Αυτοί είναι οι 62 πιο επικίνδυνοι κακοποιοί – Ο εκπρόσωπος της Europol στην ΕΡΤ (video)

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία προχώρησε στη δημοσίευση των στοιχείων των 62 πιο καταζητούμενων κακοποιών στην Ευρώπη. Πρόκειται για πρακτική που έχει καθιερωθεί από το 2016 και έχει οδηγήσει σε 41 συλλήψεις. Ο εκπρόσωπος της Europol μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και τον Γιάννη Σουλιώτη, για την εκστρατεία «Κρυμμένοι σε κοινή θέα».

Οι 62 καταζητούνται για δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων.

«Σκοπός είναι να συλλάβουμε τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της Ευρώπης. Η εκστρατεία έχει στόχο να αξιοποιήσει την παρατηρητικότητα των Ευρωπαίων πολιτών στην περίπτωση που έχουν δει κάποιον που βρίσκεται στη λίστα», δήλωσε ο Jan op gen Oorth.

HΑπό το 2016 έχουν συλληφθεί 110 καταζητούμενοι εκ των οποίων 41 εντοπίστηκαν χάρη σε πληροφορίες που προέκυψαν μέσω της εκστρατείας της Europol.

Όπως εξήγησε ο Jan op gen Oorth «οι πλέον καταζητούμενοι κακοποιοί μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη, κρύβονται σε διαφορετική χώρα από εκείνη που έχουν διαπράξει το έγκλημα. Οι εκστρατείες είναι βοηθητικές καθώς σαν το Wikipedia συγκεντρώνεις όλες τις πληροφορίες απ οποιονδήποτε που έχει δει κάτι, συνδέεις τα κομμάτια του παζλ, ενώνεις τις τελείες και αυτό οδηγεί σε πολλές επιτυχίες».

Στους 62 Ευρωπαίους φυγάδες συγκαταλέγονται ηγετικά στελέχη και εκτελεστές της Cosa Nostra και της Ndragheta της Ιταλίας, όπως ο Matteo Messina και ο Giovanni Motisi όπως επίσης και ο Αλβανός Αλεξ Μπουρέλι που διώκεται για το τριπλό φονικό στην Αγ. Νάπα της Κύπρου, το 2016.

Το πρώτο πρόσωπο που συνελήφθη μέσω της καμπάνιας το 2016 ήταν ένας Πορτογάλος που διέπραξε έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Ολλανδία που εργαζόταν ως μάγειρας και κάποιος τον αναγνώρισε.

Απουσιάζει αντίθετα το όνομα του Έλληνα φυγά Βασίλη Παλαιοκώστα, τον οποίο στο παρελθόν είχε προσθέσει στη λίστα της Europol η Ελληνική Αστυνομία.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος