Αστυπάλαια: Το πρώτο «πράσινο» νησί της Mεσογείου – Το εγχείρημα εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός

Αστυπάλαια. Γνωστή ως η πεταλούδα του Αιγαίου.
Απέκτησε αυτό το προσωνύμιο από το ιδιαίτερο σχήμα της.
Τώρα προστίθεται άλλος ένας χαρακτηρισμός.
Γίνεται το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου, ένα νησί ενεργειακά αυτόνομο.

Το πρόγραμμα ξεκινά από την ηλεκτροκίνηση και καταλήγει στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας  από τον ήλιο και τον άνεμο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σήμερα (Τετάρτη 2 Ιουνίου) στο νησί προκειμένου να εγκαινιάσει την 1η φάση της πράσινης μετάβασης της Αστυπάλαιας με την άφιξη των πρώτων 2 οχημάτων, δωρεά της Volkswagen.

«Αυτό που υλοποιούμε σήμερα εδώ είναι η αυγή ενός πιο βιώσιμου κόσμου και πιο πράσινου κόσμου. Η Αστυπάλαια σήμερα φωτίζει το αύριο και είναι μια συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα. Τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο νησί θα χρησιμοποιηθούν για τις δημόσιες μεταφορές την Αστυνομία, το Λιμενικό», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό που κάνουμε εδώ αποτελεί ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό γρανάζι στη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είναι όντως μία έκτακτη ανάγκη, και μάλιστα πρωτοφανούς κλίμακας. Ο πλανήτης θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές παντού», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
«Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η Αστυπάλαια θα είναι το μέρος όπου θα γίνει η δοκιμή για την ενεργειακή μετάβαση. Ενέργεια που θα παράγεται εξ ολοκλήρου από τη φύση και η οποία θα τροφοδοτεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μεταφορών».
Τόνισε επίσης πως το πρότζεκτ της Αστυπάλαιας «θα μας προσφέρει γνώσεις και διδάγματα, που ελπίζουμε ότι θα αξιοποιήσουμε μελλοντικά σε μεγαλύτερη κλίμακα ανά την Ελλάδα και όχι μόνο». «Η προοπτική αυτό το πιλοτικό έργο, που εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε ένα νησί 1.300 μόνιμων κατοίκων, να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Για το εγχείρημα να γίνει η Αστυπάλαια πρότυπο για το ευρωπαϊκό σχέδιο της βιώσιμης κινητικότητας, μίλησε και ο Διευθύνων Σύμβουλος Volkswagen.

Χέρμπερτ Ντις: «Σήμερα ανοίγουμε το διακόπτη των ηλεκτρικών μετακινήσεων σε αυτό το νησί».

Στόχος είναι μέσα σε 3 χρόνια να έχουν εξηλεκτριστεί απόλυτα οι μεταφορές στο νησί με 982 ηλεκτρικά οχήματα σκούτερ, αυτοκίνητα, φορτηγά και  ειδικών χρήσεων. Πενήντα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία θα είναι διαθέσιμα για χρήση και διαμοιρασμό ενώ άμεσα θα εγκατασταθούν 12 φορτιστές από το ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα θα τρέξει πρόγραμμα επιδότησης για απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου με 10.000 € έως 15.000 € ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.

Κατά τη δεύτερη φάση  από το 2023-2026 της ενεργειακής μετάβασης αναμένεται να σβήσουν οι 4 βρώμικες ντιζελογεννήτριες που παράγουν ρεύμα για το νησί θα αντικατασταθούν από 3 φωτοβολταϊκά πάρκα και μία ανεμογεννήτρια που θα παρέχει ενεργειακή αυτονομία στην Αστυπάλαια με σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας σε μπαταρίες. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 70%, θα βελτιωθεί η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και θα μειωθεί το κόστος παραγωγής ενέργειας κατά 25%. Η τοπική κοινωνία έχει ήδη συναινέσει στις αλλαγές μετά από διαβούλευση που ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο με το Ecocity. Επόμενο βήμα η μείωση των αποβλήτων.

Στο πρόγραμμα αναφέρθηκε και η Μαργαρίτα Καραβασίλη, μέλος του ΔΣ της Οργάνωσης ECOCITY: «Ένα πρόγραμμα που τρέχει με το υπουργείο Περιβάλλοντος να γίνει το νησί πιλότος για τα απόβλητα. Να μην παράγει απόβλητα, να αξιοποιεί και επαναχρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα που είναι εφικτό να γίνει και να δώσει συμπεράσματα που μπορούν να υιοθετηθούν και από τα υπόλοιπα νησιά».

Με αυτές τις παρεμβάσεις η Αστυπάλαια γίνεται πρότυπο πράσινο νησί για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Καθαρά νησιά» θα είναι διαθέσιμες και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να γίνουν πράσινα και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Πηγή ΕΡΤ1 / Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος