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον

Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός ενώ είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό παιδιών με χρόνια υποκείμενα νοσήματα ενώ τα οφέλη υπερτερούν της πιθανότητας σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Οι γονείς με τους κωδικούς taxisnet μπορούν είτε να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να κλείσουν ραντεβού είτε μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείων. Τα παιδιά θα πηγαίνουν συνοδεία των γονέων στο εμβολιαστικό κέντρο.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ζήτησε από τις εταιρείες Pfizer-BioNTech και Moderna να αυξήσουν κατά τρεις χιλιάδες τον αριθμό των παιδιών που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια τους στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, σύμφωνα με τους New York Times και αυτό για να είναι πιο ασφαλή τα συμπεράσματα των δοκιμών.

Tην ίδια ώρα υπάρχει δυναμική για εμβολιασμό στις ηλικίες 15-17 ετών. Ήδη 30. 000 έφηβοι έκλεισαν ραντεβού. «Πηγαίνοντας προς την έναρξη της σχολικής περιόδου θα αυξηθεί κι άλλο αυτός ο αριθμός» εκτίμησε ο υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και σε ιατρούς που μετέχουν σε αυτό και εκπέμπουν μήνυμα παραπληροφόρησης αναφέρθηκε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους: ο καθένας δεν μπορεί να ασκεί την ιατρική, αυτά είναι στα πλαίσια κάποιου ο οποίος είναι τσαρλατάνος κι είναι είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν τη νομοθεσία.

Ο εμβολιασμός είναι συλλογικό καθήκον επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση αναφέρθηκε από τη Λέσβο ο Αλέξης Τσίπρας. Έκανε λόγο για παιδαριώδη διαχείρηση ενώ υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει την ευθύνη για τα κρούσματα στους πολίτες.

Η μετάλλαξη Δέλτα πάντως τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται και στην συντριπτική πλειονότητα αφορούν άτομα ανεμβολίαστα.

«Δεν είναι αυτή που είχαμε την άνοιξη, αλλά είναι αυξανόμενη. Και έχουμε και βαριά περιστατικά. Και οι νέοι άνθρωποι σε ποσοστό μικρότερο, αλλά σημαντικό, αρρωσταίνουν βάρια και χρειάζονται μονάδα» τόνισε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

To τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 2. 070 νέα κρούσματα, 147 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 5 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Τα οφέλη του εμβολιασμού φαίνονται στα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ του 3ου και του 4ου κύματος της πανδημίας που ανάρτησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

«Τον Απρίλιο ο 7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 2.451, ενώ τον Ιούλιο 2.568. Χάρη στους εμβολιασμούς έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ημερησίως, 80, 4% λιγότερους νοσηλευόμενους, 84, 6% λιγότερους διασωληνωμένους και κατά 90% λιγότερους θανάτους»

Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, προκαλεί έντονη ανησυχία σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στη Μύκονο, όπου έχουν αρθεί τα περιοριστικά μετρά, βρέθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να τηρούμε τα μετρά χωρίς εκπτώσεις καθώς μόνο τότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.  Όσον άφορα στα κορονοπάρτι σε βίλες, όπως είπε ο κύριος Χρυσοχοΐδης, θα εισηγηθεί αλλαγές στη νομοθεσία για να είναι ευχερέστερη η εξεύρεση και η τιμωρία των διοργανωτών.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος