Αυθημερόν η αντικατάσταση άδειας οδήγησης – Τα βήματα της διαδικασίας

Στις 4.000 ανήλθαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις σε ένα μήνα για αντικατάσταση της άδειας οδήγησης, με αυθημερόν διεκπεραίωση 2.614 αιτημάτων, 87 σε εκκρεμότητα λόγω ανεπαρκών στοιχείων και απόρριψη των υπολοίπων λόγω ελλιπών προδιαγραφών.

Τα στοιχεία από τη λειτουργία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου, παρουσίασε ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Μεταφορών, Ηλίας Δόλγυρας, στον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, στις εγκαταστάσεις της διεύθυνσης Μεταφορών στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής. Τον περιφερειάρχη συνόδευαν οι αντιπεριφερειάρχες Αν. Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, Οικονομικών, Νίκος Πέππας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Βασίλης Γιαννακόπουλος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μαρία Κουρή.

«Αφήνουμε το παρελθόν και με ταχύτατους ρυθμούς ανταποκρινόμαστε στις ψηφιακές προκλήσεις με στόχο να καταστήσουμε την Αττική πρωταγωνιστή σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, από την υγεία, το περιβάλλον, τις μεταφορές, την οδική ασφάλεια κ.ά.» επισήμανε ο περιφερειάρχης. Σήμερα ο πολίτης, από το σπίτι ή το γραφείο, με ένα κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αιτείται αντικατάσταση διπλώματος και αυθημερόν το αίτημά του αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του από την πορεία υλοποίησης της εφαρμογής. «Τα αποτελέσματα από την θεσμοθέτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης και την ψηφιακή τους αντικατάσταση είναι πλέον χειροπιαστά και μετρήσιμα», επισήμανε. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται και άλλες παρεμβάσεις, όπως η καθιέρωση της ταχυδρομικής αποστολής των αδειών οδήγησης προκειμένου να αρθεί η υποχρέωση παράδοσης της παλαιάς, και χωρίς ισχύ πλέον, άδειας, κατά την παραλαβή της νέας. Σημείωσε δε, ότι «εάν υιοθετηθεί η πρόταση για τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής μεταβίβασης οχήματος ή μοτοσικλέτας, τουλάχιστον 500.000 πολίτες της Αττικής πρόκειται να εξυπηρετούνται κάθε χρόνο ηλεκτρονικά και από απόσταση».

Ο αντιπεριφερειάρχης, Β. Γιαννακόπουλος, ανακοίνωσε ότι αναμένεται επέκταση «της εφαρμογής σε αιτήσεις και δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας οδήγησης υποψηφίων οδηγών και επέκταση υφισταμένων διπλωμάτων οδήγησης οδηγών. Περισσότερα από 130.000 προσωρινά διπλώματα έχουν εκδοθεί πανελλαδικά, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά χορηγήθηκαν από τις διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών Αν. Αττικής, Χρήστος Νταής, ανέλυσε διεξοδικά τα βασικά βήματα της διαδικασίας:

1. Είσοδος του πολίτη στην ηλεκτρονική εφαρμογή https://drivers-vehicles.services.gov.gr με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων του Taxisnet.

2. Υποβολή αίτησης με ταυτόχρονη καταχώρηση των δικαιολογητικών σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας και της υπογραφής τους.

3. Αυτόματη παραλαβή της αίτησης από την ηλεκτρονική θυρίδα της αντίστοιχης διεύθυνσης Μεταφορών που επιλέχτηκε από τον πολίτη.

4. Διασταύρωση ατομικών στοιχείων, υποβληθέντων δικαιολογητικών και δέσμευση παραβόλου από τα στελέχη των διευθύνσεων Μεταφορών.

5. Έγκριση αιτήματος και αυθημερόν αποστολή του ηλεκτρονικού φακέλου στην αρμόδια διεύθυνση Διαβατηρίων και εγγράφων ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

6. Αυτόματη χορήγηση γραμμικού κώδικα (barcode) και αναμονή παραλαβής της άδειας για παράδοση στον πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος