«Ασφυξία» στο ΕΣΥ λόγω κρουσμάτων κορονοϊού – Αυξάνονται οι εμβολιασμοί εν μέσω αντιδράσεων για τα μέτρα

Το νέο αρνητικό ρεκόρ 7.335 κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα αποτυπώνεται και στην ασφυξία που συναντάται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με γεμάτα νοσοκομεία και εντατικές στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, βρίσκεται προ των πυλών η επίταξη ιδιωτών γιατρών, εφόσον χρειαστεί, κάτι που γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας.

Επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων συνιστούν οι ειδικοί, ούτως ώστε να μην επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για 10.000 κρούσματα, σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, περισσότεροι από 300 ασθενεις, στη συντριπτική τους πλειονότητά ανεμβολίαστοι κατέληξαν, τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο πρόεδρος Εργαζομενων Ιπποκρατειου Νοσοκομείου Θεσσαλονικης Χρήστος Τζελέπης επισημαίνει χαρακτηριστικά, με τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα να παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα. «Ο πόλεμος συνεχίζεται, ζούμε στιγμές περσινού Νοέμβρη. Στη ΜΕΘ τα κρεβάτια είναι γεμάτα. Τέσσερα είναι τα περιστατικά στα χειρουργεία».

Πάντως, πίεση άρχισαν να υφίστανται και τα νοσοκομεία της Αττικής. Η εφημερία στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

«Ειλικρινά οι γιατροί μου είπαν ότι έζησαν τη νύχτα του “Αγίου Βαρθολομαίου”. Εξαντλήσαμε τα δικά μας ράντζα και πήραμε δανεικά από το “Σωτηρία”» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ωστόσο, η διοίκηση του νοσοκομείο διαψεύδει ότι υπήρξε ανάγκη για ενίσχυση σε υλικό από το «Σωτηρία» ή άλλη μονάδα Υγείας, σημειώνοντας ότι το σύνολο των εισαγωγών Covid/  και non Covid περιστατικών παρουσιάζει σταθερότητα. Σημειώνουν δε, ότι τα περιστατικά Covid ήταν εννέα λιγότερα.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους – Στήριξη των επιχειρήσεων ζητούν οι επαγγελματίες

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι αντιδράσεις από την αγορά για τα νέα περιοριστικά μέτρα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Εντατικοί είναι οι έλεγχοι αλλά και πολλοί οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test.

«Οι εξωτερικοί χώροι είναι αδύνατον να ελεγχθούν και ανά πάσα στιγμή είμαστε εκτεθειμένοι στο κλείσιμο του καταστήματος» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συλλόγου εστίασης και αναψυχής Αχαΐας, Γιάννης Σπυρόπουλος.

Μια μικρή αναστάτωση που υπάρχει στη δουλειά σας δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος από την απόφαση να μείνουμε ανοιχτοί, τόνισε σε επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας. Τα δύσκολα ως προς την οικονομία τουλάχιστον πέρασαν χάρη στα 42 δισεκατομμύρια των πόρων που κινητοποιήθηκαν συνολικά σε όλα τα επίπεδα», είπε σχετικά ο πρωθυπουργός.

«Να είναι ισόνομα τα μέτρα – Δε μπορεί κάποιος να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ χωρίς έγγραφα και μετά να πηγαίνει να πιει καφέ σε εξωτερικό χώρο με έγγραφα», τονιζει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Κομμωτές και κουρείς επίσης αντιδρούν στα νέα μέτρα. Το πρωί επαγγελματίες του κλάδου συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης και συναντήθηκαν με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε ανοδική τροχιά τα ραντεβού για εμβολιασμό

Εν μέσω αυτών των συνθηκών, αισιόδοξο μήνυμα είναι η αύξηση των εμβολιασμών που ήδη παρατηρείται, αφού έσπασε το φράγμα των 13 εκατομμυρίων εμβολιασμών στη χώρα.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα κλείστηκαν για την πρώτη δόση 175.000 ραντεβού. Πρόκειται για αύξηση 185% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Για την αναμνηστική δόση, κλείστηκαν 275.000 ραντεβού, ήτοι αύξηση 200%.

Μονο τη Δευτέρα 8/11, κλείστηκαν 30.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση και 55.000 ραντεβού για την λήψη της αναμνηστικής δόσης.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι από τις 12 Νοεμβρίου θα γίνεται η αναμνηστική δόση και με το εμβόλιο της Moderna.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Οι Έλληνες έπειτα από 20 μήνες πανδημίας

Το αποτύπωμα της πανδημίας στους Έλληνες μετά από 20 μήνες επιχειρεί να σκιαγραφήσει έρευνα της διαΝΕΟσις, χαρτογραφώντας τις απόψεις των πολιτών αλλά και τον τρόπο που αυτές αλλάζουν στις διάφορες φάσεις της πανδημίας. Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ τα αποτελέσματα της έρευνας (*Η παρουσίαση στο βίντεο παραπάνω).

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου – Ηλίας Κούκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος