Ασπρόπυργος: Σε ύφεση η πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών – Κεραυνός η αιτία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής στον Ασπρόπυργο λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στον προαύλιο εργοστασίου με πλαστικά και επεκτάθηκε και στο εσωτερικό της αποθήκης. Η φωτιά είναι σε ύφεση με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν την προσπάθεια καθώς αναμένεται να καίει υλικά για μέρες. Η ατμόσφαιρα, στην οποία απελευθερώνονται από χθες στις 9.30 το βράδυ πυκνοί καπνοί, ήταν αποπνικτική εντούτοις η εικόνα είναι πλέον καλύτερη, με τον άνεμο να να φυσάει προς τα νότια προάστια της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπόρτερ της Κ. Παπαδόπουλο οι ατμοσφαιρικές μετρήσεις δεν έδειξαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και τα σχολεία στην περιοχή θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι καπνοί που βγαίνουν δεν είναι μαύροι πλέον ωστόσο τα υλικά που καίγονται είναι επικίνδυνα και οι μετρήσεις θα συνεχιστούν.

Όπως μεταδίδει από τον Ασπρόπυργο, λίγο πριν τις 10 το πρωί έξω από το εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών, μπορεί να μην υπάρχει εμφανής φλόγα στον προαύλιο χώρο ωστόσο η φωτιά συνεχίζει και καίει κάτω από τους τόνους των πλαστικών και κατά διαστήματα ανάλογα και με τη φορά του ανέμου σε συνδυασμό και με την υψηλή θερμοκρασία η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρώντας το λεγόμενο στάδιο της αποκάθαρσης.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό.

Η φωτιά, στο χώρο του εργοστασίου επί της οδού Αγίας Σοφίας, έχει περιοριστεί στις αποθήκες όπου συνεχίζουν να καίγονται πλαστικά, με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για πολύ δύσκολη περίπτωση καθώς τα ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά αναπτύσσουν πολύ μεγάλο θερμικό φορτίο κάνοντας δυσχερές το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν περαιτέρω τη νύχτα. Επιτόπου επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και 2 κλιμακοφόρα οχήματα που πραγματοποιούν ρίψεις ειδικού επιβραδυντικού αφρού που απομονώνει από το οξυγόνο την καύσιμη ύλη προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάσβεση, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

“Η φωτιά είναι σε ύφεση” επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις έξι” ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος και εκτίμησε σύμφωνα και με την ενημέρωση που έχει από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν επί τόπου, πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της φωτιάς σε άλλα εργοστάσια της περιοχής, ωστόσο “μία τέτοια πυρκαγιά δεν είναι εύκολο να σβήσει τόσο γρήγορα, λόγω των εύλεκτων υλικών και της έκτασης του χώρου” σημείωσε.

Όπως ενημέρωσε, επι τόπου βρίσκονται υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας Αττικής για να μετρήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή, καθώς έχουν καεί χιλιάδες τόνοι πλαστικών για να ενημερωθεί αρμοδίως το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και οι κάτοικοι της περιοχής.

“Ήταν πολύ δύσκολη βραδυά. Ήταν μια πυρκαγιά με πολύ μεγάλη ένταση και με τεράστια έκλυση καπνών, είπε ο κ. Κοσμόπουλος. “Γι΄αυτό στάλθηκε και από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το μήνυμα από το 112 στους πολίτες που βρίσκονταν σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων για να προστατευθούν από την έκλυση των επικίνδυνων καπνών”

Όπως μεταδίδει από τον Ασπρόπυργο, λίγο πριν τις 10 το πρωί έξω από το εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κώστας Παπαδόπουλος, μπορεί να μην υπάρχει εμφανής φλόγα στον προαύλιο χώρο ωστόσο η φωτιά συνεχίζει και καίει κάτω από τους τόνους των πλαστικών και κατά διαστήματα ανάλογα και με τη φορά του ανέμου σε συνδυασμό και με την υψηλή θερμοκρασία η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρώντας το λεγόμενο “στάδιο της αποκάθαρσης”.

Όπως εξηγεί η διαδικασία της κατάσβεσης έγινε με αφρό και όχι με νερό καθώς λόγω της καύσιμης ύλης έπρεπε να απομονώνεται η φωτιά από το οξυγόνο, για να μην υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Κάτοικοι της περιοχής από χθες αναρτούσαν βίντεο με τη φωτιά

Μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο: Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις – Επικίνδυνοι καπνοί

Χθες, στάλθηκε μήνυμα μέσω 112 στους κατοίκους της περιοχής, σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους λόγω της έκλυσης επικίνδυνων καπνών.

Ασπρόπυργος: Σε ύφεση η πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών – Κεραυνός η αιτία

Ρεπορτάζ Κ. Παπαδόπυλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος