Αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων – Μ. Παγώνη και Π. Γαλιατσάτος μιλούν για τη μολυσματική νόσο (video)

«Να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε θανάτους. Η μεταδοτικότητα συγκριτικά με την Covid-19 δεν έχει καμία σχέση» δήλωσε για την ευλογιά των πιθήκων η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ ο πνευμονολόγος Παναγής Γαλιατσάτος εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε πανδημία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε το πώς μεταδίδεται η μολυσματική νόσος, η οποία γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού, με τα σωματίδια και όταν κάποιος έρθει σε επαφή με το χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα.

Πόσο βοηθάει το εμβόλιο για την ευλογιά

«Όταν έρθεις σε επαφή με κάποιον που έχει αυτές τις φυσαλίδες στο πρόσωπο, στα χέρια ή τα πόδια είναι λογικό να στο μεταδώσει αν τον αγγίξεις» εξήγησε η κ. Παγώνη.

Η ίδια τόνισε ότι δεν χρειάζεται να πάνε να κάνουν το εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων όλοι. «Εάν χρειαστεί εμβόλιο αυτό υπάρχει» είπε και πρόσθεσε ότι γίνεται συνήθως την τέταρτη ημέρα, σε περιπτώσεις που ο ασθενής είναι σε προχωρημένη κατάσταση ή έχει κάποια επιπλοκή.

«Τα περιστατικά στο εξωτερικό δεν χρειάστηκαν να μπουν σε ιδιαίτερη θεραπεία εκτός από τρία που εμβολιάστηκαν την τέταρτη ημέρα από τη μόλυνση. Τα υπόλοιπα περιστατικα, μετά από τρεις με τέσσερις εβδομάδες ήταν σε αποδρομή, σπίτι τους και υποχώρησε η νόσος», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος τόνισε ότι κανείς δεν πιστεύει ότι η ευλογιά των πιθήκων θα εξελιχθεί σε πανδημία.

«Θα το νικήσουμε και δεν θα γίνει πανδημία» δήλωσε ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν γεμίζει τα νοσοκομεία. Προσοχή χρειαζόμαστε, αλλά όχι φόβο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος