Αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, καθώς και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Τι θα αλλάζει

Ειδικότερα,

  • Θα θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
  • Για τους ανήλικους το αδίκημα δεν θα παραγράφεται μέχρι να ενηλικιωθεί το θύμα, ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγραφή θα ξεκινά ένα έτος μετά τη συμπλήρωση των 18 για τα πλημμελήματα, και στα τρία έτη, στην περίπτωση που είναι κακούργημα.
  • Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία ειδικού Μητρώου για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, όπως προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, σε προσφυγικές δομές κ.α.
  • το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης εισάγεται σε όλα τα σχολεία από τον επόμενο Σεπτέμβριο.
  • Στο πειθαρχικό που αφορά δημοσίους υπαλλήλους, γιατρούς, δυνάμεις ασφαλείας, θεσπίζεται πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στον χώρο εργασίας,
  • Επίσης σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.
  • Θεσπίζεται και η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
  • Ενεργοποιείται σύντομα μια κεντρική διαδικτυακή πύλη. το metoo.gov.gr όπου θα μπορεί να γίνεται η υποβολή καταγγελιών.
  • Ηδη δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα metoogreece.gr όπου η Πολιτεία θα συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος