Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία: Αύξηση του αριθμού νέων εισαγωγών και διασωληνώσεων

Φουσκώνει το 5ο κύμα της πανδημίας, με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει πλέον επικρατήσει. Το αποτύπωμα του φαίνεται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία: το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται – κι ενισχύεται με κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Το παρήγορο είναι πως οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σταθεροί. Δεν παρακολουθούν την αύξηση των κρουσμάτων. Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα με πιο πυκνά τεστ για για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στο μεταξύ, η ραγδαία, μαζική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον έχει αρχίσει ήδη να μεταφράζεται σε αύξηση στις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία.
Την επαύριο των Χριστουγέννων, την προπερασμένη Κυριακή, οι εισαγωγές ήταν κάτω από 300ες. Μια εβδομάδα αργότερα, μόλις προχτές εκτινάχθηκαν στις 450. Την Τετάρτη 5/1/2022 ήταν 654. Μια αύξηση (+126%) σε δέκα μόλις μέρες

Τα νοσοκομεία είναι στα όριά τους, η προσέλευση στα επείγοντα ασθενών με covid είναι αυξημένη τα τελευταία 24ωρα.

Ο Γιώργος Χειλάς, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αναφέρει πως: «Βομβαρδιζόμαστε από πολύ μεγάλη προσέλευση, τριπλάσιος τετραπλάσιος αριθμός, αριθμός εισαγωγών σταθερός, ξεκάθαρη εικόνα σε 15-20 ημέρες».

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των νέων εισαγωγών και σήμερα ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 420.227 τεστ, 3.3716 κρούσματα, 639 διασωληνωμένους, 70 θανάτους.

Στην περιφέρεια Αττικής καταγράφηκαν 12.884 κρούσματα, 3.739 στη Θεσσαλονίκη, 1.085 στην Αχαΐα, 1.067 στο Ηράκλειο και 1.059 στη Λάρισα.

Οι πολίτες στήθηκαν και την ημέρα των Θεοφανείων σε ουρές έξω από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι θετικοί στον κορονοϊό 2.500 εργαζόμενοι. Από αυτούς 1.200 είναι στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο Σπύρος Αδαμόπουλος Γενικός Γραμματέας του σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», επισημαίνει πως: «Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μας. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεισφέρει στο ΕΣΥ. Είμαστε στα όριά μας».

Το αργότερο έως τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα επίταξης προς τους ιδιώτες γιατρούς. Θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50% ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τα ιατρεία τους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε: «Για να καλυφθούν τα κενά, οι επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται από το μεγάλο κύμα αυτή τη στιγμή, της “Όμικρον” που είναι σημαντικά».

Το ενδεχόμενο να «παγώνει» το πιστοποιητικό των εμβολιασμένων που νοσούν μέχρι να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης εξετάζει η κυβέρνηση,

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς επισημαίνει πως: «Διερευνούμε τη δυνατότητα προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού. Παρά το γεγονός ότι η απουσία από την εργασία είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις, για να πάρεις πιστοποιητικό νόσησης οι ανεμβολίαστοι PCR οι εμβολιασμένοι rapid».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κορύφωση του νέου κύματος θα έρθει στα μέσα Ιανουαρίου και τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει αυξημένος ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ο ΕΟΔΥ

Έχουμε περάσει σε μια νέα φάση της αναμέτρησης με τον κορονοϊό, με τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικές συμβουλές για αυτό το νέο τοπίο, καθώς η διασπορά είναι πολύ μεγάλη και καλό είναι πριν επικοινωνήσουμε με τον ΕΟΔΥ να γνωρίζουμε τα παρακάτω.

1. Διαγνώστηκα θετικός – Τί πρέπει να κάνω;
-Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες
-Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε
-Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα
-Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης

2. Έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Τί πρέπει να κάνω;
Αν είμαι εμβολιασμένος με ενισχυτική δόση ή με 2 δόσεις ή μονοδοσικό:
-Απαιτείται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και
-Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid Test) την 5η ημέρα μετά την έκθεση

Αν είμαι ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση:
-Μένω σε απομόνωση για 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα
-Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid Test) την 5η ημέρα μετά την έκθεση
-Μετά την 5η μέρα κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

3. Νοσώ από covid -Τί πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;
-Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης.
-Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεστε
Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις για την εργασία ή δικαιολόγηση απουσιών στο σχολείο.

4. Είμαι στενή επαφή κρούσματος – Είμαι σε καραντίνα – Τί βεβαίωση να προσκομίσω στην εργασία μου;
-Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές
-Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από την ΓΓΠΠ

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ηλίας Κούκος

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: ΕΟΔΥ: Οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τον κορονοϊό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος