Aθ. Κοντογεώργης: Με τη βοήθεια όλων μπορούμε να κάνουμε καλές γιορτές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων για τους άνω των 60 (video)

«Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, περιορισμό της διασποράς του ιού και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», είναι σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Αθανάσιο Κοντογεώργη η στρατηγική της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Κοντογεώργης για τα μέτρα περιορισμού που εξετάζονται στους άνω των 60 ετών δήλωσε ότι «είναι πολύ ισχυρή η συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και του κινδύνου σοβαρής νόσησης, γεγονός που σημαίνει ότι ευάλωτες ηλιακές ομάδες είναι οι άνω των 60 ετών».

Όπως είπε στην ΕΡΤ, «καταφέραμε να εμβολιάσουμε 2,3 εκατ. συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, το 80% του πληθυσμού και τώρα είναι η στιγμή να θωρακίσουμε αυτό που έχουμε πετύχει. Να πείσουμε τους 550.000 συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να εμβολιαστούν, γι’ αυτό υπάρχουν και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί», ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και η ενημερωτική καμπάνια σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, «η τρίτη δόση λειτουργεί ενισχυτικά κάτι που έχει αποδειχθεί στο Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία όπου η τρίτη δόση έχει οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων και στις νοσηλείες».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμών για τους 60άρηδες

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο  κ. Κοντογεώργης και πρόσθεσε σχετικά με τους περιορισμούς στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα:

«Ότι μέτρο υπάρχει και έχει να κάνει, κυρίως με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, σε αυτές της ηλικίες -όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος- είναι κάτι που σε άλλες χώρες έχει αποφασισθεί και θα εφαρμοσθεί. Είναι κάτι που η κυβέρνηση το παρακολουθεί γιατί μας ενδιαφέρουν οι καλές πρακτικές».

Όπως επισήμανε, «πρώτο μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε αυτό που πετύχαμε και να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες άνω των εξήντα ετών».

Κλείστηκαν 500.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό

Μιλώντας για το κατά πόσο η ισχύς των νέων μέτρων έχει αυξήσει το ποσοστό του εμβολιασμού ο κ. Κοντογιώργης αποκάλυψε ότι συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ καλή. «Τις τελευταίες δώδεκα ημέρες μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού για αναμνηστική, τρίτη δόση και άλλες 300.000 για πρώτη δόση».

Αναφορικά με τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση στην ΕΕ: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια κοινή απόφαση στο θέμα αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, κάθε χώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, την κουλτούρα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να δαμάσει την πανδημία, θα προχωρήσει».

Απαντώντας για το ποιο είναι το αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων καθώς η κατάσταση αξιολογείται.

«Παρακολουθούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μια ψυχραιμία και μετριοπάθεια. Να μην πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο», σχολίασε για τις πρακτικές των άλλων χωρών.

«Είναι λογικό να υπάρχει μια απογοήτευση και ένας εκνευρισμός. Είμαστε στην τελευταία στροφή της πανδημίας αλλά χρειάζεται όλοι να βάλουμε το χέρι μας και στον εμβολιασμό και στους ελέγχους και στην τήρηση των μέτρων» ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι συμπολίτες μας θα κάνουν αυτό που πρέπει.

Προς το συμφέρον όλων να λειτουργήσουν τα μέτρα

Αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι «όλοι, με τη βοήθεια της κυβέρνησης και των πολιτών, μπορούμε να έχουμε μια καλή περίοδο και να δούμε αποκλιμάκωση της πανδημίας».

Όσον αφορά την απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί στον κλάδο της εστίασης γι’ αύριο, 16 Νοεμβρίου ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να λειτουργήσουν τα μέτρα και οι άνθρωποι να έχουν τζίρο, οι εργαζόμενοι να έχουν τη δουλειά τους και βέβαια, να περιορίσουμε την πανδημία».

Σύμφωνα με τον γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης,αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα αξιολόγησης για τα μέτρα που ελήφθησαν. «Εάν έχουμε τις επόμενες ημέρες μια αποκλιμάκωση που πιστεύουμε ότι θα έχουμε και μια αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας και θα είναι οι γιορτές κάπως καλύτερες».

Τι δήλωσε για την υποχρεωτικότητα

Κληθείς να σχολιάσει πώς μπορεί ανεμβολίαστοι αστυνομικοί να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πολιτών ο κ. Κοντογεώργης το δικαιολόγησε λέγοντας ότι αυτό αυμβαίνει για πρακτικούς λόγους.

«Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για την υποχρεωτικότητα. Τα όρια ήταν συγκεκριμένα και αφορούσαν τους ανθρώπους τις δημόσιας υγείας και λειτούργησε. Από εκεί και πέρα θα πρέπει, όταν συζητάμε για την υποχρεωτικότητα, θα πρέπει να δούμε και λειτουργικά πώς αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει και ποιο θα ήταν το όφελος».

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες για ανεμβολίαστους αστυνομικούς στην Αχαϊα ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε πως δεν θα ωφελούσε σε τίποτα «αν οι αστυνομικοί έμεναν πίσω στα σπίτια τους και δεν ήταν στην υπηρεσία τους για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «στα Σώματα Ασφαλείας το ποσοστό εμβολιασμού είναι αρκετά ικανοποιητικό. Το 70 – 75% είναι αρκετά ενθαρρυντικό καθώς είναι κυρίως σε μικρότερες ηλικίες. Τέτοια μέτρα μπορεί να αποδεικνύονταν αλυσιτελή».

Περιορισμένο το πρόβλημα με τα πλαστά πιστοποιητικά

Μετά το σάλο που προκλήθηκε για τα πλαστά πιστοποιητικά made in Βulgaria o κ. Κοντογεώργης δήλωσε πώς «η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Το σύστημα εμβολιασμού έχει πολλές ασφαλιστικές δικλείδες. Η έκταση αυτών των φαινομένων είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με αυτό που έχει ακουστεί. Προφανώς η αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρεμβαίνει. Γίνονται έλεγχοι συνεχώς».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για πόσο καιρό θα μείνουν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, ιδίως τώρα που γίνεται λόγος για επίταξη ιδιωτών ο κ. Κοντογεώργης ήταν απόλυτος.

«Θα μείνουν σε αναστολή για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία και για όσο χρειαστεί. Αποτελεί ύψιστη ηθική ευθύνη για τους ανθρώπους της υγείας να εμβολιαστούν. Προφανώς, όσοι δεν εμβολιάζονται, έχουν τους δικούς τους λόγους, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη δουλειά της.

Όσον αφορά την επίταξη ιδιωτών ιατρών ο κ. Κοντογεώργης εξήγησε ότι αυτό θα ισχύσει σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος