Η ανάλυση των λυμάτων παίζει σπουδαίο ρόλο στη μελέτη και ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων για τη πανδημία του κορονοϊού από τους επιστήμονες. Την ιδιαίτερη αυτή διαδικασία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, αλλά και να περιηγηθούμε στους χώρους του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, μέσα από την εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.
Η διαδικασία της δειγματοληψίας, ξεκινά κάθε μέρα στις 8 το πρωί και με ένα μπουκάλι 1,5λίτρου παραδίδεται στον αρμόδιο χημικό το υλικό που συλλέχθηκε, το οποίο θα σταλεί στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο για ανάλυση.
Ο προϊστάμενος του τμήματος εγκαταστάσεων, Ηρακλής Καραγιάννης, μας ξενάγησε στους χώρους του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, εξηγώντας μας τη διαδικασία δειγματοληψίας και την ανάλυση των λυμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, μέσα από τη μελέτη των στοιχείων που προκύπτουν από τα λύματα είναι δυνατόν να μελετηθούν πολλά και διαφορετικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα μικρόβια, ιοί, τι είδους προϊόντα καταναλώνουμε, καθώς και πολλά άλλα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος